logodreta

Reivindicativa obertura de curs

L’obertura oficial del curs 2012-2013, celebrada divendres 21 de setembre, va resultar una de les més reivindicatives dels darrers anys. El rector, Esteban Morcillo, va recollir en el seu discurs el malestar de la comunitat universitària pels retalls financers en l’ensenyament superior. Un centenar d’estudiants van irrompre al Paranimf amb consignes reivindicatives, i una quinzena d’assistents van mostrar una targeta roja durant la sessió. Fins i tot el mateix representant de la Generalitat va assegurar que compartia el malestar pels retalls.

La sessió es preveia reivindicativa. Diversos col·lectius havien convocat una concentració a les portes de l’edifici de la Nau, on estava prevista la sessió solemne d’obertura. Un nombrós grup de persones va respondre a la crida, amb pancartes i consignes de suport a una universitat pública de qualitat. Iniciat ja l’acte, un centenar de manifestants van entrar al Paranimf i van interrompre la sessió durant vint minuts. Els activistes, dins del Paranimf, van cridar lemes en favor de la insubmissió universitària davant dels retalls en educació i van llegir un manifest. El rector els va demanar per tres vegades que abandonaren la sala, una volta havien pogut fer ús de la paraula. Finalment, els concentrats van optar per deixar continuar l’acte amb normalitat.

En el seu discurs, el rector va lamentar la pujada de les taxes per als estudiants, el canvi “unilateral” per part del Govern del règim docent del professorat i els retalls en el finançament de les universitats. En les seues paraules, el rector es va fer ressò del “profund malestar” de la comunitat universitària pel retalls. A l’acte assistia, entre altres personalitats de la vida acadèmica, cultural, política, sindical i cívica, José Miguel Saval, director general d’Universitat, Estudis Superiors i Ciència.

Esteban Morcillo va recordar el rebuig universitari al Reial Decret 14/2012, que concreta els retalls en l’àmbit educatiu. També va recordar l’oposició dels rectors valencians a l’increment de les taxes de matrícula dels estudiants, decidit per la Conselleria d’Educació. El rector va manifestar que no es poden dissociar “les taxes de les beques si volem mantindre l’equitat del sistema en l’escenari actual” de crisi.

I va afegir: “La Universitat és el sector estratègic que aporta més valor afegit tant a les persones com als teixits econòmics i organitzacions socials. Una societat que ens ha creat i conformat com a universitats públiques, i amb la qual tenim signat un vertader contracte social. Som ben conscients que el benestar social i la prosperitat econòmica d’un país –com diu un recent informe de l’OCDE– depenen en gran mesura del seu nivell educatiu”.

Fent-se ressò de l’estat d’ànim de molts universitaris, Esteban Morcillo va manifestar: “No puc tancar aquest discurs sense referir-me, una vegada més, al profund malestar que, en la comunitat universitària, estan generant les mesures que, adreçades a donar una eixida a la crisi econòmica, posen en perill el model d’universitat pública construït al llarg de la democràcia. Senyor director general, haurà pogut observar el descontent de la comunitat universitària a les portes d’aquest antic edifici. És una mostra més del rebuig que la Universitat de València, com també altres universitats, han expressat a través dels seus òrgans democràtics de representació i de govern”.

Aquest reivindicatiu discurs del rector va ser rebut amb un prolongadíssim aplaudiment. El text íntegre es pot llegir clicant ací.

José Bernabéu va ser l’encarregat de la Lliçó Magistral. Aquest prestigiós físic de la Universitat de València ha rebut nombrosos reconeixements. Entre altres, la Distinció al Mèrit Cultural per la Generalitat; la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física; i el Premi Rei Jaume I d’Investigació Bàsica. És membre de l’Alt Consell Consultiu de la Generalitat; president de la divisió de física de partícules de la Societat Europea de Física; i investigador del CERN, l’organització europea per a la investigació nuclear, amb seu a Ginebra. També coordina l’IFIMED (Institut de Física Mèdica).

D’acord amb el text de la Lliçó, “una manera molt efectiva de fer avançar el coneixement, engolint la ignorància, consisteix en la convergència de dos o més camps que abans estaven separats”. Bernabéu va analitzar l’evolució de la física que estudia les partícules elementals i aquella que es preocupa per les magnituds d’escala còsmica. El físic va comentar l’estat de la recerca del bosó de Higgs o de la matèria fosca de l’univers.

En la Lliçó es pot llegir: “La Facultat de Física de la Universitat de València fa anys que ja va entrar, com a única representació espanyola, en el selecte grup dels cent millors centres mundials d’estudis de física, en el rànquing internacional preparat per la Universitat de Xangai, un rànquing en què ocupa aproximadament la posició setanta. I l’obertura de noves línies d’investigació dirigides pels investigadors del Programa Ramón y Cajal ha suposat un impuls extraordinari a la qualitat dels centres espanyols, la seua internacionalització i una major visibilitat mundial. Si no es continua alimentant eixa política científica, l’equilibri dinàmic necessari per a mantindre el nivell d’excel·lència científica dels centres s’ensorrarà en uns pocs anys. I com que és impossible de recuperar –de nou necessitaríem dècades–, Espanya tornaria a perdre, com en tantes altres ocasions de la història, el tren de les societats científiques avançades, cap a les quals anem fent camí”.

La Lliçó Magistral completa es pot consultar clicant ací.

La secretària general, María José Añón, va llegir un resum de la Memòria del curs 2011-2012. Durant el passat curs, a la Universitat de València els estudiants matriculats en primer i segon cicles van ser 53.852, dels quals 22.326 (41,46%) eren homes i 31.526 (58,54%) dones. Els estudis de grau foren cursats per 45.624 estudiants (26.741, un 59%, dones, i 18.883, un 41%, homes). A més, 4.979 van cursar estudis de màster i 3.249 es van matricular en estudis de doctorat.

D’acord amb la Memòria, hi hagué 3.598 places de personal docent i investigador, de les quals 2.175 corresponen a funcionaris dels cossos docents i 1.423 a professorat contractat. Pel que fa al personal d’administració i serveis, l’integren 1.757 llocs de treball.

María José Añón va dir: “Durant el curs 2011-2012, malgrat la difícil situació que travessa el nostre país, hem estat capaços de captar fons per a recerca i desenvolupament (R+D) per un import de prop de cinquanta-set milions d’euros. En clau interna, s’ha continuat fent un important esforç per mantindre les convocatòries pròpies de recerca, alhora que s’han introduït algunes modificacions per afavorir la captació de recursos externs en convocatòries alienes i enfortir la competitivitat dels nostres grups d’investigadors”.

La Memòria es pot llegir clicant ací: (bit.ly/RPEpIT)

José Miguel Saval va dir, durant la seua intervenció, que entén, accepta i comparteix les crítiques de la comunitat universitària als retalls en educació, que va justificar per l’actual situació de crisi. Una quinzena de professors, estudiants i personal d’administració i serveis van mostrar una targeta roja a Saval durant la seua intervenció.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València