logodreta

La Nau acull un debat sobre el futur de la universitat pública

REDACCIÓ. Juan Julià, vicepresident de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i rector de la Universitat Politècnica de València, i Francesc Xavier Grau i Vidal, rector de la Universitat Rovira i Virgili i autor de l’informe La universidad pública en España. Retos y prioridades en el marco de la crisis del primer decenio del siglo, han participat en la taula redona La universitat pública espanyola i el seu futur. Un debat obert en el context de l’informe Wert, que va tindre lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau.

La taula, que s’inscrivia en la programació de Claustre Obert, l’espai de debat creat per la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i el diari El País, estava moderada pel rector de la Universitat, Esteban Morcillo. Durant la seua intervenció, el rector va assegurar que “la universitat no està vivint la normalitat que hauria de viure a causa de l’angoixa financera que pateix, i açò afecta la docència, la investigació i la transferència de coneixement”.

Esteban Morcillo va indicar que el pressupost del sistema universitari valencià té “la grandària del 2006” i que “la situació és particularment greu”, i va avançar que “la comunitat universitària ha de definir quin model d’universitat pública vol”.

L’informe encarregat pel ministre José Ignacio Wert per a la reforma del sistema universitari espanyol planteja una sèrie de transformacions dels campus universitaris en tots els àmbits (reordenació acadèmica dels títols, estructura orgànica de la universitat, sistema de finançament…), que conviden a obrir el debat social sobre el paper de les universitats públiques, en un context complex per les retallades pressupostàries i l’increment dels costos de la matrícula per a l’alumnat.

En el seu torn de paraula, Francesc Xavier Grau i Vidal va criticar que la universitat no es trobe “entre les prioritats polítiques reals perquè ningú no li demana res diferent al polític. I hi ha un sector productiu que es beneficiaria del treball universitari en la generació i la transferència de coneixement, que és el que hauria de demanar diners als polítics, però a hores d’ara no fa la pressió necessària perquè es done el necessari suport a la universitat”.

Grau i Vidal va destacar que “la societat té confiança en la universitat com a ascensor social”, encara que va reconéixer que aquest nivell de confiança “es pot augmentar si s’afronten reptes, com ara millorar l’eficàcia i l’eficiència de la universitat mitjançant la reforma del seu sistema de govern; millorar l’eficàcia i l’eficiència del sistema d’investigació a Espanya en un context de restricció pressupostària; afavorir la transformació de nou coneixement en innovació en productes i processos, i així millorar la competitivitat del país a mitjà termini”. El rector de la Universitat Rovira i Virgili va destacar que “Espanya és el segon país del món en patents produïdes per la universitat, de manera que si la situació del país en matèria de patents és dolenta, la responsabilitat no és de les institucions acadèmiques”.

Molt crític amb l’informe Wert es va mostrar, així mateix, Juan Julià, qui va defendre el sistema universitari espanyol en general i el valencià en particular, i va assegurar que el rendiment de les universitats espanyoles públiques “està un nou per cent per damunt de la mitjana de l’OCDE, a pesar de tindre un finançament molt inferior”. I va afegir: “Tenim un molt bon sistema universitari. Cal dir-ho, perquè se’ns oblida. No oblidem d’on ve el nostre país. Fa trenta anys cap universitat nostra apareixia en el rànquing de Xangai. En general l’anàlisi del sistema universitari és correcte”, va reconéixer, “però falla on no contextualitza ni en allò temporal ni en allò socioeconòmic”. “Moltes vegades critiquen les universitats espanyoles pel fet que l’últim Premi Nobel va ser Ramón y Cajal. En aquest sentit introduiria dues reflexions. Primer, que segurament per més bo que fóra el seu joc, ni Messi ni Ronaldo podrien guanyar el Baló d’Or si jugaren en un club modest com ara el Llevant. I la segona, que convindria que molta gent coneguera, que alguns dels nostres investigadors, com ara Avelino Corma o Antonio Pellicer, tenen un índex H d’investigació molt per damunt de molts premis Nobel”.

Juan Julià va criticar, a més, el fet que l’informe Wert “és poc respectuós en la seua redacció” i va assegurar que de les set universitats espanyoles que apareixen en els tres principals rànquings internacionals dues són valencianes: la Universitat de València i la Politècnica de València.

“El sistema universitari valencià té un rendiment raonable. Donem bastant més del que rebem”, va concloure, basant-se en l’informe recent de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE). I va afegir: “Diuen que hem de canviar el sistema de govern, però amb aquest hem aconseguit bons resultats. Les privades, amb altres sistemes de govern, no han aconseguit millors resultats, ni tan sols les més centenàries”.

Per a Juan Julià, “tot és millorable, però cal parlar de l’oportú i de l’immediat, i l’immediat ara és la insuficiència econòmica”. Julià va dir que “hi ha dues qüestions molt diferents: què és el que es vol aconseguir?, volem unes quantes universitats que estiguen entre les millors del món, o volem que el sistema universitari públic siga cada vegada millor? Perquè les propostes no són les mateixes en un cas i en l’altre”, va afirmar, tot recordant la seua vinculació personal amb la Universitat de València, on ha desenvolupat bona part de la seua trajectòria acadèmica i amb la qual està unit per “una relació extraordinària”.

El debat, que va reunir a la Nau l’equip rectoral d’Esteban Morcillo, així com representants de la societat civil i política valenciana, va comptar amb interessants intervencions, que van exhaurir el temps de la xarrada, per la qual cosa el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, va animar el públic a continuar-lo i fer arribar els comentaris i aportacions a través de la plataforma NAU XXI (http://nauxxi.uv.es), on es poden consultar l’informe íntegre de La universidad pública en España. Retos y prioridades en el marco de la crisis del primer decenio del siglo, el posicionament de la CRUE i altres estudis d’organismes nacionals i internacionals al respecte.

  • Programa A fons
  • Galeria d’imatges de l’acte

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València