logodreta

Un reglament d’usos lingüístics, pels drets de ciutadania i les obligacions institucionals

Rafael Castelló Cogollos
Director del Servei de Política Lingüística

castelloEl Consell de Govern ha aprovat recentment el Reglament d’Usos Lingüístics (RUL) de la Universitat de València, tal com preveuen els nostres Estatuts de 2004. Finalment, disposem d’un document que empara la igualtat de drets de la població valencianoparlant i de la castellanoparlant. Però, a més, disposem d’una normativa que introdueix l’anglès com a llengua de treball, en els entorns on s’escaiga. Es tracta, doncs, d’un reglament que concreta l’estratègia de multilingüisme autocentrat per la qual opta la Universitat.

El RUL respon als manaments de la legalitat vigent. Des de la Constitució Espanyola fins l’Estatut d’Autonomia, tot passant per la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i els Estatuts de la Universitat de València, es fixa l’estatus del valencià com a llengua oficial al territori valencià; juntament amb el castellà, que ho és en tot el territori espanyol. D’aquesta oficialitat es deriva l’obligatorietat del sector públic i, per tant, del personal que hi treballa, d’atendre la ciutadania en qualsevol de les dues llengües oficials; exigeix donar cobertura als drets lingüístics de les persones que usen una llengua o l’altra. Ara bé, donada la situació de desigual presència social, i el retrocés social que viu el valencià, l’objectiu d’aconseguir aquesta igualtat requereix un principi de preferència, que puga impulsar l’ús del valencià. Una opció per l’afirmació del valencià que troba suport en els objectius de la Universitat, acordats en els Estatuts i recollits en els successius Plans Estratègics.

El RUL té com a objectiu preservar els drets de les persones usuàries; de manera que, en totes i cadascuna de les gestions que es realitzen, les persones valencianoparlants vegen respectat el dret a l’atenció en valencià. Això s’aconsegueix sense menystenir els drets de les persones castellanoparlants, que els tenen igualment preservats en el reglament. També té com a objectiu establir les obligacions institucionals que garanteixen aquests drets. Es recullen els deures de la institució respecte a la ciutadania, així com les obligacions de cara a la seua plantilla. Una plantilla que ha de ser capaç de donar resposta als deures contrets per la institució amb els usos lingüístics, però que ha de disposar dels recursos necessaris per aconseguir-ho.

El RUL ha estat elaborat a través dels mecanismes participatius previstos en el nostre ordenament polític. La proposta s’ha discutit i aprovat en la Comissió de Política Lingüística, en la qual estan representats tots els centres, així com tots els estaments (estudiantat, PAS i PDI) de la Universitat. El document, per tant, ha pogut estar a l’abast de tota la comunitat universitària. I, també i abans de l’aprovació pel Consell de Govern, ha rebut el vistiplau de la Comissió d’Estatuts.

Estem d’enhorabona, doncs, pel que fa a la política lingüística de la nostra universitat. Amb aquest reglament avancem cap el multilingüisme que reclama el nostre entorn. Un pas que reforça els drets de la ciutadania i objectiva els deures de la institució.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València