logodreta

The Funky Frankles: “Els músics han d’estar clavats en mil projectes per a sobreviure”

el-loco-27-diciembre-2012-3

JORDI CASTRO. Samuel Gómez i Francisco González són els trompetistes de l’emergent grup The Funky Frankles, el qual intenta fer-se un lloc en l’escena musical valenciana amb un estil molt definit. La banda ha participat recentment en els concerts de la Borsa Pop Rock de la Universitat de València, una iniciativa que pretén potenciar les bandes amb components que estudien a la institució acadèmica.

“Orquestres, xarangues, un grup o més d’un grup. Ara mateix i tal com està la cosa veig que la majoria dels músics professionals han d’estar clavats en mil projectes per a sobreviure”, assegura amb rotunditat Francisco González, trompetista del grup The Funky Frankles i professor de música en el Taller de Música Jove de Benimaclet. “Els músics que som més professionals ens dediquem quasi tots a l’ensenyament, ja siga a conservatoris, acadèmies o en la teua casa”, afegeix.

Sección-de-vientosI

Francisco González i Samuel Gómez són dos “companys de batalla”, com es defineixen amb un somriure. Tots dos van estudiar junts el grau superior de trompeta i són professors en el mateix centre de música. The Funky Frankles és un grup de música funky constituït per nou components entre els vint i els trenta anys, on hi ha músics de professió, músics que treballen en altres sectors i estudiants universitaris, un grup que s’esforça per créixer en un context difícil. “És impossible viure del grup ara mateix”, assegura Samuel Gómez. “Som molts per a repartir i els concerts que fem ens donen per a cobrir despeses, pagar un local i fer les gravacions”, afegeix Francisco. Entre els estudiants del grup es troba el mateix Samuel Gómez, que estudia un màster d’investigació en didàctiques específiques a la Universitat de València en l’especialitat de música; mentre que el baixista Adrià Montserrat està fent el doctorat en Enginyeria Química i el saxofonista Ignacio Gimeno estudia Enginyeria Agrònoma, els dos a la Politècnica.

La banda va participar el passat 27 de febrer en un dels concerts organitzats per la Borsa Pop Rock de la Universitat, una iniciativa que pretén dinamitzar el panorama musical i donar suport a aquest tipus de grups emergents amb almenys un membre estudiant. “La Universitat lloga la sala, fica equip i tècnic de so, fa publicitat del concert en el seu Facebook, en el seu blog i correu intern, i també dóna tres-cents euros a cada banda, que no està mal”, explica Samuel Gómez, qui assegura que es tracta d’una ajuda que realment fa falta als grups emergents. “Només per a poder tocar a la sala El Loco, una sala molt potent a València, i sense haver de pagar el lloguer que costa molts diners, l’ajuda ja val la pena”, afegeix Francisco.

Foto_directo_-_The_Funky_Frankles

La difusió que dóna la Borsa Pop Rock és molt important per a aquestes bandes que estan intentant fer-se un espai en l’escena musical valenciana. Les xarxes socials han facilitat la promoció de nous grups que s’estan fent un nom, però segons Francisco i Samuel “encara costa portar gent als concerts”, sobretot quan no es tracta de concerts de festivals de música. “Quan es munta un festival s’ompli de gent, però si no tens un padrí és difícil entrar en eixe món”, assenyala Samuel.

Tot i això, la presència en les xarxes socials dels nous grups s’ha convertit per a Francisco González en una cosa essencial: “És imprescindible, o et meneges per les xarxes o no existeixes”. “Nosaltres tenim web, blog, Facebook, canal de Youtube, etc. Tindre un canal de Youtube és bàsic perquè si no et veuen no et poden sorgir concerts, no et contracten. La gent el que fa és clavar-se en Google, que Google ho sap tot, i fica el nom del grup i, depenent del que isca, es fa un criteri”, puntualitza Samuel Gómez, i afegeix que la xarxa d’amics en Facebook és molt important, sobretot per a un grup que té un estil tan específic i tan definit.

 

Funky amb influències del soul, rock i el disco

The Funky Frankles toca funky amb influències del soul, el rock i el disco. Es tracta d’un tipus de música afroamericana que no té una gran tradició ni presència en el panorama musical espanyol, però, lluny de ser un inconvenient, per a Samuel i Francisco aquest caràcter tan marcat és un punt a favor. “Crec que és un avantatge perquè cada dia la gent sap més coses amb Facebook, Youtube i tot açò, i busca el que vol”, assegura Samuel. “La música negra té un públic més específic, però també més fidel. Té el seu circuit, hi ha molts festivals de música negra a Espanya, i quan la gent coneix aquest estil li agrada molt”, assenyala Francisco, que també reconeix que té els seus inconvenients, perquè no poden arribar a tot el món: “La música funky a València encara és minoritària. No així la música rock, pop o indie”.

Els grups emergents també tenen xarxes socials específiques de grups de música com ara Bandness i Band Camp, on les bandes poden pujar fotos i vídeos i s’organitzen concerts. “Són xarxes socials per a músics, ens han ajudat prou i estan molt bé. Tenen una base de dades impressionant”, assegura Francisco, que també defén les col·laboracions amb altres grups per a promocionar-se. “Quan eres teloner d’un grup gran en algun concert entres en el món de les revistes especialitzades, que fan crítiques del concert en les quals tu també ixes. La gent llig les crítiques i directament entra en el teu Facebook”, afegeix Samuel.

Segurament, les possibilitats de donar-se a conéixer mai no havien sigut tan nombroses per als nous grups gràcies a les xarxes socials, però això no vol dir que els músics ho tinguen gens fàcil. L’alt preu de lloguer de les sales de concerts per l’alt cost de la llicència, la nova llei educativa que posa en perill l’educació musical en primària i secundària o les retallades en les subvencions a centres de música i conservatoris són només algunes de les amenaces que aquests dos músics apunten que observen dia a dia en la seua professió. Per a Samuel Gómez, moltes d’aquestes problemàtiques tenen una responsabilitat política: “Si els governants volen potenciar la cultura és bàsic defendre la música”.

Fotos: cedides per The Funky Frankles

 

Links de la banda:

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València