logodreta

Les condicions de treball com a objecte de debat universitari

curs debat (2)

REDACCIÓ. Cinc estudiants de la Universitat de València conformen l’equip que la institució acadèmica presenta a la Lliga de Debat de la Xarxa Vives d’Universitats. A partir del pròxim dilluns 31 de març i fins el 4 d’abril catorze equips d’estudiants universitaris tractaran sobre un tema polèmic i d’actualitat com ara les condicions de treball. La formació guanyadora obtindrà 2.500 euros.

També seran premiats el millor orador i el millor equip de la competició. La Lliga de Debat Universitari té com a objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en els quals s’ha de defendre una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat. El jurat valora capacitats com ara el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.

Alexis Lara Climent, un dels dos oradors de l’equip de la Universitat, descriu així el procés: “L’entrenament ha sigut una mica complicat. Hem intentat coordinar horaris per a organitzar-nos tots els membres de l’equip que ha estat seleccionat per a participar en la Lliga. I en aquestes reunions s’ha tractat de trobar arguments força convincents per a les dues posicions. És en realitat la part més complicada, ja que al final l’oratòria no es basa només en la manera de comunicar, sinó en el que es comunica. És necessari construir un argumentari suficientment sòlid i estructurat per a poder reproduir-lo després en el moment del debat”.

Marc Femenia Pérez, l’altre orador de l’equip de la Universitat, ha destacat que després de les dues sessions d’introducció amb el professor Germán Llorca van començar amb el tema del debat. “Al meu parer, hauria sigut molt més amé si durant tot el procés d’entrenament haguérem canviat de tema almenys dues o tres vegades, però això no podia ser degut al breu espai de temps que ens separava del concurs”.

Els equips representen la seua universitat i estan formats per dos oradors, dos documentalistes i un reserva, a més d’un capità. Andriy Yakubuv i Ana Isabel Tomás (investigadors), Alexis Lara Climent i Marc Femenia Pérez (oradors), Javier Aula Rochina i Ana de Sousa Selfa (suport), Lorena Bellido Semla (reserva) formen l’equip de la Universitat de València. El capità és el professor Germà Llorca, del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació).

“Tenim dos estils diferents de referència. Un més expositiu, que és el de Joan Marc, i un pot ser més espontani i desimbolt que seria el meu. Crec que són dos estils molt compenetrables i que poden donar joc per a fer una argumentació coherent però també impredictible per a l’equip contrincant. Respecte a l’equip, tenim companys molt treballadors i amb facilitat per a trobar arguments convincents. A més, crec que poden descol·locar el rival en alguna de les seues preguntes”, destaca Lara Climent.

Les motivacions que han induït Marc a participar-hi són diferents de les d’Alexis: “Personalment, vaig accedir a inscriure’m perquè mai no m’ha costat parlar en públic i volia consolidar i saber més sobre tècniques d’oratòria”. Respecte a l’equip, “la diversitat d’estudis, d’anys i d’experiències fa que siguem un equip amb molts recursos, tècniques i mitjans per a fer la faena ben feta”.

El capità de l’equip, Germà Llorca, està convençut dels bons resultats que obtindrà l’equip de la Universitat. “Els membres del nostre equip reuneixen unes qualitats que ben implementades són un valor de força. L’equip està format per persones preparades, amb un gran interés pel que estan fent i amb molta espenta i força”.

La competició de la Xarxa Vives d’Universitats s’organitza des de l’any 2005, i enguany tindrà lloc a la Universitat de Girona amb el tema Les condicions de treball s’han d’adaptar a la situació del mercat?

Com a fase prèvia de formació i selecció de les persones participants, els interessats han realitzat el curs Eines per a l’Argumentació i el Debat durant el mes de febrer. La inscripció ha estat realitzada per la Universitat de València una vegada seleccionats els membres de l’equip. A més, el cost de la inscripció, desplaçament, allotjament i manutenció de l’equip l’assumeix la Delegació per als Estudiants de la institució acadèmica a través del Servei d’Informació i Dinamització dels Estudiants (SeDI).

Com a objectius de l’equip de la Universitat de València cal destacar que la formació no s’ha plantejat cap fi més enllà del primer debat, el qual s’intentarà guanyar. “És el primer any que la Universitat participa en aquest torneig de la Xarxa Vives des de fa molts anys enrere. Cap de nosaltres no té experiència prèvia en una competició com aquesta i això és un factor a tindre en compte. Així i tot, ens hem preparat i esperem fer un bon paper d’acord amb l’esforç dedicat”, assenyala Alexis Lara, un dels dos oradors de l’equip de la Universitat. La motivació que ha dut Lara a presentar-se a la Lliga “és completar una bona base teòrica durant la carrera de Sociologia que estudie i també de manera autodidacta considerava que el pas següent era saber comunicar bé aquests coneixements en l’àmbit quotidià”.

L’entrenador, Germà Llorca, ha apuntat que el curs d’entrenament a partir del qual s’han seleccionat els membres de l’equip l’han seguit unes vint-i-cinc persones. “El procés ha consistit en dues parts diferenciades: una primera, més breu, dedicada a repassar algunes tècniques d’expressió oral i argumentació. I una segona part pràctica, en la qual hem reproduït l’esquema de debat del concurs. El tema sobre el qual hem entrenat, amb alguna diferència per a introduir-hi més dificultat, el propi de la Lliga”, ha destacat Llorca.

Els catorze equips universitaris són de les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Girona, Illes Balears, Internacional de Catalunya, Jaume I de Castelló, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

La competició començarà dilluns 31 a les 16.30 hores amb la inauguració i el sorteig dels emparellaments. Els debats seran valorats per un equip de huit jutges i estaran coordinats per dos caps de jutges, que vetlaran per la unitat de criteris. El debat de la final serà valorat per un jurat d’honor que no haurà presenciat els debats anteriors. La jornada final de la competició acollirà també la final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que enguany es desenvolupa amb fases locals a Castelló i a Alacant amb l’organització d’Escola Valenciana i amb el suport de la Xarxa Vives.

La Lliga de Debat forma part del programa d’activitats del vint aniversari de la Xarxa Vives. Aquesta edició té el suport de la Fundació Banc Sabadell i de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València