logodreta

L’hora de la dona a la Universitat de València

VALENCIA 8/3/2016DIA DE LA MUJER EN EL RECTORADOFOTO MIGUEL LORENZO

Concentració a les portes del Rectorat amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Foto: Miguel Lorenzo

BERTA RODRIGO MATEU. Els últims informes de la Unitat d’Igualtat de la Universitat confirmen que en els darrers anys s’ha consolidat la presència de la dona entre la població estudiantil, que representa un 60%, mentre que en el PAS la plantilla està feminitzada i arriba fins el 66%. No passa el mateix, però, en el PDI i en els òrgans de govern; els estudis mostren que les dones són el 41% del PDI i que la representació femenina dins dels òrgans de direcció és notablement inferior a la masculina.

Queda molt de camí per recórrer en matèria d’igualtat de gènere i és per això que la Universitat ha treballat de valent per a fer visible aquesta reivindicació en la VII Setmana de la Dona. Teatre, exposicions, cicles de pel·lícules, taules redones, tallers…, tota una pila d’activitats agrupades sota el lema Març per la Igualtat. Més de trenta activitats impulsades per diversos col·lectius que es remunten a inicis de mes amb la inauguració de l’exposició INCLU.SI.VES. Propostes del taller d’expressió creativa Nau Social, la celebració de la II Jornada Igualtat i Organitzacions. Temps de vida i Temps de treball(s) i els cicles cinematogràfics Actrius que dirigeixen i Dones en trànsit.

Aquesta setmana, però –i coincidint amb el Dia Internacional de la Dona–, han tingut lloc els actes centrals del mes. Des del passat dilluns la comunitat universitària i el públic en general participen en un programa dirigit, principalment, a fomentar les polítiques d’igualtat.

Els actes començaren el mateix dilluns amb la inauguració de l’exposició Les polítiques d’igualtat i els estudis de gènere a la Universitat de València, organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial. La mostra, que es podrà visitar fins el 7 d’abril, presenta el treball de la Unitat d’Igualtat i de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona en el foment de polítiques d’igualtat de gènere.

VALENCIA 8/3/2016DIA DE LA MUJER EN EL RECTORADOFOTO MIGUEL LORENZO

Una altra imatge de la concentració a les portes del Rectorat. Foto: Miguel Lorenzo

D’altra banda, un encontre entre periodistes, escriptores i polítiques reunia desenes de persones a l’edifici del carrer de la Nau per a parlar sobre Els mitjans de comunicació i els estereotips de gènere. En l’acte intervingueren la periodista Rosa Solbes, les escriptores Fani Grande i Pau Crespo i les diputades a les Corts Valencianes Rosa Peris (PSPV) i Llum Quiñonero (Podem). L’acte va estar presentat per l’escriptor Alfons Cervera.

L’agenda cultural per al Dia Internacional de la Dona començà amb una concentració per la igualtat a les portes del Rectorat. Sota el lema Per la igualtat, desenes de persones es reuniren a l’edifici principal de Blasco Ibáñez en una jornada que, sense cap dubte, va estar marcada per l’acte d’investidura com a doctora honoris causa d’Amelia Valcárcel (veure la galeria d’imatges de l’acte de’investidura al final d’aquest article). La celebració, que va tindre lloc al Paranimf, comptà amb la intervenció del rector, Esteban Morcillo, i la catedràtica Neus Campillo. Valcárcel, catedràtica de Filosofia Moral i Política a la UNED, és autora de nombroses obres filosòfiques i en la seua trajectòria professional destaca el seu afany per introduir el feminisme com a teoria política. En l’acte, la ja doctora honoris causa manifestà que el feminisme “és una de les filosofies polítiques il·lustrades que més ha contribuït a canviar la faç sencera del món que habitem. Ho ha fet durant els tres últims segles. Però li queda molt per caminar”.

La jornada es va arredonir amb un debat sobre Feminisme, mercat laboral i societat actual, organitzat pel Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), i una conferència sobre La República de les ciutadanes: entre la llibertat i la igualtat, a càrrec de la catedràtica d’Història Contemporània Anna Aguado. El cinema també va tindre el seu espai amb la projecció de València, capital de la República, organitzada per la Facultat de Geografia i Història.

La resta de la setmana ha estat un degoteig d’activitats. Dimecres, col·loqui sobre Feministes, d’on venim i cap a on anem?, a la Facultat de Ciències Socials, i a la Capella de la Sapiència del carrer de la Nau, un concert del cor de dones A Cau d’Orella, dirigit per Mònica Perales i organitzat per l’Aula de Música de la Universitat. També l’Aula de Teatre de la Universitat s’ha sumat als actes commemoratius amb la representació de l’obra Les dones de seda, els dies 9, 10 i 11 de març.

L’estudiantat ha mostrat també el seu interés per aquesta fita. El Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) organitza hui dijous dia 10 una taula redona titulada Universitat i igualtat, a la Facultat de Ciències Socials. Un acte que se suma al taller Educar contra la violència masclista que havien realitzat just un dia abans, coincidint amb una xarrada sobre Feminisme per a estudiants de Medicina, organitzada per l’Associació Valenciana d’Estudiants de Medicina.

Demà divendres 11, de vesprada, tindrà lloc un taller de sensibilització i prevenció en violència de gènere, impartit per Sela Andreu Muñoz, tècnica d’Igualtat de la Unitat d’Igualtat. El taller, segons ha explicat la tècnica, “té com a objectiu sensibilitzar en la prevenció de la violència de gènere, però no sols en la física, sinó especialment en l’econòmica i la psicològica”. En opinió d’Andreu, “encara no s’ha assumit què és la violència de gènere, perquè s’entén que només fa referència a la violència física, i el que pretenem en el taller és ampliar aquesta perspectiva, alhora que implicar tots i totes en la nostra responsabilitat de denunciar aquest problema social”. La Unitat d’Igualtat de la Universitat porta a terme una important tasca divulgativa de polítiques de gènere dirigides a la comunitat universitària amb el propòsit de trencar els estereotips i impulsar la prevenció de la violència de gènere.

 

Mes per la igualtat

Els actes per la igualtat continuaran a la Universitat les setmanes vinents. El programa comptarà amb la presentació de l’antologia Bajo la estrella, el viento. Mujeres poetas de las dos orillas, la celebració del Dia internacional de la Poesia el 21 de març amb un espectacle a partir dels poemes de Nadia Anjoman, l’homenatge a les dones pioneres en el govern dels centres de la Universitat de València, el 6 d’abril, o l’acte d’investidura com a doctora honoris causa de la professora Saskia Sassen el 15 d’abril. La programació es pot consultar en aquest enllaç.

Galeria d’imatges de l’acte d’investidura d’Amelia Valcárcel. Fotos de Miguel Lorenzo

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València