logodreta

Una allau de llibres universitaris en la Fira del Llibre a Vivers

Imatge d'una edició anterior de la Fira del llibre. Foto: Miguel Lorenzo.

Imatge d’una edició anterior de la Fira del llibre. Foto: Miguel Lorenzo

JORGE CHENOVART. La identitat cultural del territori valencià, el feminisme com a moviment global i les revistes valencianes amb estrets vincles amb la Universitat de València són algunes de les novetats que enguany presenta la institució acadèmica en la 51 edició de la Fira del Llibre de València que té lloc entre el 20 d’abril i l’1 de maig als Jardins de Vivers. Emmarcada dins d’un fenomen tecnològic imperant i on l’àmbit universitari evoluciona cada dia cap a noves formes de projecció del coneixement, la rellevància que té la Universitat de València en l’oferta de nous exemplars divulgatius és cada vegada més gran. “Tenim un paper importantíssim perquè publiquem al voltant de cent quaranta llibres, en col·leccions que estan relacionades directament amb la societat i que no publiquen altres institucions”, explica Josep Lluís Canet, director del Servei de Publicacions.

En la present edició, la Universitat té l’objectiu de mantindre la línia que s’ha portat des de fa anys, és a dir, no sols dedicar-se a la publicació de recerques relacionades amb el món investigador i docent, sinó publicar contingut divulgatiu. “Hem de continuar així, en anys anteriors ja tractàrem aspectes com ara l’atur o el tancament de Radiotelevisió Valenciana. Tenim molt d’èxit amb llibres sobre el franquisme, el públic dels quals és prou exigent i fidel. Tot això fa que la Universitat de València tinga importància en la Fira del Llibre des del marc universitari”, explica Canet. La institució acadèmica estarà present a les casetes 29 i 30 del recinte. Que la Universitat estiga en la Fira del Llibre es deu al fet que té una llibreria pròpia, amb un sistema també propi de producció, venda i distribució, la qual cosa ha permés també augmentar el nombre de sessions fins a huit.

La primera sessió, dimecres 20, va tindre lloc a la Sala Museu 1, on el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, de la mà del seu titular Jorge Hermosilla, presentava cinc novetats sobre entorns comarcals, esport i el desenvolupament territorial, a través de catàlegs i llibres que serveixen com a colofó a exposicions itinerants anuals i jornades celebrades en diverses comarques valencianes on la institució ha apostat per difondre la cultura. Llibres com ara La Universitat de València i els seus entorns comarcals: la Safor, la Vall d’Albaida i l’Alt Túria valencià o La pilota valenciana. Pràctica, ciència i codi, de Víctor Agulló, Gregorio González i Javier Gómez Ferri, que continuen la línia d’anys anteriors.

ML03879

Publicacions de la Universitat de València aposta des de fa dècades per propostes literàries que desenvolupen el moviment feminista, per a donar veu a la dona en diferents corrents socials, polítics i culturals. És per això que enguany s’ha volgut aprofitar l’Any de la Dona per a recordar i potenciar la col·lecció Feminismos. “La Universitat de València ha sigut una de les pioneres a fer col·leccions sobre el feminisme i hem decidit instal·lar un panell molt més concret, perquè volem donar a conéixer l’aparició de més estudis sobre el tema”, afirma Canet. Dijous 21, a la Sala Museu 1, es presenten les obres que inclouen el feminisme en el cinema, la psicoanàlisi, l’estètica i la modernitat del discurs feminista. Al seu torn, dijous 28 tindrà lloc la sessió Les dones lligen i escriuen amb el llibre Neoliberalisme sexual. El mite de la lliure elecció.

Canet no dubta a afirmar que les col·leccions més potents de Publicacions de la Universitat són les referents a la història, i enguany se’n presenten novetats recentment eixides de la impremta. “Presentarem una sèrie de llibres que tenen un vincle amb la Comunitat Valenciana, ja siga per l’autor o pel tema. És important que es veja que potenciem llibres propis dins del món intel·lectual europeu”, afirma. Divendres 21, a la Sala Museu 2 i a les 19:30 hores, es presenten obres que tracten el paper dels valencians en la revolució del 1808, el Duc de Calàbria, els sistemes polítics dels segles xiv, xv i xvi i la Transició des del punt de vista dels corresponsals estrangers.

Dues revistes amb un vincle universitari essencial són les protagonistes de la sessió de dilluns 25 també a la Sala Museu 2 a les 19:30 hores. Aprofitant els quaranta anys de Saó, es presenta l’obra Saó (1976-1987). Cristians i esquerrans nacionalistes, del periodista i professor de la Universitat de València Francesc Martínez. Dimecres 27, en el mateix lloc i hora, la revista internacional de filologia Caplletra celebra també el seu aniversari, en aquest cas tres dècades de la primera edició publicada per l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Dues publicacions que, segons Canet, “era necessari que tingueren una celebració amb actes específics, ja que hem col·laborat moltes vegades amb elles”.

L’últim dia de presentacions serà dijous 28 a la Sala Museu 1, on es presentaran les novetats literàries que no pertanyen a cap panell específic. Obres sobre poesia catalana del segle xx, estudis sobre pragmàtica i anàlisis del discurs, homenatge a Joan Vinyoli i també un seguiment sobre la revista Caràcters seran els temes a tractar.

La Fira del Llibre suposa un motor per al desenvolupament de la compra, venda i sobretot de la lectura del llibre. Canet afirma que Publicacions de la Universitat no ha notat en excés la crisi de la venda de llibres en paper a causa del consum especialitzat de llibres contextualitzats en un entorn universitari dinàmic. “Encara s’utilitza molt el paper, però en les àrees de ciències pures o de medicina sí que hem notat molt aquest canvi i, per tant, el descens, que afecta el nombre d’exemplars que publiquem”, explica. La raó principal és que aquest tipus d’àrees consumeixen especialment revistes científiques. Respecte al consum del paper, Canet és conscient dels nous temps, on l’arribada del llibre electrònic ha suposat un descens important d’impressions. “El que hem de fer és adequar-nos a aquesta nova època, i és per això que tenim llibres de tot tipus. En format paper estem pensant a fer tiratges segons el públic comprador i també tenim els nostres llibres en format digital per arribar a un públic internacional”, conclou.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València