logodreta

La Universitat inaugura l’Any de la Serp d’Aigua amb balls, exposicions i tallers a càrrec de l’Institut Confuci

REDACCIÓ. A la Xina, l’arribada de l’Any Nou, conegut també com a Festa de la Primavera, constitueix una de les celebracions més importants. Amb aquest motiu, l’Institut Confuci de la Universitat de València ha organitzat des del 30 de gener i fins el dissabte 23 de febrer nombroses activitats, que inclouen conferències, tallers, cursos i exposicions, amb les quals es pretén acostar el públic en general a la riquesa d’aquesta cultura mil·lenària. Així mateix, per segon any consecutiu i en col·laboració amb l’Ajuntament de València, està prevista, per al pròxim 9 de febrer, la Cavalcada Xinesa de l’Any Nou de la Serp d’Aigua, que també es realitza en altres ciutats europees. Es tracta d’un dels actes que completen la Festa de la Primavera Xinesa.

L’Institut Confuci (www.uv.es/confucio), que acaba de commemorar els seus primers cinc anys de funcionament, és una institució equivalent a l’Institut Cervantes o al British Council, que va ser creada amb la finalitat de promoure el desenvolupament de l’ensenyament i la cultura xineses. L’Institut Confuci de la Universitat de València, el segon més antic d’Espanya. organitza amb gran èxit cursos d’idioma xinesos i diverses activitats culturals, i ha estat guardonat en dues ocasions com un dels millors instituts Confuci del món (2008 i 2009) i també en dos anys consecutius com un dels millors per la qualitat i la iniciativa del seu equip directiu (2011 i 2012). A més, publica de manera bimestral la revista Instituto Confucio bilingüe xinés-espanyol, accessible a través de la pàgina web www.uv.es/confucio.

Per a commemorar l’arribada del Nou Any Xinés el Confuci ha organitzat una sèrie d’activitats obertes al públic en general que han començat el dia 30 de gener al Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació amb la conferència Xina a través de la música pop occidental, a càrrec del crític musical i periodista Rafa Cervera. La xarrada ha tractat la fascinació que el pop i el rock han tingut procedent de les tradicions i cultura xineses, així com la seua influència en cançons, àlbums, portades i vídeos d’artistes com ara David Bowie, Rolling Stones, Brian Eno o Damon Albarn. Els actes continuen el 31 de gener, a les 19 hores, amb la conferència La càmera fosca en la història. El naixement de la fotografia. Es tracta d’un repàs a la història de la representació i l’ús de la imatge des del Paleolític fins l’era digital, a càrrec de l’equip de Las Fotolateras: Lola Barcia i Marinela Forcadell.

El dilluns 4 de febrer, a partir de les 19 hores, tindrà lloc la ponència Contes xinesos i altres històries: una aplicació didàctica, a càrrec de Modesto Corderi. En aquesta conferència s’analitzaran alguns contes, refranys i llegendes xinesos. Xina, pel fet de ser una cultura mil·lenària, posseeix una meravellosa col·lecció de refranys, contes, històries i llegendes, molts dels quals s’han incorporat al llenguatge quotidià del poble xinés, ja siga en els famosos chengyu o en altres refranys. Alguns festivals del calendari lunar tenen una llegenda o història associada. El dimarts 5 de febrer es realitzarà la conferència Els orígens i la simbologia de les danses del lleó i el drac xinesos, impartida per l’especialista Vicente Javier Valls Martínez (Santi). Una ponència que analitza les llegendes i contes populars que envolten la història d’aquesta representació artística mil·lenària. Seguint aquesta anàlisi sociològica i cultural de les tradicions xineses, el 6 de febrer hi haurà la conferència Les tradicions de la Festa de Primavera, a càrrec de l’artista i cal·lígraf Adan Liu. Una aproximació a l’origen, característiques i tradicions d’aquesta festivitat. L’expert també impartirà els tallers d’Interpretació d’endevinalles de fanals xinesos i Demostracions d’escriptura (Apariat o Dístic) de la Festa de Primavera.

Dins de l’àmplia programació d’activitats, l’Institut Confuci presentarà el 7 de febrer, a les 19 hores, Pàgines en construcció, una xarrada i taller d’edició curiosa i divertida, a càrrec de Pepe Murciego-Chapó (coeditor de la revista experimental La Más Bella), que té com a objectiu iniciar els participants en la història i gestació de les edicions curioses, rares i experimentals d’art contemporani. El projecte finalitzarà amb la realització, a càrrec de cada participant, de la seua pròpia edició, i es complementarà amb la presentació d’un especial de la bolabellamatic adaptat exclusivament per a la celebració de l’Any Nou Xinés. Les màquines expenedores de la bola estaran localitzades en els diferents llocs on se celebren les activitats de l’esdeveniment. Destaca l’exposició de fotografia Diari Beijing, que s’inaugurarà a les 20 hores a la seu de l’Institut. Un projecte realitzat per Rafa “Tanaka” Monzó (Castelló, 1969) a la capital xinesa durant l’estiu del 2007, compost per un centenar de fotografies en blanc i negre a través de les quals l’artista narra la vida diària dels hutongs o barris tradicionals xinesos, i com els seus habitants viuen la transformació d’una gran metròpoli que s’estava preparant per a rebre els Jocs Olímpics del 2008.

Tradicional Cavalcada Xinesa
El dissabte 9 de febrer tindrà lloc la segona Cavalcada Xinesa, que començarà a les 18:30 hores al carrer Pelaio, al costat de Renfe. Ja a la nit es realitzarà el sopar d’Any Nou al restaurant Gran Rong Hua.

La celebració es tancarà el dia 23 de febrer amb el projecte La Caixa Màgica, impartit per l’equip de Las Fotolateras. Un taller sobre la fotografia estenopeica, que conclourà amb la realització de cada participant de la seua pròpia “càmera fosca” feta amb llandes de diverses formes i grandàries, així com l’experiència de realitzar la seua pròpia fotografia i revelatge amb mètodes químics tradicionals.

Amb aquest ampli conjunt d’activitats l’Institut Confuci de la Universitat de València facilita l’intercanvi contemporani entre Orient i Occident, així com l’evolució de les seues tradicions socials a través de les respectives celebracions i el diàleg intercultural.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València