logodreta

Paquita Garrido: “Em van dir que si no posava sis-cents euros a termini fix no em donaven un crèdit, i després eren preferents”

REDACCIÓ. Es venien com a productes conservadors i rendibles. Un emissor, que podia ser una empresa o una entitat financera, llançava un títol a perpetuïtat per a obtindre finançament. A canvi, oferia una retribució definida i la possibilitat de recomprar aquest producte financer després d’un temps determinat. Però en la pràctica era una opció d’alt risc. La retribució estava supeditada al fet que l’emissor tinguera beneficis i, a més, podia donar-se el cas que l’entitat o l’empresa no volguera recomprar les accions. Es tracta de les participacions preferents, que l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Asseguradores, ADICAE, ha qualificat com “el major frau a l’estalvi en la història d’Espanya”.

Paquita Garrido, una de les persones afectades, va anar al banc a sol·licitar un crèdit. Li van demanar com a requisit que comprara preferents, encara que ella desconeixia les condicions d’aquest producte: “Jo vaig anar a demanar un préstec i em van dir que si no posava sis-cents euros a termini fix no me’l donaven. Vaig acceptar, era a termini fix d’un any. I després resulta que eren preferents”.

Com ella, es calcula que a la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de noranta mil afectats per aquests productes financers. Alguns experts reunits recentment pel Fòrum de Debats de la Universitat de València, en una taula redona sota el títol Protegim els bancs o els estalviadors? Preferents i subordinades: actual context financer i recuperació de la inversió, han aconsellat als afectats la via legal per a recuperar els seus diners.

El programa Caleidoscopi de Ràdio Universitat ha parlat amb especialistes i afectats per aquesta situació. El programa es pot escoltar fent clic ací.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València