logodreta

Els experts debaten el futur del centre de la ciutat de València

REDACCIÓ. Un gran espai dominat per la platja de vies de l’Estació del Nord, solars, antigues fàbriques, espais inconnexos… És una part significativa del centre de València. Què es pot fer per a canviar el Parc Central? La plataforma Aula Ciutat, en la qual participa la Universitat, ha llançat algunes propostes en un debat realitzat recentment a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.

“Què fem amb el Parc Central, esperem que els nostres néts vegen si es fa, o mentrestant discutim si podem emprar l’espai que ocupa?”. És la pregunta que planteja Josep Sorribes, director d’Aula Ciutat i professor de la Universitat de València.

Es tracta d’un espai que l’expansió urbana de València ha anat rodejant, de manera que ha quedat envoltat per diversos barris de la ciutat. En aquest sentit, José Manuel Vidal, arquitecte coordinador general de la revista Paisea i participant en el debat Per a quan el Parc Central?, celebrat a l’Octubre, explica que en altres llocs la societat és capaç de posar les bases per al que vol d’ací a deu, vint, cinquanta anys. “La ciutat de València no està pensada ni té eixa dinàmica”, diu. José Manuel Vidal posa com a exemple Boston, amb un projecte dissenyat fa cent cinquanta anys i que permet una gran qualitat de vida hui. En el cas valencià, demana un projecte per a connectar les diverses zones de València, que passaria precisament pel Parc Central.

En el programa Caleidoscopi, de Ràdio Universitat, que analitza el món des de diferents perspectives, pots escoltar l’opinió d’arquitectes i especialistes sobre el que es podria fer als terrenys del Parc Central. Per a escoltar-lo clica ací.

Aula Ciutat és una plataforma creada fa un any i mig, aproximadament, per la Universitat de València i la Universitat Politècnica, a través de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, que té com a objectiu principal debatre sobre l’organització de les ciutats. En el cas concret del Parc Central, intenta obrir el debat i buscar alternatives, en un moment en què la falta de pressupost pot fer que el projecte es paralitze.

David Estal, també arquitecte i moderador de la taula redona que va tindre lloc a l’Octubre, destaca entre les alternatives que caldria centrar-se en propostes concretes, una de les quals és emprar els espais infrautilitzats que hi ha al voltant del Parc Central.

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València