logodreta

Estudiants que alçaran països en vies de desenvolupament

Asseguts, d’esquerra a dreta: David Javier Pabón Medina, María del Pilar López, Livia Sánchez Flores. Darrere, d’esquerra a dreta: Hikmat Daghestani i Felipe Ondo Nsi. Foto: Miguel Lorenzo

REDACCIÓ. Les Beques Luisa Cardona, del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació, adjudicades recentment, tenen com a objectiu facilitar que estudiants i estudiantes de grau i postgrau procedents de països en vies de desenvolupament puguen formar-se. Per això se’ls eximeix del pagament de la matrícula. La majoria d’aquest alumnat és conscient que serà protagonista de la construcció dels seus països amb l’experiència que està adquirint ara.

Elles i ells es consideren necessaris en qualsevol lloc, però també veuen els seus països com una alternativa laboral i vital. La formació que estan rebent a València els ajudarà a mitjà o curt termini per a continuar en la seua terra i que els seus països puguen assolir un nivell superior de desenvolupament. Són els cent dotze beneficiaris i beneficiàries de les Beques Luisa Cardona, adjudicades recentment  i destinades a l’estudiantat de la Universitat procedent de països en vies de desenvolupament que cursen estudis universitaris oficials de grau, llicenciatura, diplomatura o màster de la Universitat durant el curs acadèmic 2012-2013. Infouniversitat ha parlat amb cinc d’aquestes persones, procedents de tres continents i quatre països tan diferents com ara Perú, Colòmbia, Guinea Equatorial o Síria.

María del Pilar López i Livia Sánchez, al Jardí de Blasco Ibáñez. Foto: Miguel Lorenzo

María del Pilar López, colombiana de vint-i-huit anys, estudia el Màster en Patrimoni Cultural: identificació, anàlisi i gestió. “Jo sóc historiadora a Colòmbia. I em plantege que igual continue treballant en la meua universitat a Bogotà. Estar ací t’obri més possibilitats per a continuar la meua vinculació allí, amplia les meues expectatives laborals”, explica aquesta estudianta, que en juliol tornarà al seu país.

Felipe Ondo Nsi Minang, estudiant del Grau d’Enginyeria Electrònica de Telecomunicació, procedent de Guinea Equatorial, diu: “El que estudie és molt nou per a la gent del meu país, que és emergent, i aquests estudis es necessitaran, segur, en el futur. Electrònica de Comunicacions no tenim a la Universitat de Guinea Equatorial”. Felipe Ondo, en segon de grau, ho té molt clar: “A mitjà termini, a curt termini, quan acabe vull adquirir alguna experiència ací, inclús sense ànim de lucre, per a tornar a Guinea. Crec que puc fer alguna cosa pel meu país, la meua família, per mi mateix”.

David Javier Pabón, Hikmat Daghestani i Felipe Ondo Nsi, al Jardí de Blasco Ibáñez. Foto: Miguel Lorenzo

Hikmat Daghestani, de Síria, estudiant del Màster en Ciències Avançades de les Telecomunicacions Modernes, es planteja el retorn quan canvie la situació en el seu país. “Pensar en el futur en el meu país ara no és un bon moment”, destaca tenint present el context de guerra que es viu a Síria.

No obstant, la tornada es contempla com una alternativa més, per a altres estudiants. David Javier Pabón Medina, estudiant veneçolà del Màster en Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible, es planteja el seu futur d’una manera molt oberta: “La idea és acabar el màster, després optar al doctorat, i en un futur passar a la part diplomàtica. Ja veurem”.

Foto: Miguel Lorenzo

Foto: Miguel Lorenzo

Livia Sánchez Flores, peruana de trenta-tres anys, és estudianta del Màster Interuniversitari en Gestió Cultural, impartit entre les universitats Politècnica i de València, i destaca que el director del seu màster l’està animant per a continuar amb el doctorat, i si hi haguera possibilitats de quedar-se com a docent a la Universitat, estaria oberta a eixa possibilitat. “Però si no fóra així, et queda la formació, ja que és fonamental no només quedar-te en el teu país, sinó veure altres realitats: com es du a terme l’educació en altres països, per ampliar el teu horitzó laboral. I si tornara em duria això i la formació rebuda, de la qual estic molt contenta”.

Foto: Miguel Lorenzo

 

Avantatges de l’exempció

Les Beques Luisa Cardona naixen del compromís, reflectit en els Estatuts de la Universitat de València, en el títol preliminar, article 4, perquè la institució acadèmica estiga al servei del desenvolupament intel·lectual i material dels pobles, del progrés, del coneixement, de la pau, de la igualtat entre homes i dones i de la defensa ecològica del medi ambient. Per això es compromet amb aquesta tasca i la dota de mitjans tècnics, humans i financers i procura la màxima implicació del conjunt de la comunitat universitària.

Aquest compromís general, aplicat als estudiants i estudiantes beneficiaris de les Beques Luisa Cardona, representa un avantatge evident: l’exempció de taxes acadèmiques, que els estudiants tenen ben clar com els ha beneficiat. Livia diu: “M’he matriculat en aquest semestre en seixanta crèdits. Són 42-43 euros per crèdit, per tant l’estalvi de què estic parlant en el meu cas és d’uns dos mil cinc-cents euros”. Aquesta situació “t’anima, et diu que estan valorant allò en què has posat afany i et dóna ganes de continuar la teua formació”.

María del Pilar i Felipe Ondo insisteixen en els mateixos termes. En el cas de la primera, uns dos mil quatre-cents euros que pot destinar a altres finalitats: “És una oportunitat, un auxili. I una despesa menys perquè ja de per si vindre a estudiar és costós”. Felipe Ondo ho veu d’igual manera. Aquest estudiant de grau va vindre amb una beca de la Fundació Universitats i, després que li explicaren que era potencialment beneficiari de les Beques Luisa Cardona, l’ha obtinguda. “Em beneficia molt, sobretot perquè per la meua situació no tindria diners per a estar ací”, assenyala.

Com a persones de països amb menys recursos, aquests estudiants i estudiantes han analitzat detalladament tota la informació de moltes universitats, beques i les possibilitats d’estudiar en diferents llocs. En general, es mostren molt satisfets de l’existència de les Beques Luisa Cardona.

“Hi ha la beca del Ministeri, però és per a nacionals. Jo tinc per exemple una companya colombiana en el màster interuniversitari, matriculada a la Politècnica, que no ha pogut optar a la beca, perquè aquesta ajuda és només de la Universitat de València, a pesar que tenim classes en els dos campus i els mateixos professors”, diu Livia Sánchez. “És meritori el que fa la Universitat de València”, destaca.

María del Pilar López també valora molt positivament les Beques Luisa Cardona: “Són bones ajudes. No és per ser zalamera amb la Universitat, però molt poques universitats tenen ajudes d’aquest tipus en altres universitats ací a Espanya. I açò és molt important”.

Luisa Cardona

El sentit solidari d’aquestes ajudes està íntimament vinculat a la persona que els dóna nom: Luisa Cardona, que va ser professora i treballadora del Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat i va morir en març del 2011. Aquesta dona tenia funcions vinculades als projectes de cooperació al desenvolupament, com ara la gestió de les ajudes a taxes per a estudiantes de països del sud que venien a estudiar a la Universitat. En reconeixement a la seua tasca, aquestes ajudes porten ara el seu nom. La Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació va organitzar en març del 2012 un acte públic d’homenatge com a reconeixement al llinatge altruista i compromés sempre amb l’educació de Luisa Cardona.

Els estudiants i estudiantes també reconeixen la qualitat de l’ensenyament de la Universitat. Livia Sánchez apunta: “Els professors estan molt pendents de tu, i estic avançant molt també el meu treball de tesi. Estic molt entusiasmada, amb molt d’ànim”. David Javier Pabón Medina destaca que ara és estudiant de màster, però que la formació prèvia la va fer a Veneçuela, a la Universitat Catòlica Santa Rosa. “Vaig notar la diferència de nivell amb la Universitat. Ací hi ha un nivell de qualitat, eficient, i sobretot la qualitat dels professors que ens imparteixen les classes és molt alta”, destaca aquest estudiant del Màster en Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible.

Països en vies de desenvolupament

Als efectes de la convocatòria s’han considerat països en vies de desenvolupament els següents de Llatinoamèrica: Bolívia, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Haití, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela. Al Magrib, l’Orient Mitjà i Pròxim s’han considerat potencialment beneficiaris Algèria, Egipte, Iraq, Jordània, Líban, Marroc, Mauritània, la població sahrauí, Síria, els territoris palestins i Tunísia. En el cas de l’Àfrica subsahariana, Angola, República Democràtica del Congo, Cap Verd, Etiòpia, Gàmbia, Guinea Bissau, Guinea Conakry, Guinea Equatorial, Mali, Moçambic, Namíbia, Níger, Senegal i Sudan. I en l’àrea d’Àsia i del Pacífic s’han considerat països en vies de desenvolupament Afganistan, Bangladesh, Cambodja, Filipines, Timor Oriental i Vietnam.

Una Nau de Solidaritat

Les Beques Luisa Cardona són part del projecte de cooperació del programa 0,7 Una Nau de Solidaritat de la Universitat de València. Es tracta d’un programa creat l’any 1995 que destina el 0,7 del pressupost de la Universitat a iniciatives de cooperació al desenvolupament. La comissió que l’executa, formada per la vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, el president del Patronat Sud-Nord, el delegat del rector per a Estudiants i representants del PDI i del PAS, té com a objectius fonamentals establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament i distribuir el pressupost 0,7. Aquest s’obté del pressupost de la Universitat, però també, amb caràcter voluntari, del 0,7 de les nòmines del personal i de les taxes de matrícula de l’estudiantat que així ho decideix. També és funció del programa la preparació i resolució de convocatòries com ara la de projectes propis de cooperació.

El 2012 aquest programa inclou les Beques Magrib, Dona i Desenvolupament, Joves Investigadors, Mobilitat, Convenis i Cooperació, El Salvador, Haití, Luisa Cardona, cursos de postgrau, projectes de l’estudiantat o borses de viatges, gestionades a través dels vicerectorats de Relacions Internacionals i Cooperació i Postgrau i la Delegació del Rector per a Estudiants.

Lliurament de diplomes

Aquest dilluns 25 de març està previst l’acte de lliurament dels diplomes d’acreditació de becaris de programes de cooperació de la Comissió 0,7, a les 13 hores al Saló d’Actes del Rectorat. Els diplomes acreditaran els beneficiaris, el curs 2012-2013, de les beques de cooperació Beques Magrib, Beques Dona i Desenvolupament, Beques Arcadi Gotor, Beques Haití i Beques Luisa Cardona.

infouniversitat © 2022 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València