logodreta

Totes les novetats editorials de la Universitat, a la Fira del Llibre

REDACCIÓ. La qualitat periodística; la guerra civil espanyola en el cinema del Front Popular; l’expulsió i diàspora dels moriscos; l’horta de València; el patrimoni del barri del Cabanyal; les memòries polítiques de qui fou alcalde de València, Ricard Pérez Casado; o els transgènics. Són alguns dels temes dels quals tracten els llibres que enguany presenten la Llibreria i Publicacions de la Universitat de València a la Fira del Llibre. Les presentacions estan organitzades en cinc dies: el 26, 29 i 30 d’abril i el 2 i 3 de maig.

La Fira del Llibre té lloc entre hui dijous 25 d’abril i diumenge 5 de maig als Jardins de Vivers de València. A les casetes de la Universitat hi haurà més de cent novetats editorials publicades en el present curs acadèmic entre publicacions pròpies, coedicions i de centres i departaments. També s’hi podrà accedir al fons editorial de la Xarxa Vives d’Universitats, així com a una selecció de les novetats universitàries de la Llibreria de la Universitat.

Així, divendres 26 d’abril, a les 19:30 hores hi haurà una taula redona amb motiu de la publicació del llibre La calidad periodística. Teorías, investigaciones y sugerencias profesionales, editat per Josep Lluís Gómez Mompart, Juan F. Gutiérrez Lozano i Dolors Palau Sampio, en la qual intervindran la reportera de Canal 9 i professora de Periodisme Televisiu a la Universitat Lola Bañón; el periodista i escriptor Fernando Delgado; Josep Lluís Gómez Mompart, catedràtic de Periodisme a la Universitat de València; la periodista Reis Juan, presidenta de la plataforma Mildenou; i Maite Simón, editora de Publicacions de la Universitat de València (PUV).

Dilluns 29 d’abril, a les 19:30 hores i a la Sala Museu 2, tindran lloc les presentacions dels llibres Spain is us, de Sonia García López (sobre la guerra civil espanyola en el cinema del Front Popular); Los moriscos: expulsión y diáspora, editat per Mercedes García-Arenal i Gerard Wiegers, el qual analitza les raons al·ludides per a la mesura d’expulsió, la qual va significar un important episodi de neteja ètnica, política i religiosa a primeries del segle xvii; Prietas las filas, de José Ignacio Cruz, sobre les Falanges Juvenils de Franco; i La carga palúdica en la humanidad, de James L.A. Webb Jr., el qual tracta la història de la malària. En aquest acte intervindran Sonia García, historiadora i professora de Periodisme a la Universitat Carles III; Rafael Benítez, catedràtic d’Història Moderna a la Universitat de València; José Ignacio Cruz, professor d’Educació Comparada (Universitat de València); Josep Lluís Barona (catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València); i Vicent Olmos (editor de PUV).

La Huerta de Valencia, editat per Joan Romero i Miquel Francés, posa en valor l’horta com a espai cultural, i serà presentat dimarts 30 d’abril a les 19:30 hores a la Sala Museu 1. El mateix dia també es presentaran Cuestiones Obreras, editat per Rafael Altamira, que tracta la difusió popular de la cultura obrera; El Cabanyal, de Trinidad Simó, amb fotografies de Francesc Jarque, que fa un repàs a la història d’aquest barri mariner originat en el segle xviii, fins les lluites recents; i Jeroni Munyós i la frontera valenciana amb Castella (1565-1566), de Francesc Torres i Vicenç M. Rosselló, en el qual es repassen els conflictes generats com a conseqüència de la delimitació de les fronteres dels regnes de Castella i Aragó, entre els segles xiii i xvi. En aquest acte està prevista la participació del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; Pedro Ruiz, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de València; Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de València; la historiadora Trinidad Simó; i el geògraf i professor emèrit a la Universitat de València Vicenç M. Rosselló.

Exalcalde de València

Dijous 2 de maig, a la Sala Museu 1, a les 18 hores, tindrà lloc la presentació de Viaje de ida. Memorias políticas 1977-2007, de l’exalcalde de València Ricard Pérez Casado. En l’acte intervindran Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Joan Romero i Ricard Pérez Casado.

Per acabar els actes previstos per la Llibreria i Publicacions de la Universitat de València a la Fira del Llibre, divendres 3 de maig es presentaran tres obres. Són: Biotecnología en el menú, de José María Seguí Simarro, llibre que analitza els mites i llegendes sobre els aliments transgènics i aporta arguments amb rigor científic; Devots i descreguts, d’Adolf Tobeña, una publicació que tracta les bases biològiques de la creença religiosa; i La nostra biosfera, de Ramon Margalef, una obra que presenta opinions, experiències i visions de l’autor sobre com la naturalesa produeix, desenvolupa i dirigeix la vida. Aquests tres llibres es presentaran a les 19:30 hores a la Sala Museu 1. Intervindran José María Seguí Simarro, professor de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València; Adolf Tobeña, catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona; Rosa Miracle, catedràtica d’Ecologia de la Universitat de València; i Jesús Navarro, professor d’investigació de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC).

Actes amb motiu del Dia del Llibre

A més dels actes que comencen hui dijous, la recentment creada Aula de Lectura i Escriptura de la Universitat de València va organitzar una sèrie d’actes per a celebrar el Dia Internacional del Llibre, el passat 23 d’abril. Durant la jornada, La Tenda de la Universitat va regalar un llibre amb cada compra mínima de cinc euros realitzada en qualsevol dels seus tres establiments, ubicats al Campus dels Tarongers, la Nau i el Jardí Botànic.

La lectura literària organitzada el 23 va comptar amb més de quaranta lectors confirmats, entre altres, amb els coordinadors de l’Aula de Lectura i Escriptura de la Universitat, Noelia Ibarra i Josep Ballester.

Dimecres 24 d’abril, l’Aula de Lectura i Escriptura i el Vicedeganat de Cultura de la Facultat de Magisteri organitzaren una taula d’editors, sota el títol Present i futur de l’edició, amb la participació d’Àfrica Ramírez (Tàndem Edicions); Arturo Puig (It Books editorial); Jesús Figuerola (Perifèric Edicions i president de l’Associació d’Editors del País Valencià); i Josep Gregori (Edicions Bromera).

Per la vesprada, a les 18 hores i en la mateixa aula, els il·lustradors reflexionaren sobre les perspectives, els reptes i els problemes més candents del món de la il·lustració valenciana en el moment actual. Hi intervingueren Paco Giménez, Aitana Carrasco i Cristina Durán.

Per a concloure aquestes activitats al voltant del Dia del Llibre, dijous dia 25, a les 12:30 hores (Aula P4-03 Facultat de Magisteri), està prevista la conferència La poesia de Salvador Espriu, a càrrec d’Agustí Espriu Matagelada, del Centre Espriu Arenys-Any Espriu. Dins dels actes al voltant de l’Any Salvador Espriu, un dels màxims especialistes de la seua obra oferirà una visió global del gran poeta. A més, un grup d’estudiants de Magisteri recitarà alguns dels seus poemes més importants com a exemplificació d’aquesta aproximació a l’obra de l’autor d’Arenys.

Tots els actes tenen lloc en el marc de la IV Setmana d’Activitats Complementàries de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

Galeria d’imatges de les novetats editorials del Servei de Publicacions de la Universitat de València.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València