logodreta

“Cada vegada més gent està afectada pel Parkinson en la mesura que augmenta el nombre de gent major”

REDACCIÓ. El Parkinson és la segona malaltia degenerativa més comuna, després de l’Alzheimer, i afecta ja més de cent cinquanta mil persones a Espanya. José Mazón, neuropsicòleg de l’Institut Valencià de Neurociències, explica les conseqüències, evolució i tractament d’aquesta afecció, de la qual el passat 11 d’abril es va celebrar el Dia Mundial.

El testimoni de personatges públics de gran rellevància com ara Pasqual Maragall i Adolfo Suárez, malalts d’Alzheimer, ha contribuït notablement al millor coneixement públic d’aquests trastorns neurodegeneratius. “És una malaltia desconeguda per a moltes persones si no l’han patida en la família, però cada vegada més gent està afectada pel Parkinson en la mesura que augmenta el nombre de gent major”, explica José Mazón, qui afegeix les causes de l’increment de l’afecció: “Anem cap a una piràmide de població més envellida. Aquesta major esperança de vida provoca que hi haja més trastorns vinculats a l’edat, o a la neurodegeneració”.

El programa A la teua salut, de Ràdio Universitat, es dedica a divulgar les investigacions que s’estan duent a terme en qüestions de salut. Fent clic ací pots escoltar una extensa entrevista a José Mazón sobre el Parkinson.

Sobre la causa d’aquesta afecció, Mazón apunta que es desconeix. “No és una malaltia que puguem eradicar, el que podem saber és què fer per a millorar la qualitat de vida de qui la pateix”. El Parkinson és un trastorn degeneratiu crònic que provoca una incapacitat progressiva a conseqüència de la destrucció d’un grup de neurones de la substància negra. El perquè es produeix aquesta degeneració és un fet desconegut. Els especialistes la classifiquen com un trastorn del moviment que també provoca alteracions cognitives, en el moviment i en l’expressió de les emocions.

L’Organització Mundial de la Salut va declarar l’11 d’abril Dia Mundial del Parkinson perquè eixe va ser el dia que va nàixer James Parkinson, metge britànic que va descobrir aquesta malaltia i que la va anomenar paràlisi agitant.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València