logodreta

La comunitat universitària, contra les retallades

Alumnes i sindicats han recolzat la manifestació convocada aquest dijous 9 de maig. Imatge d’una manifestació estudiantil celebrada l’any 2012.

REDACCIÓ. Aquest dijous 9 de maig està convocada una vaga en l’ensenyament públic des de l’educació infantil fins la universitat. La Plataforma Estatal per l’Escola Pública, que aplega sindicats, associacions de pares i mares i d’estudiants, la convoca com a reacció davant les retallades pressupostàries en educació i per a exigir al Govern la retirada del projecte de Llei Orgànica de Qualitat de l’Educació (LOMQE), coneguda com a llei Wert. INFOUNIVERSITAT ha arreplegat l’opinió de diverses associacions d’estudiants i membres de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública.

En aquest sentit, membres de les associacions d’estudiantes i estudiants amb major representació a la Universitat de València han participat en un debat retransmés per la televisió i la ràdio de la Universitat (plataforma MediaUni), sobre la situació actual de crisi i retallades i com afecta als estudis universitaris i a la societat en general. Han analitzat, a més de la vaga convocada per a aquest dijous 9, l’informe Wert o el deute de la Generalitat amb les universitats. En el fòrum, moderat per Carles X. López (tècnic del SeDI), han participat el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Campus Jove, A Contracorrent i el coordinador de l’Assemblea General d’Estudiants (AGE). L’Associació Valenciana d’Estudiants Universitaris (Aveu) també havia estat convidada a participar en el debat, però va declinar la invitació. Pots escoltar aquest debat fent clic ací  o veure’l en format televisiu en aquest vídeo:

Jordi Caparrós, estudiant de Filologia Catalana i coordinador de l’Assemblea General d’Estudiants de la Universitat, ha destacat per a justificar la vaga de aquest dijous 9 el següent: “L’educació sempre s’ha utilitzat com a eina política per part dels dos grans partits que ens han governat a l’Estat Espanyol. Ha entrat un i ha fet la seua pròpia llei. S’ha d’eixir al carrer per a demanar i que tot el món tinga clar que volem una llei universitària, de primària i instituts que siga viable, vàlida i que traga aquesta societat endavant”.

Per la seua banda, Laia Mas, del Bloc d’Estudiants Agermanats, estudianta de Periodisme, ha apuntat que sobren motius per a fer vaga aquest 9 de maig. “Tenim el decret Wert, tenim l’informe dels experts, retallades de la Generalitat, retallades del Govern Espanyol, en definitiva, s’estan carregant l’educació, i l’educació és la base de tot. A més, no és una qüestió només d’educació, els governs estan desmantellant moltíssimes coses més. En nom del BEA animem tots els estudiants i la comunitat educativa a participar en la vaga”.

Belén Oltra, de Campus Jove, estudianta de Dret, manifesta que hi ha en joc “alguna cosa tan important com l’educació, l’educació pública en aquest cas. En aquesta vaga és important tindre clar que hem de dir-li a la Generalitat Valenciana, a l’Estat Espanyol, que canvien les seues prioritats. Que no pot ser que coses tan importants com l’educació o la sanitat, pilars bàsics de l’estat de benestar, estiguen en els llocs més baixos en la seua escala de prioritats”.

Pel que fa a A Contracorrent, Adrià Martí, estudiant d’Economia, creu que en les últimes vagues que s’han fet no s’ha aconseguit conciliar estudiantat, professorat i PAS en totes les zones de l’Estat Espanyol, i per una vegada ara s’ha aconseguit tirar endavant la convocatòria des de les bases del moviment estudiantil. No obstant, aquest estudiant opina que les raons per a fer vaga són persistents en el temps: “Raons són la mercantilització de la universitat, les infrastructures, la democràcia interna, els plans d’estudis, les empreses… Temes que no són nous, i que afecten l’alumnat des de fa anys: Bolonya, Universitat 2015”. “Les raons per a fer aquesta vaga són les mateixes que per a fer totes les vagues que jo he fet des que vaig entrar a la Universitat i que es feien abans que jo entrara”, ha destacat Adrià Martí.

 

PAS i PDI

Juan José Cancio, coordinador de serveis de la Facultat de Psicologia, és el secretari de la secció sindical de CGT de la Universitat de València i membre de la Junta de PAS de la institució acadèmica. Com a membre de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública ha destacat que “la vaga convocada aquest dijous 9 em pareix absolutament necessària i oportuna”. “Com a part del sistema educatiu, cal protestar contra la LOMQE, que és un pas més en el desmantellament sistemàtic de l’educació pública que està duent a cap el PP, polititzant-la, deshumanitzant-la i mercantilitzant-la”.

El representant sindical del PAS destaca que com a universitat cal participar en la vaga perquè l’informe encarregat per Wert als “suposats” experts sobre la possible reforma universitària “no és més que la translació de la LOMQE al nostre àmbit; a les característiques anteriorment citades s’hauria d’afegir la supressió en la pràctica de la democràcia en la universitat”. “Sobren motius per a deixar el nostre lloc de treball i eixir al carrer. Per cert, espere que l’equip rectoral de la nostra institució es pose al capdavant de tots els actes que tindran lloc el dia 9”, ha dit Juan José Cancio.

Per la seua banda, Miguel Ángel García Calavia, professor al Departament de Sociologia, en representació del PDI i com a membre de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública, destaca que la vaga convocada aquest dijous 9 “és oportuna i adequada per a intentar impedir les mesures que vol dur endavant el govern ultraconservador del partit popular (PP)”. Els motius pels quals cal participar-hi, segons García Calavia, són “perquè ofeguen econòmicament les universitats publiques, perquè dilapiden els nostres diners subvencionant l’ensenyament privat sense cap tipus de control, perquè no compleixen els acords, i perquè volen imposar reformes esbiaixades ideològicament sense consultar ningú!”.

Primer debat

El debat en el qual van participar els quatre estudiants esmentats va incloure els seus punts de vista sobre la vaga de l’ensenyament públic convocada aquest dijous 9 o la situació general de l’ensenyament. Es tracta d’un fòrum de diàleg i opinió impulsat per la Delegació del Rector per als Estudiants i el SeDI, sobre temes d’actualitat per a l’estudiantat i amb l’objectiu d’afavorir una major participació d’aquest. En el primer debat s’ha tractat sobre la vaga en l’ensenyament convocada aquest dijous dia 9.

En aquest sentit, el delegat del rector per als estudiants, Daniel González Serisola, ha destacat: “Com a servei als estudiants de la Universitat que som, hem de treballar perquè aquesta situació que està perjudicant molts estudiants, i la mateixa ciutadania, no la patisquen els que l’estan patint, i intentar que l’impacte siga el menor possible”.

Pots escoltar les declaracions del dirigent universitari en Ràdio Universitat  fent clic ací.

“Com a membres de l’equip rectoral el que podem fer és augmentar les beques, tindre instruments perquè els estudiants puguen continuar amb les millors eines possibles els seus estudis i en les millors condicions. I ho estem fent”, ha dit Daniel González, qui apunta que com a alumne “demane al Govern i als responsables que ens governen que ho facen per als ciutadans i pensen en els ciutadans”.

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València