logodreta

Lola Bañón: “La televisió és un gran mitjà de cohesió social”

REDACCIÓ. Amb el teló de fons del tancament de la televisió grega, la periodista de Canal 9 Lola Bañón analitza les causes i conseqüències del tancament de televisions, o les reestructuracions que està patint el sector audiovisual en els últims anys. “Les televisions són un mitjà molt car; però més enllà de la informació, la televisió és un gran mitjà de cohesió social”, opina la també professora de la Universitat de València.

Aquestes declaracions les ha fetes en el programa A Fons de Ràdio Universitat. “Una televisió pública és un projecte per a un model de societat, per a uns valors compartits. Aquesta és la realitat”, ha dit Bañón referint-se al paper que, al seu entendre, han de complir les televisions en la societat. “Realment, per a totes les persones que estem treballant en la televisió és un moment crític. És la primera vegada que un mitjà públic, una televisió pública, desapareix. Fins i tot durant les guerres les televisions dels països europeus havien continuat les seues emissions”, ha dit Lola Bañón, per a qui el tancament de la televisió grega “marca un punt d’inflexió en aquesta crisi”.

La periodista de Canal 9 també ha col·laborat recentment en el número 43 de la revista de la Universitat de València L’Espill, coordinat pel professor Josep Lluís Gómez Mompart i on destacats especialistes analitzen en el dossier de la publicació la crisi i el futur del “mitjà rei” de la comunicació des d’una perspectiva global.

La situació de grans reestructuracions, en el cas espanyol, va afectar primer les televisions locals, amb la desaparició de moltes d’elles. Després van vindre les autonòmiques (ajustar el nombre de canals, EROs…) i les d’àmbit estatal (unió de la Sexta i Antena 3 per una banda, i de Cuatro i Telecinco per una altra). I els canvis també han afectat les cadenes públiques nacionals, amb l’exemple de la reorganització de l’ens Radiotelevisió Espanyola (RTVE), que ha implicat l’eixida de professionals o fets com la reducció significativa de pressupost la qual cosa ha provocat que s’hagen deixat de produir algunes sèries o que no es facen algunes retransmissions esportives.

Sobre el cas de Canal 9, Lola Bañón opina: “A València tenim un exemple de gran patiment. Jo en un any he perdut més d’un miler de companys, i la meua vessant analítica passa primerament pel dolor, però, més enllà, la televisió continua sent el mitjà del gran poder. Malgrat l’avanç de les xarxes, les noves tecnologies, la televisió continua sent el mitjà generalista, i per això estem tots plantejant-nos quin és el futur”, diu la professora de la Universitat, qui també ha apuntat que la televisió “va a afrontar una revolució no només econòmica, sinó també un repte polític. Necessitem trobar un model econòmic i social i fomentar-lo, i en aquest punt la televisió té com a paper la difusió de valors col·lectius”.

Per això Bañón entén que l’ERO de Canal 9 “ha sigut la història d’una injustícia. D’una mala gestió que hem pagat els treballadors. Una desarticulació d’un equip de treball que estava funcionant”, encara que, ha dit la periodista, “la majoria de professionals estaven d’acord que calia fer un ERO, perquè les persones, els professionals que creiem en el model públic, pensàvem que la tele no es podia convertir en un lloc de repartiment de privilegis”.

 

Sector públic

Sobre la possibilitat que l’ERO de Canal 9 siga un primer pas per a un canvi més profund del model de televisió, Bañón ha dit: “Jo sóc defensora del sector públic. Ha d’haver-hi una part pública en la societat, en sectors bàsics com ara educació, sanitat o comunicació. En un moment de crisi defendre la sanitat, l’educació… és relativament fàcil. Però els periodistes en general tenim moltes dificultats a convéncer la població de la necessitat d’una televisió pública”.

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València