logodreta

El protector solar, company de viatge en estiu

REDACCIÓ. Arriba l’estiu, i amb ell, en les hores centrals del dia, una gran radiació solar. Tot i que l’astre és imprescindible per a la vida, una sobreexposició als seus rajos pot provocar lesions oculars i cremades, i a llarg termini càncer. Víctor Alegre, especialista en Dermatologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de València, dóna alguns consells sobre la radiació solar i com previndre’n els efectes.

“Hem de canviar l’actitud en relació amb l’exposició solar. Evitar les hores de màxima exposició i fer servir filtres solars físics: estar a l’ombra o la roba. La incidència del càncer de pell, melanoma o no melanoma, està pujant de manera exponencial”, ha comentat l’expert en declaracions al programa A la Teua Salut de Ràdio Universitat. Aquests riscos són majors en els grups dels ancians i dels joves. Per això els especialistes recomanen que qualsevol activitat a l’aire lliure en les hores centrals del dia es faça protegit: córrer, anar a la piscina, al parc, a la muntanya…

“Hi ha moltes malalties que es relacionen amb l’exposició solar: inflamatòries, sistèmiques que empitjoren amb el sol, erupcions solars… A llarg termini l’exposició es relaciona amb el càncer de pell, i la incidència d’aquest en persones que han treballat al sol és molt alta”, ha manifestat Víctor Alegre.

Sobre la conveniència d’utilitzar protectors solars, l’especialista descarta els olis per a bronzejar-se. “Aquests productes en general tenen poca eficàcia per augmentar la pigmentació de la pell, i si tenen eficàcia és perquè duen algun producte que és fototòxic, és a dir, que crea una petita cremada pel sol”, ha dit el professor de la Facultat de Medicina.

Com a solució, a banda dels filtres físics, més efectius, es poden emprar les cremes protectores, les quals caduquen d’any en any. “El factor de protecció va en funció del tipus de pell de les persones. Aquest es pot dividir entre les del número 1, que seria la persona de pell clara i ulls blaus, i el tipus 6, que serien persones negres que no es cremen. En la nostra Comunitat la màxima quantitat de gent està entre el 3 i el 4, i es recomana un protector per damunt del factor 15”, ha apuntat Víctor Alegre.

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València