logodreta

Els ingredients de la Universitat més internacional, a València

Els tres campus de la Universitat de València van acollir les sessions de benvinguda per als estudiants internacionals organitzades pel Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació, els dies 9, 10 i 11 de setembre.

BEA PASCUAL. Envoltada d’encant, sol, platja, temperatures agradables, còmoda i multicultural, la ciutat de València té tots els ingredients que atrauen estudiants de tot arreu. Per això, i per la seua varietat de serveis i d’oferta acadèmica, la Universitat de València és la primera de la Comunitat Valenciana en recepció d’estudiants internacionals. “Vaig escollir vindre a la Universitat pel gran prestigi que té i perquè sabia que és una de les primeres en rebre gent de tot el món”, conta Óscar Luis, de Mèxic. I no s’equivoca.

Óscar és un dels 1.700 alumnes que han arribat en aquest primer semestre a la Universitat de València. I encara n’hi han d’arribar més. Segons el Servei de Relacions Internacionals de la Universitat, enguany fàcilment se superarà la xifra dels 1.900 estudiants incoming de l’any passat. Amb un programa internacional, Óscar continua els seus estudis d’Enginyeria Electrònica i assegura que és complicat adaptar-se. Tot i això, està convençut que el fet de vindre a la Universitat de València el farà créixer personalment i acadèmicament. Això sí, l’idioma és un entrebanc menys que l’estudiant mexicà haurà de sortejar. Ja el domina.

Altres, com ara Framzi, no tenen tanta sort. Amb el cabell ros i la cara acalorada, va arribar al Saló d’Actes de la Facultat de Farmàcia on tenia lloc la segona sessió de benvinguda als estudiants internacionals. “He vingut per a informar-me dels serveis que ofereix la Universitat. La veritat és que estic molt contenta perquè m’agrada molt la ciutat, però l’espanyol no és tan fàcil com em pensava!”. Framzi és estudianta de Biologia i vingué a passar les vacances a Barcelona. Quan hagué de decidir on estudiar, va preferir València. I no és l’única. El seu company Henrik coincideix en afirmar que la ciutat és molt bonica i més còmoda. “La gent és més amable i la ciutat és molt més familiar”.

Alguns dels estudiants, com Óscar, ja han acudit a alguna classe. En general, presentacions curtes, ja que acaben de començar; però tots coincideixen que hi ha un ambient proper que inspira confiança i ganes de fer una volta per la facultat. Altres estan un poc més preocupats pels exàmens. Katherina, estudianta de Biologia, va escollir València, diu, perquè volia saber si era capaç d’adaptar-se a una gran ciutat. Ella és d’un poble molt xicotet d’Alemanya i el que més li agrada de València és l’amabilitat de la gent; però assegura que el més complicat de l’Erasmus és fer les coses bé en un altre idioma. “Em fa por no fer les coses bé o no ser suficientment hàbil”.

Però tot no és complicat quan un estudiant arriba d’Erasmus a la Universitat de València. Henrik ens conta que una de les coses que més li sorprén de València és que tot ho fem tard: “Dineu tard, comenceu les classes tard, eixiu de festa tard…”. Ara bé, entre rialles assegura que d’això últim no té cap queixa. I, per què no dir-ho, eixir de festa és un altre dels atractius de la ciutat. Tanmateix, com va recordar el personal de Relacions Internacionals en les xarrades de benvinguda, cal estudiar i cal estudiar dur. Però això no és res que els estudiants Erasmus no sàpien. Per a molts, formar part de l’intercanvi internacional té més avantatges que inconvenients. “Et fa créixer com a persona i començar a sentir-te independent, creixes acadèmicament. A més a més, aprens no només l’idioma espanyol, sinó també el valencià o l’anglés”, apunta Óscar. En general, és una experiència multicultural irrepetible per a molts d’ells.

Comparada amb altres ciutats, la de València és la quarta universitat europea en recepció de gent internacional i la cinquena en enviament d’estudiants. En total, una mitjana de dos mil estudiants arriben anualment a la Universitat, dels quals uns mil cinc-cents són europeus i vénen amb la beca Erasmus. La resta pertanyen a programes d’intercanvi internacional i nacional. La majoria vénen a cursar estudis de grau. Altres opten per estudis de màster. Aquest és el cas de Katherina, d’Àustria, i de Cyran, de França. Ambdós començaran el Màster en Qualitat i Seguretat Alimentària. Cap dels dos no ha començat encara les classes, però els agrada l’ambient de la Universitat i tenen moltes esperances posades en el seu any d’estada a València.

Trobar faena i una experiència enriquidora

De la Universitat de València hi ha 1.626 estudiants nominats a les més de quatre-centes universitats sòcies per a estudiar fora aquest curs. Això representa un lleuger augment respecte a anys anteriors. Des de Relacions Internacionals asseguren que “els estudiants valoren cada vegada més l’estada Erasmus com un factor que els ajudarà a trobar faena i una experiència molt enriquidora”. Entre les destinacions més demanades pels alumnes de la Universitat de València es troben Itàlia i Alemanya. L’estudianta alemanya de Matemàtiques Per conta que en la seua universitat va conéixer un valencià: “Vingué d’Erasmus i va conéixer una xica. Ara viu allà, està treballant de professor”. Per, a l’igual que els seus companys alemanys Henrik i Framzi, també va decidir vindre a València en compte de Barcelona o Madrid com a destinació Erasmus. “Pense que València és més bonica i la gent més propera”.

Amb més de cinc-cents anys d’història, la Universitat de València és la quarta ciutat espanyola situada entre les quatre-centes primeres del món d’un total de 21.000 universitats en el rànquing acadèmic. Potser per aquesta raó i per les quasi immillorables condicions i facilitats que ofereix tant la ciutat com la Universitat, la de València és, sens dubte, una de les més interculturals d’arreu del món. I això es nota any rere any. I, si no, només cal donar-se una volta pels diversos campus de la institució i, amb un colp d’ull, es pot observar la quantitat de gent estrangera que ve a la Universitat. Una universitat situada en el top ten de tota Europa.

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València