logodreta

Els representants dels estudiants debaten sobre els motius de la vaga del 24O


REDACCIÓ. Els representants de l’estudiantat de la Universitat de València van debatre sobre la vaga educativa del 24 d’octubre dos dies abans d’aquesta, en un acte que va tindre lloc a la Nau. Sobre la taula, la política de beques del Ministeri, si hi ha un accés en igualtat d’oportunitats a l’ensenyament superior i les taxes. El debat va ser moderat pel delegat del rector per als Estudiants, Daniel González.

En l’acte, tot i estar convidats els representants dels sindicats d’estudiants BEA, Campus Jove, A Contracorrent i Unió d’Estudiants Valencians, aquest últim va decidir no participar. També hi va participar un representant de la Mesa d’Estudiants de l’Assemblea General d’Estudiants.

Daniel González va destacar que es tractava d’un debat “per a parlar, argumentar els motius de la vaga. O els motius per a no anar a la vaga. No sé si estan totes les veus, però la Universitat les ha convidades totes. Estem els que som, i els que hem volgut ser”.

Pablo Gallén (A Contracorrent) va incidir en la necessitat d’aquest tipus d’actes a la Universitat: “És important que la veu de l’estudiantat s’escolte. És el camí a seguir, encara que es pot millorar la participació de més gent”. Sobre la situació educativa global, va destacar: “Portem molts anys d’un procés llarg on s’està desmantellant l’educació pública, des que vam començar amb el Pla Bolonya. Tant el govern del Partit Socialista com el Partit Popular estan intentant trencar eixe pacte que és l’educació pública. La política actual és seguidora i continuadora, i el senyor Wert utilitza un tarannà diferent que fa més greu la situació”.

Per la seua banda, Laura Peris, del Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), va apuntar que per part “dels governs europeus, espanyol i autonòmic, els últims anys s’ha dut a terme una política educativa que ha perjudicat fonamentalment el sector estudiantil”, un fet que va enquadrar dins de la política educativa neoliberal d’aquests governs, “que el que fan és relacionar el rendiment acadèmic amb els resultats acadèmics del mateix estudiantat”.

El representant de la Mesa de l’AGE va qualificar les últimes accions del Govern espanyol i del de la Generalitat Valenciana com “un atac frontal” contra el sistema públic. “La Universitat ha pogut afrontar amb la política de beques que l’estudiantat no es quede fora, però en altres universitats sabem que no ha sigut possible evitar que molta gent deixe d’estudiar. Hem de posicionar-nos tots en contra i mostrar fermament el nostre rebuig. I tots som tots els estudiants, independentment del nostre color. Ens perjudica a nosaltres i als qui vindran després”.

Per la seua banda, Andrés Igual (Campus Jove) va apuntar que “hi ha encara un llarg camí per aconseguir la igualtat d’oportunitats. Abans que començaren aquestes retallades hi havia una major igualtat, però ara ja no”. Respecte a les taxes, va opinar que augmentar-les és una qüestió totalment ideològica. “Has de redirigir els teus pressupostos, perquè prèviament els has redirigit cap a altres qüestions. La lògica de les taxes baixes és l’equitat, però el Govern no creu en això”.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València