logodreta

Els professors Carmen Saiz i Francisco Carrión afirmen que l’ús de cigarretes electròniques no és un mètode apropiat per a deixar de fumar

JORGE CHENOVART. Es porten penjats del coll, com els clauers o les cadenes de metalls preciosos. Els podem veure que s’empren en l’autobús, en el metro, a restaurants i bars, i constitueixen una revolució en el consum de tabac. Les cigarretes electròniques són una nova moda, encara que no se sap si passatgera. L’augment exponencial d’establiments dedicats a la venda d’aquests dispositius, la gran acollida que tenen per part dels fumadors i en certa mesura pels experts en pneumologia i medicina preventiva són temes que susciten moltes preguntes. Els professors de la Universitat de València Carmen Saiz i Francisco Carrión han afirmat en el programa A la Teua Salut de Ràdio Universitat (el qual podeu escoltar clicant ací) que “no és preocupant l’augment d’aquestes tendes, ja que posa de manifest l’interés de la gent per deixar de fumar i l’hem d’aprofitar, encara que el més recomanable és l’ajuda d’especialistes”.

Hi ha dos tipus de fumadors actius, entenent aquest terme com les persones que realitzen l’acte de fumar i excloent-ne els passius, que aspiren el fum constant del fumador de l’entorn. Aquests dos grups es diferencien en l’interés per deixar el tabac. Uns volen, altres no. El primer grup és clau per a la consumició massiva de la cigarreta electrònica, un aspecte que ha agafat desprevinguts els experts. “Hi ha molta gent que vol deixar de fumar i no hem sigut capaços d’oferir-li totes les possibilitats que les evidències científiques posaven d’acord. Això és trist i ens fa un poc de pena”, afirma Francisco Carrión.

Quan s’empra la cigarreta electrònica no s’està deixant de fumar. La frase “des que utilitze l’electrònica ja no fume” cau pel seu propi pes, perquè amb aquesta també s’estan inhalant substàncies tòxiques, que poden ser addictives i causar malalties. Francisco Carrión assegura que “no hi ha cap evidència que això siga innocu i que ajude a deixar de fumar”.

L’Organització Mundial de la Salut ha recomanat que aquest tipus de cigarretes siguen regulades com a medicaments i que s’unisquen, així, als pegats i xiclets de nicotina. Però la principal causa de mort per càncer és el tabac. Carmen Saiz assenyala que “hi ha estudis avalats en investigacions científiques que demostren que aquestes cigarretes tenen riscos cancerígens, encara que els efectes estan valorats en paràmetres inferiors i no se cessa en absolut l’activitat addictiva”.

A més, sembla que la crisi econòmica també ha afectat el sector de les cigarretes electròniques i la polèmica sorgida al voltant de la seua venda com a producte sanitari es torna a favor de les empreses tabaqueres. “Fumar des d’una perspectiva dual està imposant-se, ja que es combina el consum de tabac electrònic i l’industrial o d’embolicar, i aquest últim no és més sa”, diu Carmen Saiz. Fins i tot alguns joves que pateixen de manera més acusada els efectes de la crisi s’han plantejat plantar tabac en les seues cases de manera ecològica, ja que seria més barat i sa. La resposta per part de Carmen Saiz és clara: “No s’aconsegueix un tabac saludable”.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València