logodreta

Com et puc ajudar? Experiències internacionals de mobilitat entre estudiants de la Universitat

Aurica Borszia i Aurelie Otero.

BEA PASCUAL. No hi ha cap dubte que una de les vivències més valorades pels estudiants de la Universitat de València és l’experiència internacional de mobilitat. Aquesta setmana s’ha realitzat l’onzena Setmana Internacional a la Universitat amb l’objectiu que tots aquells que vulguen anar-se’n fora s’informen sobre els programes de mobilitat a l’estranger per al curs 2014-2015. Entre les diverses activitats organitzades pel Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, amb la col·laboració de totes les facultats i escoles de la institució, els dies 11, 12 i 13 de novembre s’han celebrat una sèrie de xarrades informatives a les facultats de Dret i de Filologia i a la Biblioteca Eduard Boscà. Unes sessions que, narrades en primera persona, han pogut resoldre els dubtes més immediats a tots aquells que volen emprendre la seua estada en un país estranger el proper curs.

Paula Llorca.

Ángela Prat i Anabel Alba són estudiantes de segon de Filologia Anglesa i volen anar a Anglaterra el proper any amb la beca Erasmus. “Hem vingut a aquestes xarrades per tal de veure com ha sigut l’experiència per als nostres companys i assabentar-nos d’aspectes pràctics com ara de buscar un pis, la dificultat dels estudis o la quantia de les beques”. I, efectivament, com bé afirma Alfredo Rosado, delegat del rector per a la Mobilitat i l’Intercanvi Internacional, aquestes jornades informatives, i en concret les xarrades organitzades en els diferents campus, han buscat una aproximació més personal i pràctica per a l’alumnat que vulga anar-se’n fora: “Les xarrades tenen la finalitat de donar un punt de vista més personal a la mobilitat i respondre als dubtes més immediats que tinguen els alumnes”.

Aurelie Otero.

Paula Llorca, estudianta de cinqué d’Odontologia, ha sigut una de les participants en una de les xarrades organitzades a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Ella va tindre la sort d’estar un any a Bolonya. Una vivència que no canviaria per res del món: “Per a mi és la millor experiència que pots tindre com a estudiant perquè coneixes molta gent de molts llocs diferents, aprens idiomes i t’obri portes”.

Gràcies a companyes com Paula molts dels estudiants han pogut obtindre resposta a totes aquelles preguntes que els sorgeixen quan planifiquen la seua estada a l’estranger. Ara bé, Paula no estava sola en la xarrada, sinó que vingué acompanyada d’altres tres companyes, procedents de diverses parts del món, que també han compartit la seua experiència a València com a participants dels programes d’intercanvi.

Aurica Borszia.

Aurelie Otero porta molt poc de temps a València i treballa com a lectora de francés. Ella forma part d’un programa d’intercanvi entre la universitat francesa on estudiava i la Universitat de València i, tot i que acaba d’aterrar, afirma que l’experiència està sent molt gratificant. “És la primera vegada que treballe a la Universitat. A França donava classes d’espanyol per a alumnes d’institut i ara em dedique a impartir francés a la Universitat de València. Tot està anant perfectament”. Aurelie anima els estudiants valencians que trien el seu país com a destinació Erasmus. “La vida allà és molt fàcil per als estudiants i tenen accés a una gran quantitat de serveis per uns preus molt més baixos”. De moment, ella es quedarà a València com a mínim enguany, tot i que espera ampliar la seua estada a tres anys més.

També està molt contenta amb l’experiència la seua companya alemanya, Aurica Borszia, qui va decidir fer l’intercanvi amb la Universitat de València perquè el perfil professional que estaven buscant s’ajustava més a la seua formació. Aurica també és lectora del Servei d’Intercanvi Acadèmic. La seua plaça de mobilitat consisteix, d’una banda, a impartir classes d’alemany a la Universitat de València i, d’una altra, a promoure les beques que ofereix el Servei d’Intercanvi Acadèmic i fer l’assessoria per als estudiants que volen anar-se’n fora. Dues tasques que, en principi, farà durant cinc anys. Encara que porta ací poc de temps, sembla que està molt contenta sobre com funcionen les coses: “Fins ara tot va genial, i com que la primera convocatòria per a sol·licitar les beques de mobilitat és fins a desembre, estem rebent molts estudiants que volen anar-se’n fora. Tenim molta faena!”.

Finalment, Olga Pizozhenko ve de Rússia i porta ja quinze anys a cavall entre València i Moscou. “Al principi, quan vaig decidir traslladar-me, fou molt dur perquè ja tenia fills i estava casada. Finalment, la meua filla ha vingut ací”. Olga treballa a la Cambra de Comerç de València en matèria de foment de les relacions entre les empreses valencianes i les russes. Ella va estudiar la carrera de Traducció i Interpretació i després de molt d’esforç l’ha poguda homologar a Espanya. Va escollir com a destinació València quan li van oferir un programa de mobilitat a Espanya, segons ens conta, perquè la primera vegada que va tindre contacte amb la ciutat va quedar captivada pel seu encant: “Desconeixia València i la primera vegada que vaig estar ací fou amb un grup de Televisió Espanyola que estava fent un documental sobre els atractius turístics de la Comunicat. Quan vaig vindre me’n vaig enamorar i vaig escollir la platja, molt millor que la ciutat de Salamanca que és tan prestigiosa!”, confirma entre els riures dels presents.

Olga Pizozhenko.

I és que València, i en concret la Universitat, és una de les principals destinacions escollides pels estudiants que participen en programes de mobilitat. Amb més de cinc-cents anys d’història, és la quarta ciutat espanyola situada entre les quatre-centes primeres del món d’un total de vint-i-una mil universitats en el rànquing acadèmic. En total, una mitjana de dos mil estudiants arriben anualment a la Universitat de València, dels quals uns mil cinc-cents són europeus i vénen amb la beca Erasmus.

Olga aconsella el seu país com a destinació internacional. En contra dels estereotips, la imatge que dóna de Rússia és la d’un país acollidor amb gent amable i complidora: “És cert que encara no tenim programes Erasmus, però sí que hi ha programes d’intercanvi”. Alfredo Rosado, al seu torn, assegura que l’any que ve els agradaria ampliar les destinacions internacionals i obrir noves destinacions com ara l’Índia o Rússia. “Reconec que el rus no és tan fàcil com l’italià, és un idioma molt complicat, però els estudiants poden fer bona part dels seus estudis en anglés”, apunta Olga. I Rosado afegeix: “Per a nosaltres els intercanvis han sigut un èxit i ara mateix ja hi ha quatre estudiants amb nacionalitat russa a la Facultat d’Economia”.

Olga, amb uns quants anys més d’experiència que la resta dels participants en la xarrada, aconsella als estudiants que no tanquen fronteres i que aprofiten les oportunitats que se’ls donen per a conéixer nou món. Aurica també intenta inculcar aquesta actitud de no posar-se barreres, ni tan sols d’idioma: “Bona part de la gent vol anar-se’n a països de parla anglesa, però el que realment diferenciarà uns estudiants d’altres és el coneixement d’altres idiomes i les estades en altres països no anglosaxons. L’anglés el sap tot el món”.

El delegat del rector, Alfredo Rosado, recomana que tots aquells que planegen anar-se’n fora aprofiten l’estada en tots els sentits: “Han d’intentar inserir-se no només en l’àmbit social, sinó també en l’acadèmic, participant en la vida universitària”.

En general, els protagonistes d’aquesta XI Setmana Internacional de la Universitat de València recomanen aprofitar l’experiència única que suposa el fet de participar en un programa d’intercanvi internacional, siga el que siga.

Cal destacar que durant la Setmana Internacional també s’han dut a terme altres activitats com ara sessions informatives sobre el programa Erasmus Pràctiques o el Speed cafenet, que consisteix a mantindre una sèrie de converses breus entre diversos estudiants d’intercanvi a fi de promoure el coneixement de gent nova entre els alumnes de les diferents facultats. En definitiva, una setmana on la Universitat s’ha centrat en la divulgació i foment de la internacionalitat com a experiència única.

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València