logodreta

Bitcoin: una alternativa virtual per a comprar i invertir

spending-bitcoins1

JORGE CHENOVART. Els diners són indispensables en la societat capitalista en la qual ens movem. Però hi ha altres mètodes monetaris que permeten realitzar transaccions sense l’ús del patrimoni econòmic de què disposem en les nostres mans o en el compte corrent. Bitcoin n’és un bon exemple. “Es tracta d’un mètode segur, escàs i sense un sistema polític que el puga dirigir”, ha afirmat el director de l’Institut Juan de Mariana i doctor per la Universitat de València Juan Ramón Rallo, en el programa En Xarxa de Ràdio Universitat.

Actualment tots els diners que manegem depenen, directament o indirectament, dels Estats. Amb bitcoin, el sistema econòmic que hi havia en el segle xix es troba més a prop. “En aquella època les societats lliures gaudien d’una moneda que l’Estat reconeixia, però no imposava, que era l’or”, explica Rallo, i afegeix: “Aquella llibertat econòmica no podia ser tolerada pels Estats i així van manipular les variables monetàries i encara continuem pagant-ne les conseqüències”.

Inicialment, pot semblar que l’ús de bitcoin és una panacea de la xarxa, però res més lluny de la realitat. Podem trobar casinos i cases d’apostes que ja empren bitcoin i fins i tot eBay s’ha interessat per donar via lliure a aquesta forma d’intercanviar béns per diners. Així i tot, encara cap de les grans empreses mundials allotjades en la xarxa s’ha decidit pel seu ús. Per a Rallo “Amazon seria un exemple d’empresa que podria canviar el rumb de bitcoin, ja que si permetia pagar en aquesta divisa la seua utilitat com a mitjà de canvi s’incrementaria”. Rallo qualifica de “lloable i enginyosa” aquesta opció monetària, ja que combina les eines computacionals amb l’ús del patró or d’antany.

Els governs es mostren cauts amb la seua acceptació. Han adoptat diferents posicions. Uns opten per ignorar la seua presència, altres, com el govern alemany, reconeixen bitcoin com a diners. “El problema del seu reconeixement implica que les plusvàlues que obtingues per la venda d’aquesta divisa passen a cotitzar a l’impost i això lleva l’incentiu de moltes de les transaccions dutes a terme amb bitcoin, per la qual cosa el seu atractiu es redueix”.

Si parlem d’inversions en bitcoin, cal ser previnguts. Es necessiten coneixements sobre les implicacions econòmiques que el seu ús requereix, a més de les tecnològiques. I si se’ns ocorre especular, oblidem-nos de fer-ho ara com ara. “No té sentit que s’utilitze bitcoin com a mètode especulatiu per a pastar diners, encara que en un futur, com a eina de pagament, sí”, explica l’economista, i aconsella: “Invertir en bitcoin amb cura i oblidar-nos de grans quantitats, de moment”.

Podeu escoltar l’entrevista a Juan Ramón Rallo fent un clic ací.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València