logodreta

La Universitat obri el debat sobre educació audiovisual en una mostra de cinema educatiu

Cartell Mostra de Cinema Educatiu MICE

Cartell de la Mostra de Cinema Educatiu MICE.

REDACCIÓ. Hui dilluns, 17 de febrer, s’inicien les activitats que la Universitat de València té programades dins del marc de la II Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE 2014). Dues taules redones sobre diferents aspectes de l’educació audiovisual, la presentació del projecte Cinemasports University i una exposició sobre Corea del Sud, país al qual la MICE dedica enguany un monogràfic, conformen el programa.

A les 18 hores d’aquesta vesprada, al Centre Cultural La Nau, tindrà lloc la primera de les activitats amb què la Universitat de València participa en aquesta mostra. Educar a través de la pantalla és la proposta, en format de taula col·loqui amb projeccions, d’un grup d’especialistes amb una trajectòria investigadora associada a les possibilitats educatives del cinema en tots els seus vessants. Anacleto Ferrer (Universitat de València), Francesc Hernández Dobón (Universitat de València), Xavier G. Raffi (professor de Màster de Secundària) i Bernardo Lerma (professor de Màster de Secundària) debatran sobre les pautes que estableix el cinema per a la comprensió de la realitat, i mostraran des de diverses aproximacions el panorama d’oportunitats que el cinema, les sèries de televisió i els mitjans audiovisuals ofereixen al treball educatiu en tots els seus nivells.

El dimecres dia 19, a les 17 hores i a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, Jin Joo (Califòrnia, EUA), fundador i director de Cinemasports a San Francisco, i Hui Ching Tse (Taiwan), coordinadora de Cinemasports University, exposaran el plantejament i les finalitats d’aquesta iniciativa de caràcter internacional (www.cinemasports.com) consistent a explotar els avanços de la tecnologia per a muntar una marató audiovisual amb curtmetratges realitzats en temps rècord (10 hores) a partir d’unes bases ben estrictes. Tot un repte que se celebra amb èxit a ciutats com ara Nova York, San Francisco, Frankfurt, Belfast, Londres, Moscou o Montreal.

La MICE reprén enguany el debat sobre alfabetització audiovisual iniciat al llarg de la primera edició del festival. Media Literacy, com es titula la taula redona més internacional de la mostra, tindrà lloc dissabte 22, a les 12 hores, a l’Espai Rambleta de València, en plena celebració del festival. Ponents de pes en l’àmbit de la pedagogia educocomunicativa aprofundiran en diferents aspectes d’aquest debat que l’any passat va deixar palesa la importància de la creativitat com a base per al desenvolupament del pensament crític en infants. En aquesta ocasió, Paula Jardón (Universitat de València) moderarà una taula formada per sis representants d’organismes i institucions implicades i proactives en temes d’educació audiovisual en diversos països. Seran la directora de Programació Infantil del British Film Institute (BFI), Joana Van der Meer; el degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Beiging, Zhenhu Sun; el secretari general de l’European Children’s Film Association (ECFA), Felix Vanginderhuysen; el director de Media Desk Espanya (Ministeri d’Educació i Cultura-Comissió Europea), Jesús Hernández; i els representants de la Direcció General d’Educació Audiovisual del Govern austríac, Renate Houlebeck i Karl Brousek.

Per últim, del 18 al 28 de febrer, la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació acollirà l’exposició Corea del Sud. Turisme, Educació i Cultura, un muntatge de fotografies i audiovisuals sobre un dels països que més dedicació presta a la Media Literacy.

La Mostra Internacional de Cinema Educatiu és un festival de curtmetratges realitzats per i/o per a escolars, principalment coordinats per professionals de l’ensenyament implicats en educació audiovisual, i és, segons el seu director Josep Arbiol, “una reivindicació de l’educació audiovisual a nivell mundial”.

En aquesta segona edició, el festival projectarà un total de dos-cents seixanta curts procedents de més de seixanta països. El programa s’estén amb activitats molt diverses al llarg d’una setmana. Cinema d’arreu del món de xiquets/es i per a tots els públics, tallers, diversos espais de projecció, taules redones amb propostes educatives i exposicions conformen el programa per a aquesta segona edició d’un festival internacional pioner a Espanya. Els treballs audiovisuals que s’hi presentaran són una selecció de les més de sis-centes pel·lícules arribades dels cinc continents.

La presentació oficial tindrà lloc divendres 21 de febrer, a les 19 hores, en una cerimònia que durarà dues hores i que oferirà, a l’Espai Rambleta de València, uns tast de cinema, de música i d’espectacle.

La Mostra Internacional de Cinema Educatiu és una iniciativa de l’Associació Jordi el Mussol. La present edició compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la col·laboració de la Universitat de València, Espai Rambleta, els ajuntaments d’Estivella i Burjassot, l’Ambaixada de Corea del Sud, la Diputació de València, CCOO, STEPV, UGT i Lenguas Vivas, entre altres.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València