logodreta

La realitat palestina i els drets humans, a la Nau

David-Segarra-2

Foto: David Segarra.

REDACCIÓ. Periodistes de primer nivell internacional, investigadors de la Universitat de València, així com músics i membres de la Comunitat Palestina de València participen en la jornada d’acostament a la realitat palestina que acull el Centre Cultural La Nau aquest dissabte 20 de setembre. Paral·lelament, des de divendres i organitzat pel grup de València d’Amnistia Internacional, la Nau també és la seu del Cicle de Cinema sobre Drets Humans, que es realitzarà a partir de les 19 hores.

En l’acte de dissabte hi haurà un aperitiu de menjar palestí, taules amb informació i productes relacionats amb Palestina, fotografies de Gaza i Cisjordània i una performance final. La jornada està organitzada per la Unió de Periodistes Valencians i la Comunitat Palestina de València, amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat.

Els actes començaran a les 17:30 hores a l’Aula Magna de la Nau, amb una primera taula redona que tractarà el tema dels refugiats palestins i que comptarà amb la presència de Lola Bañón, periodista especialitzada en el món àrab i professora de Periodisme a la Universitat de València. També hi estaran Jorge Ramos Tolosa, investigador, i Daoud Marwan, membre de la junta directiva de la Comunitat Palestina de València. El músic i periodista Miquel Ramos moderarà la taula. En acabar, la Comunitat Palestina de València oferirà un tast d’àpats autòctons per a donar a conéixer la seua gastronomia a València.

Foto: David Segarra

Foto: David Segarra.

La jornada continuarà a les 19:30 hores amb una taula redona organitzada per la Unió de Periodistes Valencians que comptarà amb la presència de David Segarra (periodista free-lance que ha col·laborat amb mitjans com ara Al Jazeera o Telesur) i Yolanda Álvarez (corresponsal de TVE a l’Orient Mitjà). Els dos professionals contaran els seus testimonis personals quan informaven sobre Gaza en l’última ofensiva israeliana. Per a concloure els actes, Blanca Casterà farà una performance de dansa al Claustre de la Nau.

Durant tota la jornada es podran adquirir una sèrie d’imatges sobre Gaza i Cisjordània del periodista David Segarra i del fotoperiodista Germán Caballero, els quals destinaran els beneficis a iniciatives solidàries a Palestina. Les fotografies estaran exposades a la Sala Oberta de la Nau. També es podrà consultar informació en les taules de la Comunitat Palestina de València.

Les activitats continuaran en altres espais de la ciutat, com ara la Sala Matisse de València, que acollirà un concert el dijous 25 de setembre.

Després de l’última ofensiva de l’Estat israelià, s’ha calculat que la reconstrucció de la franja de Gaza costarà 7.800 milions de dòlars. Segons Nacions Unides, durant l’atac de cinquanta dies van quedar enderrocades unes dèsset mil cases, la qual cosa va afectar unes cent mil persones, a més de cent quaranta-una escoles, vint-i-nou hospitals, desenes de fàbriques i amplíssimes extensions de terres de cultiu. Les morts palestines superaren les dues mil cinc-centes, amb més de quatre-cents xiquets i xiquetes assassinats.

 

Cicle de Drets Humans a la Nau amb Amnistia Internacional

A més d’aquesta jornada sobre Palestina, la Universitat de València acollirà des de divendres 19 de setembre el Cicle de Cinema sobre Drets Humans. Fa ja cinc anys que el grup de València d’Amnistia Internacional organitza al Centre Cultural La Nau un cicle de cinema per a fer visibles les violacions dels drets humans en el panorama mundial a través de llargmetratges. L’entrada a totes les sessions és gratuïta fins a completar l’aforament. Es programa una projecció al mes (19 hores) i quan acaba es realitza un col·loqui amb especialistes. Les projeccions es fan en versió original amb subtítols en castellà.

jornadapalestinaEl cicle començarà amb Alexandra (Aleksandr Sokurov, 2007), una història sobre la guerra atroç de Txetxènia que pren cos a través de l’àvia d’un soldat. Després d’aquesta projecció, les sessions es reprendran el dia 14 d’octubre amb Come Back Africa (Lionel Rogosin, 1959), el primer llargmetratge que tracta el sistema de l’apartheid, a través de la història de Zachariah, un immigrant que busca a la ciutat l’oportunitat que no troba al medi rural.

La pel·lícula escollida per al 26 novembre està relacionada amb una campanya mitjançant la qual Amnistia va demanar a tots els governs que reformen les seues lleis per a garantir que es respecten els drets sexuals. Las cortesanas de Bombay (Ismail Merchant, 1983) és una producció britànica que posa la seua mirada sobre la dona índia, en particular sobre les cantants i ballarines que realitzen un treball esclau al servei de l’home.

L’any es clausurarà amb Terraferma (Emanuele Crialese, 2011), una cinta italiana que tracta la tragèdia de la immigració a través de les embarcacions naufragades.

CARTEL-CJa per al 2015 està prevista la projecció d’altres cintes relacionades amb campanyes d’Amnistia Internacional, amb temes com ara els xiquets soldats, la immigració o el conflicte sahrauí. El 14 de gener es projectarà Retratos de familia, d’Alexandra Cardona; l’11 de febrer, El puente, de Bernhard Wicki; el 4 de març, Amerrika, de Cherien Dabis; el 15 d’abril, Soy un fugitivo, de Mervyn LeRoy; i el 27 de maig, El rumor de la arena, de Daniel Iriarte i Jesús Prieto.

El cicle conclourà el 17 de juny amb Muchachas de uniforme (Leontine Sagan, 1931), considerada la primera pel·lícula de temàtica lèsbica de la història, per la qual cosa va ser censurada en diversos països i va tornar a filmar-se el 1958.

  •  Per a més informació sobre els films que es projectaran i les edicions anteriors, feu clic ací.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València