logodreta

Periodistes valencians, testimonis de primera mà en el conflicte palestí

1periodistes

Yolanda Álvarez, corresponsal de Televisió Espanyola a l’Orient Mitjà, i David Segarra, periodista free-lance que ha col·laborat amb mitjans com ara Al Jazeera o Telesur, en companyia de Sergi Pitarch, president de la Unió de Periodistes Valencians.

LAURA JULIÁN. Entendre què passa a Palestina i Israel requereix un interés personal. Amb la intenció de proporcionar dades i experiències, i de mostrar la realitat del poble palestí a la societat valenciana, dissabte passat es van realitzar les Jornades d’apropament al poble palestí, dues taules redones organitzades per la Unió de Periodistes Valencians i la Comunitat Palestina de València, amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat.

Fotografies de David Segarra sobre la franja de Gaza, que es podien adquirir a benefici del poble palestí.

Fotografies de David Segarra sobre la franja de Gaza, que es podien adquirir a benefici del poble palestí.

Es tracta d’una iniciativa que sorgeix principalment arran dels recents atacs d’Israel a Gaza. Després de cinquanta dies de violència, més de dos mil palestins morts –la majoria dels quals civils–, onze mil ferits i deixant una ciutat devastada, la vida dels palestins continua. Després de seixanta-sis anys de conflicte i des que el 1948 l’ONU va assignar el 54% de l’aleshores Palestina britànica a la comunitat jueua i va crear l’Estat d’Israel en aquests territoris, la neteja ètnica de la població àrab per aconseguir un estat únicament jueu, la destrucció de cases, el setge i, en definitiva, l’existència palestina no han fet sinó empitjorar davant la mirada passiva de la comunitat internacional.

La periodista Lola Bañón firma exemplars del seu llibre Palestinos.

La periodista Lola Bañón firma exemplars del seu llibre Palestinos.

La necessitat de buscar respostes i d’escoltar testimonis directes va ser el que va portar un grup de més cent persones a congregar-se al Centre Cultural La Nau per a comprendre les bases i el desenvolupament d’un conflicte que també destaca per la dificultat a l’hora de trobar una informació completa, veraç i humana. Per això es va comptar amb la col·laboració d’historiadors, periodistes i activistes, alguns dels quals amb experiències personals al lloc.

Unes jornades en les quals es va debatre molt sobre el paper del periodisme, sobre l’objectivitat i sobre com tractar la informació. “La neutralitat beneficia l’opressor”, recordava Miquel Ramos, músic, periodista i el primer a parlar com a moderador de la taula. L’encarregat d’iniciar les ponències va ser Jorge Ramos, investigador del Departament d’Història de la Universitat de València, qui va definir Palestina com “una de les grans causes de la humanitat, on precisament ens juguem continuar anomenant-nos humanitat”. Fou ell qui va introduir en la taula el terme nakba, designat per a definir l’èxode palestí després de l’inici del conflicte que ha deixat més de quatre-cents municipis destruïts, prop de huit-centes mil persones refugiades i milers d’assassinades. També va parlar de la campanya BDS: un boicot que consisteix a negar-se a tindre qualsevol tipus de relació o intercanvi econòmic, cultural, sindical, esportiu o constitucional amb l’Estat d’Israel.

6periodistes

Diversos moments de la jornada d’apropament a la realitat palestina celebrada al Centre Cultural La Nau.

Diversos moments de la jornada d’apropament a la realitat palestina celebrada al Centre Cultural La Nau.

 

Testimonis en primera persona

La taula va continuar amb la intervenció de Lola Bañón, periodista, membre de l’executiva de l’agència de l’ONU per als refugiats de Palestina (UNRWA) a Espanya i autora del llibre Palestinos. Ella ha estat en contacte directe amb els refugiats i és testimoni de l’horror en el qual malviuen. “El món no coneix els palestins. Entre altres coses, perquè la història s’ha escrit sense ells”, així comença el seu llibre amb una frase que resumeix la incapacitat dels mitjans amb els quals s’explica el tema. Durant la seua ponència va fer una dura crítica al llenguatge que s’empra en els mitjans de comunicació i va recordar que “l’ONU reconeix el dret a la tornada, però els refugiats viuen sense tindre drets”.

Daud Marwan, representant de la Comunitat Palestina de València i amb familiars a Palestina, va ser l’encarregat de posar els noms i les anècdotes personals. Va denunciar la situació d’apartheid que es viu allà, la constant violació de drets humans, així com la privació de la llibertat en un territori on els xiquets han de passar dos o tres controls al dia només per anar a escola. “En totes les famílies palestines hi ha assassinats, refugiats i presoners”, assegura Daud, qui té clar que la seua vida ha estat marcada per la dificultat a l’hora de mantindre relacions amb els seus familiars. Daud afirma que “el govern d’Israel és una màquina de lleis racistes” i va explicar la forta i complexa xarxa legislativa que oprimeix els palestins en la qual hi ha fins a cinc nivells de carnets d’identitat, diferenciant persones de persones.

 

Periodisme humà

Yolanda Álvarez va iniciar la segona taula de la vesprada. La periodista valenciana, corresponsal de TVE a Gaza, va ser acusada per la portaveu de l’Ambaixada d’Israel a Espanya, Hamutal Roge, de ser “corretja de transmissió de Hamàs” en un article anomenat Activismo Vs Periodismo. A més, assegurava que en les seues cròniques es dramatitzava la situació i que la periodista triava els escenaris devastats per a mostrar-los en càmera. “Era molt fàcil fer periodisme allí. No calia triar, només havies d’eixir al carrer”, segons les seues paraules.

Per a Yolanda Álvarez, la solució comença per crear una opinió pública que exigisca a la comunitat internacional la intervenció. “En aquesta guerra no ha guanyat ningú, no hi ha més seguretat, el bloqueig continua, la devastació és insuportable a la vista”, descriu. “Les dues parts han castigat la població civil, una amb més mitjans que l’altra, però les dues ho han intentat”. La principal diferència, no obstant, són les xifres. Durant l’última ofensiva van morir setanta israelians –sis dels quals civils–, davant dels més de dos mil palestins morts –tres quartes parts dels quals civils. “Israel ha venut que lluitaven per a defendre la seua seguretat. M’han acusat de propalestina en les meues cròniques i de proisraeliana quan vaig criticar l’entrenament militar de xiquets palestins. Al final el que compta és fer un periodisme humà”.

 

Al·legat a la veritat

David Segarra, periodista valencià i últim ponent de la jornada, va recórrer Gaza amb moto durant tres mesos abans que s’iniciara l’últim assalt israelià. En la seua estada va immortalitzar amb fotografies la humanitat dels palestins en la seua quotidianitat. Imatges plenes de vida que destaquen per ser completament diferents al llegat de fotografies bèl·liques plenes de destrucció que arriben des de Gaza. “El que he vist allí és un miracle: hi ha ganes de viure, hi ha bellesa. Necessitem un periodisme que siga capaç de reflectir la resplendor de la bellesa, que és la veritat”. Les platges de Gaza, cavalls que s’endinsen en l’aigua o cares arrugades que mantenen el somriure van ser algunes de les fotografies que es van exposar durant la jornada i que podien adquirir-se a benefici del poble palestí, junt amb una altra sèrie de fotografies, aquesta vegada a Cisjordània, del fotoperiodista Germán Caballero.

 

A l’altra banda del Mediterrani

Per a completar la jornada, no hi va faltar una picaeta. Kebbeh, pa àrab, hummus, salsa de tahini o falafel –aliments típics de Palestina–, van acostar gastronòmicament els assistents a unes terres que també banya el Mediterrani i no són tan diferents a les costes valencianes. “He anat a cases a Gaza on m’han posat cacaus i tramussos damunt la taula. Els palestins són molt pareguts als valencians”, explicava David Segarra. La diferència entre dos pobles es pot trobar en la desgràcia, en tindre o no tindre drets, en la normalitat en escoltar una explosió, en viure amb la por a morir durant la nit o en ser un poble oblidat davant dels ulls de la comunitat internacional.

Imatge de portada:  Els actors integrants de la taula redona que va tractar el tema dels refugiats palestins. D’esquerra a dreta: Miquel Ramos, músic i periodista que va moderar la taula; Lola Bañón, periodista especialitzada en el món àrab i professora de Periodisme a la Universitat de València; Jorge Ramos Tolosa, investigador; i Daud Marwan, membre de la junta directiva de la Comunitat Palestina de València.

Galeria d’imatges sobre la Jornada d’apropament a la realitat palestinaque ha acollit el Centre Cultural La Nau de la Universitat de Valencia, organitzada per la Unió de Periodistes Valencians i la Comunitat Palestina de València, i amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat. Es van realitzar dos taules redones, una degustació de menjar palestí, o una exposició fotogràfica amb venda d’obres a benefici del poble palestí.

infouniversitat © 2022 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València