logodreta

Un menjador construït per la Universitat a Sierra Leone ajuda els orfes per l’èbola

Comedor-escolar-3

LAIA MAS/JAVI CID. Un menjador escolar construït per la Universitat de València a Sierra Leone acollirà desenes de xiquetes i xiquets refugiats per l’epidèmia de l’èbola. L’edifici ha sigut construït mitjançant un projecte del Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València a l’escola taller de Goderich. Actualment, ha cessat els seus serveis habituals, tot coincidint amb el fet que el Govern de Sierra Leone, com a mesura preventiva davant l’increment dels casos d’èbola, ha suspés les classes, les quals tornaran a impartir-se des de gener. El menjador es limita ara a repartir arròs entre les famílies. Més de tres-cents cinquanta alumnes d’entre cinc i setze anys, alguns dels quals antics xiquets soldat, s’han beneficiat d’aquesta iniciativa.

Goderich és un barri situat a l’oest de Freetown, la capital de Sierra Leone, amb una població al voltant de vint mil persones. No es tracta d’una de les zones més marginals; ben al contrari, és considerat un dels barris amb major nivell de vida, on s’allotja, per exemple, l’actual president de la República de Sierra Leone, Ernest Bai Koroma. No obstant, la majoria d’infants de la zona només tenen accés a un menjar al dia.

És allà on se situa l’escola taller amb la cuina menjador construïda per la Universitat de València, mitjançant un projecte del Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació en col·laboració amb l’ONG Diamond Child School of Art and Culture. L’edifici es va alçar entre els estius del 2012 i el 2013, i des d’aleshores donava servei diari a més de tres-cents cinquanta xiquets i xiquetes. La iniciativa havia aconseguit millorar la nutrició de l’alumnat i, en conseqüència, augmentar el seu rendiment acadèmic. Així mateix, havia assolit integrar socialment menors excombatents, popularment coneguts com xiquets soldat, i també proporcionava ocupació a la població local, tant en les obres de construcció, realitzades amb personal de la comunitat de Goderich, com amb la contractació d’una cuinera, responsable d’elaborar els menús.

Però aquest somni fet realitat s’ha vist truncat a hores d’ara amb el creixement dels casos d’èbola al país. Arran d’una mesura que ha fet efectiva el Govern sierraleonés i que suspén el curs escolar fins el proper gener, s’han vist obligats a finalitzar els serveis que oferien. “Ha sigut un imperatiu, així que hem de paralitzar el projecte, però no importa, perquè la cuina menjador està creada i dotada. El problema és per als xiquets, que ara ja no reben eixa ajuda i estan a casa amb les seues famílies. El que pareix segur és que quan es reòbriga, les necessitats es duplicaran. Les conseqüències són humanes i fatals, però no es pot fer res”, conta Regina Bernabéu, membre del Servei de Prevenció i Medi Ambient de la Universitat i una de les impulsores del projecte 0,7 Una Nau Solidària, dins del qual s’engloba la construcció del menjador.

“La raó del tancament de l’escola sencera és de salut pública, per la necessitat de controlar els fluxos de població dins el país, i ara el que és necessari és donar suport i alimentació als xiquets”, explica Federico Pallardó, catedràtic de la Universitat de València i un altre dels impulsors d’aquest projecte. I és que Sierra Leone és el segon país més afectat per l’epidèmia, que a hores d’ara ja ha matat dues mil set-centes persones en tot el continent africà i sis-centes en aquest país, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La república compta amb més de mil huit-centes persones afectades per la malaltia infecciosa, per la qual cosa el Govern ha pres algunes mesures dràstiques per tal d’evitar les aglomeracions de persones i els possibles contagis. Tancar les escoles n’és una, però també, per exemple, s’ha suspés bona part del transport públic.

Comedor-escolar-4

Seydu: “La falta de previsió del Govern i algunes qüestions socioculturals han augmentat la propagació de l’èbola”

El projecte de la Universitat de València va consistir en la dotació econòmica per a la creació d’una cuina menjador a l’escola taller de Goderich, un centre gestionat per l’ONG Diamod Child School of Arts and Culture. Els aliments diaris s’adquirien mitjançant el finançament dels Germans Maristes, col·laboradors del projecte, i la mà d’obra, com ja s’ha dit, és gent autòctona de Goderich.

“Per a nosaltres és clau quan realitzem un projecte que tinguem el contacte d’una persona que visca allà i conega la realitat que viu la zona. És fonamental perquè el projecte funcione i tinga continuïtat. Aquesta persona és Seydu, que és clau en el projecte i ha aconseguit ajudes perquè l’escola taller haja funcionat tan bé”, afegeix Bernabéu.

Seydu és el sobrenom d’Anthony Zachariah Jalloh, el president de Diamod Child School of Arts and Culture, i és qui ha estat des del principi controlant el funcionament del menjador en primera persona. Recentment, però, ha hagut d’abandonar el terreny a causa de l’epidèmia. “La meua funció és, a més de treballar a l’escola, comprovar que totes les compres es fan amb transparència, que les despeses són les que indica el projecte, que totes les ajudes es porten a terme en el temps designat i que es justifiquen, i també explicar als finançadors del projecte tot allò que es fa”, explica. I ho fa en present, perquè a pesar que ara mateix l’edifici resta tancat, ell està convençut que és només un contratemps i que prompte podran continuar la seua funció. Perquè sens dubte la tasca que han realitzat és necessària. “Quan vam obrir el menjador la majoria de xiquets tenien problemes nutricionals, i ara són xiquets sans i forts que poden desenvolupar els quefers diaris sense problemes de salut causats per l’alimentació”, assegura. No només els xiquets de Goderich acudeixen a aquest menjador, també ho fan alguns d’altres comunitats properes.

comedor-escolar-5

A pesar del tancament imposat pel Govern, l’ONG que presideix Seydu no ha aturat la seua activitat. Com que no poden continuar la tasca habitual, el que estan fent ara és repartir entre mig i un quilo d’arròs a la setmana a les famílies que portaven els seus fills al menjador. I ho fan en torns estudiats i separats, per a evitar que totes les famílies coincidisquen i es produïsquen aglomeracions de gent, a fi de descartar possibles contagis. “Una vegada que s’alcen les mesures estrictes del Govern, tornarem a posar en marxa el menjador. Tot i que l’escola començarà més tard, volem obrir prompte el menjador perquè els xiquets s’apropen a menjar i després puguen jugar allí i també aprofitar la zona esportiva del centre”, apunta Seydu, convençut que no tardaran massa temps en reprendre l’activitat.

El president de l’ONG assenyala el Govern com un del principals culpables de la ràpida propagació de l’èbola: “Hi ha hagut una falta de previsió i d’informació per part dels qui estan dalt”. Assegura que es tracta d’un Govern corrupte que fa mesos que hauria d’haver començat la tasca de prevenció, i afegeix: “Si s’hagueren pres altres mesures a temps, ara no hauríem de tancar escoles o aïllar poblacions senceres”. També alguns aspectes socioculturals, com ara el costum de tocar els morts, la vergonya d’admetre que s’està contagiat o la por al rebuig han fet que cresquera ràpidament la xifra de malalts. Seydu insisteix que el que més falta fa ara mateix a Àfrica són aliments, i encoratja la gent perquè col·labore i se solidaritze amb els països afectats.

Una altra funció que està tenint l’ONG actualment és la de buscar cases d’acollida a alguns xiquets i xiquetes que estan arribant a través de la mar a la ciutat, fugint d’altres punts costaners de Sierra Leone on l’èbola s’ha estés amb més força. Habitualment són famílies que han perdut algun dels membres principals i busquen refugi a la capital, on la majoria tenen algun conegut o familiar. En el cas d’aquells que es troben sols, són les famílies del poblat les que els acullen en les seues cases, una vegada comprovat que no pateixen la malaltia.

Una escola promotora de l’art i la cultura autòctons

L’escola de Diamond Child que, com totes les altres, s’ha vist obligada a tancar no és un centre com qualsevol altre. Segueix el sistema educatiu que segueixen totes, regit pel Regne Unit (Sierra Leone és una antiga colònia anglesa), però té un afegit. El professorat d’aquest centre de Goderich tracta de potenciar la cultura i l’art autòctons, posant especial èmfasi en la música, la dansa i les diferents manifestacions culturals. Segons conta Seydu, el Govern mai no ha tingut cap interés en promoure aquests aspectes, punts fonamentals, segons ells, per al manteniment de les cultures autòctones. Així, de la Diamond Child també ixen alguns grans músics i artistes.

Comedor-escolar-6

Per la vesprada, el centre és una escola taller on els més majors aprenen pràctiques com ara maquinària agrícola, costura o taller musical. El menjador és només per als més menuts, però als més grans se’ls intenta donar un microcrèdit perquè puguen crear el seu propi negoci quan acaben els tallers. En definitiva, el centre ofereix una sèrie de serveis que en l’últim any han millorat la qualitat de vida dels ciutadans de Goderich.

Ara com ara, els gestors del projecte només poden esperar fins a una nova ordre del Govern que els done un poc més de marge per actuar. Pel que fa a la Universitat de València, Pallardó afirma que “el projecte del menjador està acabat i, per tant, des de la Universitat no ens queda més que preocupar-nos pel que està passant”. “Nosaltres fem un seguiment perquè el projecte tinga continuïtat, però és una iniciativa amb principi i final”, afegeix. Per tant, ara és el torn dels qui l’estan portant endavant, com Seydu i la gent de la Diamond Child School, que tan prompte com puguen hauran de readaptar-se a la nova realitat.

comedor-escolar-7

Expert en èbola a la Universitat de València

Precisament la Universitat de València compta amb un dels principals experts mundials en èbola, el catedràtic del Departament de Medicina Preventiva i Salut i assessor de l’Organització Mundial de la Salut José María Martín Moreno. El professor considera necessari un major compromís de les autoritats per a frenar l’expansió de la malaltia, tal com ha explicat en el programa Fes Pinya de Ràdio Universitat. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut el nombre de persones infectades pel virus de l’èbola a Àfrica Occidental ascendeix a 5.800 persones, de les quals 2.800 ja han mort. A hores d’ara, els tres països més afectats són Libèria, Sierra Leone, Guinea Conakry, i en menor mesura Nigèria i Senegal.

“L’èbola és de la família dels filovirus, i n’hi ha cinc tipus. El brot sabem que va començar a Guinea i es va contagiar molt ràpidament a trenta persones. La malaltia s’estén pel contacte directe amb fluids, no per la respiració. És a dir, tocar la sang, vòmit, saliva, llàgrimes… que puguen entrar a través de la pell o els ulls”, ha destacat l’expert. Podeu escoltar l’entrevista sencera fent un clic ací.

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València