logodreta

El BEA guanya les eleccions al Claustre

renovacio_claustre_1

REDACCIÓ. El Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) ha guanyat les eleccions al Claustre celebrades aquest dijous 20 de novembre a la Universitat de València. Segons les dades definitives publicades per la Junta Electoral de la Universitat, el BEA ha obtingut un total de 24 claustrals dels 75 representants d’estudiants que s’havien de renovar. El segueix A Contracorrent amb 13 claustrals. Campus Jove compta amb 6 representants. A continuació Unió d’Estudiants Valencians amb 5 claustrals. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Estudiants per Economia en tenen 4. El Front Estudiantil Unificat 2. Tres claustrals en té l’Associació d’Estudiants Campus d’Ontinyent (AECO), que era la primera vegada que es presentava en les tres facultats del campus. Amb dos represantants han quedat AVEPSI, GEFAN i GUAI. Les candidatures que han tret un claustral són, ADINU, Acció Universitària, AQUI, AVED, AVEO, ID, MEC i Participa.

El delegat del Rector per a l’Estudiantat, Daniel González Serisola, ha començat una ronda de converses en nom del rector Esteban Morcillo per a felicitar les associacions pels resultats obtinguts en les eleccions al Claustre. Recordem que les dades provisionals les havia facilitades la Delegació d’Estudiants la mateixa nit del recompte de vots.

Vint-i-dues candidatures d’estudiants concorrien, aquest dijous, a les eleccions al Claustre de la Universitat de València. Les votacions han tingut lloc entre les 10 i les 19 hores en els diversos col·legis electorals instal·lats en cada centre i en total estaven convocats a votar 47.437 estudiants i estudiantes, dels quals 40.546 eren de grau i 6.891 de postgrau.

La participació estimada a falta de les dades definitives ha estat d’aproximadament el 13%, segons fonts de la Delegació per a l’Estudiantat.

Es pot consultar tota la informació sobre la jornada electoral (escrutini, proclamació nominal provisional de resultats, índex de participació i altres) a través de la web de la Junta Electoral de la Universitat de València: http://www.uv.es/uvweb/junta-electoral/ca/eleccions-claustre/renovacio-anual-estudiants/2014-1285919913183.html. Les dades provisionals  que facilitarà la Junta Electoral es coneixeran al llarg de demà divendres.

Les candidatures que concorrien eren (ordenades alfabèticament): Acció Universitària, A Contracorrent, Asociación Químicos Universitarios (AQU), Asociación Valenciana de Estudiantes de Derecho (AVED), Asociación Valenciana de Estudiantes de Odontología (AVEO), Associació d’Estudiants Campus d’Ontinyent, Associació de Dietistes Nutricionistes València (ADINU-VAL), Associació Valenciana d’Estudiants de Psicologia (AVEPSI), Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Campus Feministe, Campus Jove, Estudiantes de Ciencias Sociales, Estudiants per Economia, Front Estudiantil Unificat (FEU), Asociación Valenciana de Jóvenes Estudiantes de Farmacia (Gefan), Grupo Universitario Abierto Independiente (GUAI), Independientes y Demócratas (ID), Moviment d’Economistes Crítics (MEC), Participa, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Unió d’Estudiants Valencians i Urma Santana Millares.

Per centres, la Facultat d’Economia era on més alumnes podien participar: 6.952 estudiants i estudiantes; seguida per Dret, amb 5.976; Magisteri (4.024), les tres al Campus de Tarongers; Filologia, Traducció i Comunicació (3.846) i Psicologia (3.095), aquestes dues al Campus de Blasco Ibáñez.

A la Universitat de València hi ha dèsset facultats i l’Escola d’Enginyeria. Les facultats, o en el seu cas l’escola, a les quals s’ha presentat cada grup es poden consultar fent clic en aquest enllaç: , així com el nombre d’homes i dones en les candidatures acceptades.

 

Canvis en el procediment

Enguany, el procés electoral ha arribat amb importants novetats, com ara una major seguretat en l’acceptació de cada membre de la candidatura i la possibilitat de presentar candidatures incompletes, per primera vegada, tot via Tramiteu. Es tracta, a més, de les últimes eleccions anuals, atés que el curs 2015-16 els representants dels estudiants elegits per al Claustre ho seran per a un termini de dos anys.

El formulari per a la presentació de candidatures s’ha realitzat per primera vegada electrònicament mitjançant la Plataforma Entreu.

Els canvis en el procés de presentació de candidatures tenen el seu origen en l’aplicació de la nova normativa que regula les eleccions, la qual es va aprovar en el Claustre per unanimitat. En paraules del delegat del rector per a l’Estudiantat, Daniel González, una altra novetat en el procés “és que des de la Delegació del Rector per a l’Estudiantat, conjuntament amb la Junta Electoral i a través del Servei d’Informació i Dinamització (SeDi) i el Servei d’Informàtica, hem iniciat el procés digital electoral. Aquesta plataforma digital ha estat preparada perquè els estudiants pogueren formalitzar les candidatures i l’acceptació com a membres d’aquestes des d’un ordinador, amb la seguretat d’accés mitjançant usuari i contrasenya de la Universitat”.

 

Eleccions a Claustre, Juntes de Centre, AdR i Consells de Departaments

En els comicis de hui dijous es renovaven tots els estudiants i les estudiantes que formen el Claustre (75 representants d’estudiants), els representants d’estudiants de les diverses Juntes de Facultat i de l’Escola de la Universitat, els representants d’estudiants en les diverses Assemblees de Representants dels Centres (AdR) i els representants d’estudiants en els Consells de Departaments.

Una vegada elegits, els representants d’estudiants en el Claustre hauran de ser els portadors de la veu de l’estudiantat a nivell de tota la Universitat en representació del seu centre. En el Claustre, entre altres funcions, seran part de l’aprovació dels objectius i de la planificació de gestió del govern de la Universitat, de l’aprovació de normatives de gran importància per a la institució com ara els Estatuts i també seran part fonamental del debat sobre els temes de vital importància per a la institució.

 

Participar per a millorar la democràcia

El delegat del rector per a l’Estudiantat ha destacat aquests dies la importància de la participació de l’alumnat: “No és només important que els alumnes participen en aquest procés, és important que la gent participe en tots els processos de representació, de decisió, en general en tots els processos que milloren la nostra democràcia”.

És per això que Daniel González  ha animat a la participació en les eleccions d’aquest dijous 20 de novembre: “Cal animar l’estudiantat perquè participe activament en el procés d’eleccions i aquells que no vulguen ser representants d’estudiants que siguen conscients de la necessitat del seu vot per als seus companys i companyes. Com major siga la participació, més forta serà la veu de l’estudiantat”.

Per a consultar la normativa, el procés i els resultats electorals, es pot consultar la web de la Junta Electoral de la Universitat de València.

 

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València