logodreta

Ana Ramírez (Campus Jove): “L’estudiantat hauria de tindre més veu en el conjunt de la Universitat, perquè som la base”

Ana Ramírez, secretària d’organització del sindicat d’estudiants Campus Jove a la Universitat de València. Foto: Miguel Lorenzo

Ana Ramírez, secretària d’organització del sindicat d’estudiants Campus Jove a la Universitat de València. Foto: Miguel Lorenzo

REDACCIÓ. Ana Ramírez (València, 1990) és estudianta del Grau en Economia a la Universitat de València. Actualment és la secretària d’organització del sindicat d’estudiants Campus Jove, el qual va obtindre sis representants en les últimes eleccions al Claustre de la institució acadèmica.

–Campus Jove ha obtingut en les eleccions al Claustre sis representants. Com valora els resultats?

–Enguany no són gens satisfactoris per a nosaltres. Realment, pensàvem que quedaríem així. En el sindicat hi ha hagut un canvi generacional, amb gent nova i diferent, i estem intentant aprendre i millorar.

–Malgrat un increment d’un punt respecte a l’any passat, la participació de l’estudiantat en les eleccions al Claustre continua mantenint-se en índexs molt baixos. Enguany, 13,74%; el 2013, un 12,88%. Per què?

–Crec que els sindicats no hem sabut explicar quina és la nostra funció, què fem. La importància de la representació estudiantil. Quan fas campanya et trobes molta gent que et pregunta què és això, per a què serveix, i què fem. Aleshores, tot i que ho intentem, no aconseguim transmetre realment la importància de participar, i crec que s’han de buscar altres formes. Necessitem seure amb els altres sindicats, posar-nos d’acord i veure com expliquem a l’estudiantat que la participació és important. Potser una mesura seria parlar entre la Universitat i els sindicats.

“Al delegat del rector per a l’Estudiantat se li haurien de donar més funcions i que tinguera més veu”

Després de les eleccions al Claustre i a les Juntes de Facultat, quin és el marge de maniobra que donen els resultats? On pot actuar Campus Jove?

–Dins les facultats, depén del resultat. El marge dins del Claustre és que només tenim sis claustrals, amb els quals i amb ganes i força es poden fer moltes coses.

–La unitat d’acció amb altres sindicats pot ser una fórmula, fer coalicions i pactes?

–Crec que durant els últims anys un dels principals errors de Campus Jove ha sigut no posar-se d’acord amb els altres sindicats d’esquerres de la Universitat, i no col·laborar conjuntament. Als qui hem entrat nous ens agradaria seure, parlar i intentar que tota la veu d’esquerres vaja junta a la Universitat, i no separada.

–En aquests anys, què ha sigut el més important que ha fet Campus Jove?

–En les comissions hem estat molt actius i hem llançat diverses propostes. En el tema de les beques i polítiques per a evitar l’exclusió de la Universitat hem participat en la comissió d’anul·lació parcial de matrícula, entre altres.

–Estudiants que no poden accedir a la Universitat, altres que no poden pagar els estudis, estudiantat que una vegada acaba no troba treball i emigra… On cal actuar prioritàriament?

–La prioritat d’acció és que ningú no es quede fora de la Universitat per motius econòmics. A partir d’aquest punt es pot continuar treballant. És inacceptable que a la universitat pública hi haja gent que es quede fora. La igualtat és un tema des del qual anem a treballar més seriosament, i concretament que les dones tinguen la representació estudiantil que mereixen perquè la seua veu es puga sentir més.

 El sindicat d’estudiants Campus Jove va obtindre sis representants en les últimes eleccions al Claustre. Ana Ramírez, en la porta del despatx del sindicat. Foto: Miguel Lorenzo

El sindicat d’estudiants Campus Jove va obtindre sis representants en les últimes eleccions al Claustre. Ana Ramírez, en la porta del despatx del sindicat. Foto: Miguel Lorenzo

–Respecte del Pla Bolonya, què n’opina, ara que ja està implantat? I també del canvi a tres anys de Grau i dos de Postgrau.

–En el context econòmic en què estem, començar a canviar els plans d’estudi sense tindre recursos econòmics serà un desastre. El Pla Bolonya en un principi anava a ser viable i bo per als estudiants, i amb els pocs recursos econòmics que s’hi han destinat ha sigut un desastre. Qualsevol canvi no anirà endavant si no s’inverteix en mitjans i professorat preparat.

–Creu, per tant, que aquest canvi legislatiu impedirà que més gent accedisca als estudis? És un intent de privatització de la universitat pública?

–Amb les taxes que estan posant es veu clarament. I també amb l’entrada cada vegada major de les empreses a la universitat. Cada vegada hi ha més bancs que col·laboren amb les universitats, que donen préstecs… El Govern començà amb la sanitat, va continuar amb l’educació… i potser intentaran anar a per tot.

–Què opina Campus Jove sobre el model organitzatiu de la Universitat (funcions, Claustre, Consell de Govern, Juntes de Facultat…)? Què mesures heu plantejat per a millorar la situació?

–L’estudiantat hauria de tindre més veu en el conjunt de la Universitat, perquè som la base, encara que el professorat també hauria de tindre representació, clar. L’escassa representació que tenim per als que som fa que els estudiants vegen que no podem fer més, i d’ací la baixa participació. Si tinguérem més juntals, més claustrals… podríem fer més força, i això els estudiants ho veurien com una cosa molt més positiva, i que triar els teus representants serveix per a alguna cosa, perquè són un interlocutor real. En aquest sentit, la mesura que les eleccions es facen cada dos anys és positiva. Durant molts anys hem estat fent força en eixe àmbit i continuarem fent-ne.

–El delegat del rector per a l’Estudiantat és la intermediació entre l’estudiantat i els òrgans de govern de la Universitat?

–És una figura molt important, igual que a les facultats, en moltes, o per exemple en Economia, on està el vicedegà d’Estudiants. Dóna igual de quin sindicat siga, però al delegat del rector per a l’Estudiantat se li haurien de donar més funcions i que tinguera més veu. Si vols tractar temes amb el Rectorat, tens eixa via, i, a més, millor si és un estudiant, que es pot adoptar la teua veu i lluitar pel mateix que tu.

Ana Ramírez. Foto: Miguel Lorenzo

Ana Ramírez. Foto: Miguel Lorenzo

–Et planteges ser delegada del rector per a l’Estudiantat? O que siga de Campus?

–Quan arribe el moment s’hauria de parlar dins del sindicat.

–Moltes de les persones que ocupen els màxims càrrecs de representació d’estudiants de la Universitat de València, en el BEA, en Acontracorrent i Campus Jove, a hores d’ara, sou dones. Què ha canviat en la Universitat per arribar a aquest fet?

–Les dones ens estem donant compte que podem fer molt més del que ens havien dit que podíem fer, i estem motivades a treballar, a lluitar per la Universitat, i en la política. No obstant, no ens podem conformar, perquè encara no és suficient. En la base falten moltes més dones, i també en els càrrecs més importants. Sí, en Campus Jove veiem que les dones volen participar més, especialment en projectes d’igualtat.

“La prioritat d’acció és que ningú no es quede fora de la Universitat per motius econòmics”

–Què ha fet mal Campus Jove els últims anys?

–Ens hem aïllat prou, i no hem col·laborat amb els sindicats d’esquerres i en general no hem contribuït a fer una veu comuna, quan realment tots defenem coses semblants. La societat està canviant i els sindicats més d’esquerra, dins l’esquerra, pugen, i els que ens hem quedat més en el centre anem baixant. I el que hem de dir a la gent és que nosaltres també lluitem pels estudiants.

–Esteban Morcillo va tornar a guanyar les eleccions al Rectorat. Què opinió té Campus Jove al respecte? Amb un altre rector hi hauria hagut un canvi? Què és el millor i el pitjor de l’actual equip rectoral?

–Estem contents amb l’actual rector. Està treballant bé. Si recolzara un poc més que els estudiants tingueren més participació, molt millor. L’equip rectoral està treballant molt bé, hi ha gent molt qualificada, i estem molt contents. El més bo, que l’equip rectoral està lluitant contra el Govern central amb una veu potent, i el més negatiu, que els estudiants no puguem tindre més representació.

–El 2015 hi haurà eleccions autonòmiques. Creu que un nou govern, inclús d’un partit o coalició de partits, pot fer que varie la situació a la Universitat?

–Sí, estem convençuts que amb l’actual govern anem a pitjor. Ens cal un canvi en el Govern de la Generalitat Valenciana, i es notaria moltíssim pel que fa a la universitat. L’intent de privatitzar-la crec que es podria parar, també les taxes deixaren de pujar i es pensaria més en els estudiants. Crec que seria un pas perquè la universitat pública ho fóra realment, i no que continue sent un intent d’universitat concertada com és el que estan promovent.

“Les dones ens estem donant compte que podem fer molt més del que ens havien dit”

–La situació de la Universitat és qüestió del Govern o de la societat? És qüestió de diners o de falta de sensibilitat de la societat en conjunt?

–El Govern fa les seues polítiques, però la societat està començant a moure’s perquè no li agraden. La gent veu que el Govern no els representa, i està començant a canviar. Jo espere que arribe el moment que la societat globalment es done compte que el Govern no la representa.

–Què aporta Campus Jove que no tinga un altre sindicat d’estudiants de la Universitat?

–Lluitem pels estudiants en totes les fases del seu procés formatiu a la Universitat, amb tots els problemes que puguen tindre. Som un sindicat d’esquerres que lluita pels estudiants i per la universitat pública. També cal fer força perquè els estudiants tinguen més força i que cap estudiant no es quede fora de la Universitat. Defenem com a idea clau l’empoderament de la ciutadania per aconseguir l’autonomia i assolir una societat en igualtat i autogovernada.

 

 

 

 

 

 

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València