logodreta

Cent setanta-cinc anys de la creació del mapa d’Espanya

REDACCIÓ. El Palau Cerveró de la Universitat de València acull l’exposició 175 Aniversari de la Cartografia Oficial. Realització del Mapa d’Espanya, que fa un repàs a la història de la cartografia espanyola. Composta per díhuit panells, i comissariada pel director del Servei Regional de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a València, Emilio Benítez, es pot visitar fins el 20 de febrer. La mostra, organitzada per la Unitat de Suport al Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, junt amb l’Institut Geogràfic Nacional, persegueix acostar a la ciutadania elements clau per a conéixer el territori, així com la tasca que du a terme l’IGN des de la seua fundació l’any 1870.

Els díhuit panells que formen l’exposició, redactats per tècnics de l’IGN, faciliten una visió en el temps de les dificultats inicials per a establir una cartografia moderna de l’Estat en el segle xix, els treballs necessaris de triangulació geodèsica, anivellació o representació de límits jurisdiccionals del territori, entre altres, fins arribar hui a la consecució de tot un corpus cartogràfic amb material com ara el Mapa Topogràfic d’Espanya o l’Atles Nacional d’Espanya.

Captura-de-pantalla-2015-02-11-a-la(s)-23.25.23

Un dels panells de l’exposició 175 Aniversari de la Cartografia Oficial.
Realització del Mapa d’Espanya.
que acull el Palau de Cerveró.

A més, en paral·lel a l’exposició, dimarts i dimecres se celebraren unes jornades en les quals experts de diverses disciplines acostaren al públic aspectes fonamentals relacionats amb la ciència de la representació geogràfica.

El rector, Esteban Morcillo, va inaugurar els actes, junt amb el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Serafín Castellano; el director general de l’Institut Geogràfic Nacional, Amador Elena Córdoba; i el director del Servei Regional de l’IGN a València, Emilio Benítez Aguado.

 

Experts en geodèsia, cartografia o topografia

La trobada reuní especialistes en Geodèsia, Cartografia, Topografia, Astronomia, Geofísica o Geografia, els quals mitjançant les seues ponències van mostrar els elements clau per a conéixer i entendre hui en dia el territori. La sessió de dimarts dia 10 va iniciar-se amb la intervenció del subdirector general d’Astronomia, Geofísica i Aplicacions Espacials de l’IGN, Jesús Gómez González, qui va impartir la conferència titulada Astronomia i Ciències de la Terra: la seua imbricació en l’IGN. A continuació, el catedràtic del Departament de Geografia de la Universitat de València Joan Mateu Bellés va explicar la realització del Cadastre Parcel·lari d’Espanya (1906-1959).

Dimecres dia 11, el subdirector general de Geodèsia i Cartografia de l’IGN, Sebastián Mas Mayoral, va centrar el seu discurs en els cent senta-cinc anys del mapa topogràfic a Espanya; mentre que la directora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la Universitat Politècnica de València, Ana Ánquela Julián, va oferir una ponència titulada Un expert universitari en Geomàtica.

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València