logodreta

La Universitat diu no a implantar títols universitaris de tres anys

REDACCIÓ. “Es diu que l’aplicació del 3+2 serà un estalvi per a les famílies, però un títol de tres anys, en ser tan generalista, obligarà a fer un màster. L’estudiantat haurà de pagar un grau, i a continuació un màster, que és molt més car. La Universitat de València subscriu el pronunciament de la CRUE d’ajornar la implantació del nou model al curs 2017-2018, però a més demanem la seua derogació”. Són paraules de Mavi Mestre, vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat de la Universitat de València, sobre el Reial Decret del Govern de 30 de gener que modifica els ensenyaments universitaris oficials i oficialitza la possibilitat d’implantar graus de tres anys i màsters de dos (el conegut sistema 3+2), a diferència del model actual, el de Bolonya, que reconeix quatre anys de grau i un de màster (el 4+1). El Consell de Govern de la Universitat, en la sessió d’aquest dimarts 4 de febrer, ha demanat la retirada d’aquest reial decret. En la mateixa línia, el Claustre de la Institució Acadèmica, reunit aquest dijous pel matí, ha aprovat un document on també demana al Govern la derogació del Reial Decret de 30 de gener que promou el sistema 3+2.  En el Claustre s’han llegit tres manifestos que coincideixen en la mateixa línia, corresponents a la Institució Acadèmica, la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública i l’Assemblea General d’Estudiants de la Universitat de València. Pots llegir-los fent clic ací damunt dels enllaços. 

Un dels motius al·legats pel Consell de Govern que dirigeix la institució acadèmica i que formen més de cinquanta persones és “la falta de coherència en la duració d’un mateix títol en diferents universitats de l’Estat espanyol, que suposarà un desequilibri molt important en el sistema”, en referència a la possibilitat que un mateix grau puga tindre una durada de 180 o 240 crèdits en dues universitats, la qual cosa pot provocar que els objectius, competències i qualificació de l’estudiantat siguen diferents, i així es considere per part dels ocupadors i els col·legis professionals.

3.--Reforma-Universitaria

El Consell de Govern de la Universitat ha demanat la retirada del reial decret que oficialitza graus de tres anys i màsters de dos. Al mig de la imatge, Mavi Mestre, vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat, i Esteban Morcillo, rector de la Universitat.

El text, redactat per les vicerectores d’Estudis i Política Lingüística i de Professorat i Ordenació Acadèmica; pel delegat del rector per a l’Estudiantat; pel degà de Filologia, Traducció i Comunicació; i pel president de l’Assemblea General d’Estudiants, també fa esment que el sistema 3+2 no representa en cap cas un estalvi per a les famílies. “La formació dels graus es veurà devaluada respecte a l’actual, la realització d’un màster es farà més necessària, i els preus de cada curs de màster dupliquen i fins i tot tripliquen els de grau”. A més, des del Consell de Govern es destaca: “Aquesta nova estructura de grau i màster no tindrà només repercussió sobre la qualitat docent, sinó també sobre el finançament de les universitats i obrirà les portes a noves retallades de professorat”.

(Foto portada: Una de les respostes al Reial Decret de 30 de gener emés pel Consell de Ministres han sigut les concentracions que, convocades per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic de la Universitat, es van realitzar aquest dimecres en els tres campus de la Universitat de València.)

Una de les respostes al Reial Decret de 30 de gener emés pel Consell de Ministres han sigut les concentracions que, convocades per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic de la Universitat, es van realitzar aquest dimecres en els tres campus de la Universitat de València.

 

Concentracions en els tres campus Una de les respostes al document emés pel Consell de Ministres són les concentracions que, convocades per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic de la Universitat, han tingut lloc aquest dimecres en els tres campus de la Universitat de València. Així, estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis han mostrat el seu rebuig al reial decret que modifica l’ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. Temaris que no es poden acabar en quatre anys, i que ara hauran de donar-se en tres; o un encariment dels preus de la matrícula i l’expulsió de molts estudiants universitaris del sistema són algunes de les queixes manifestades en les concentracions.

La Universitat de València diu respecte al reial decret: “És evident que en l’actualitat no es donen les condicions necessàries per al seu desenvolupament, per la qual cosa demanem ara la derogació d’aquest reial decret i tornem a manifestar la nostra disposició per a treballar en qualsevol canvi que puga millorar el sistema universitari espanyol”. Podeu llegir el text íntegre del comunicat fent clic ací. D’altra banda, la vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat, Mavi Mestre, ha avançat que en la pròxima reunió de l’Associació d’Universitats Valencianes està previst tractar el tema “a fi d’obtindre un posicionament unitari entre les universitats valencianes”.

 

4.--REforma-universitaria

De dreta a esquerra: Jordi Caparrós, coordinador de l’Assemblea General d’Estudiants (AGE) de la Universitat de València, i Daniel González, delegat del rector per a l’Estudiantat.

Delegat del rector per a l’Estudiantat “No és el moment ara d’afrontar una reforma dels estudis, quan encara s’ha d’avaluar la reforma anterior. El Reial Decret del Govern de 30 de gener que modifica els ensenyaments universitaris oficials i oficialitza la possibilitat d’implantar graus de tres anys no arriba en el millor moment”, destaca el delegat del rector per a l’Estudiantat de la Universitat de València, Daniel González. El representant universitari qüestiona el model perquè no ha valorat l’impacte que tindrà sobre les famílies, i diu que, a més, podria repercutir negativament en les universitats. “Va en la línia d’estalviar en el capítol 1. Amb aquesta regulació, la demanda d’estudis no serà proporcional. No tots passaran a estudiar el postgrau. Per això sembla que el decret intenta reduir el nombre de professors, i a mig termini el finançament, que depén del nombre d’estudiants i del nombre d’anys que aquests estan matriculats”, destaca Daniel González.

Assemblea General d’Estudiants i Associació Estatal d’Estudiants Jordi Caparrós, representant de l’Assemblea General d’Estudiants (AGE) de la Universitat de València, ha valorat aquest nou reial decret com “un colp d’estat per al sistema universitari”. En opinió del representant estudiantil, “en menys de sis anys volen canviar el model. A la Unió Europea hi ha tres models. Dinamarca, Àustria i Turquia tenen el 4+1. A Finlàndia, Regne Unit i Itàlia tenen el 3+2. Alemanya i França (països als quals sempre volem copiar els models) tenen un sistema mixt, però insistisc, ací no s’ha pogut valorar si el model actual funciona o no”. D’altra banda, Caparrós insisteix que el cost del nou model per a l’estudiantat és un factor molt important: “Si tots els crèdits, tant els de grau com els de màster, tingueren unes beques acordes a la realitat social, ho podríem estudiar, però no és el cas”. “També implicarà que hi haurà menys professorat, perquè els màsters els pot donar personal extern a la Universitat”, diu el coordinador de l’AGE. D’altra banda, l’Assemblea Estatal de Representats d’Estudiants (AERE), on estan les delegacions o consells d’estudiants d’onze universitats (les de València, Jaume I, Almeria, Màlaga, Sevilla, Pablo Olavide, Huelva, Complutense de Madrid, Autònoma de Madrid, Coruña i Vigo), també s’ha pronunciat en contra d’aquest decret emés pel Consell de Ministres. En el comunicat distribuït a l’alumnat de la Universitat de València es diu: “Els representants ens oposem totalment a l’aprovació de la nova proposta de reestructuració de les titulacions universitàries i a la inclusió dels graus de 180 ECTS”.

L’Assemblea diu que la proposta del reial decret “es pren de nou a esquenes de la comunitat universitària en el seu conjunt, ignorant la veu i fugint del diàleg, amb el posicionament en contra tant de rectors com de l’estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis”. “Resulta indignant comprovar que abans de la implantació de l’actual sistema de graus els títols universitaris duraven tres o cinc anys amb un cost més econòmic per a l’estudiant que hui en dia, i amb el pas al model proposat pel Ministeri pagaríem tres anys de grau i els altres dos a preu de màster, el cost del qual va dels 1.300 als 10.000 euros (sols en la primera matriculació)”, assenyala el comunicat d’AERE. L’Assemblea Estatal de Representants d’Estudiants, per això, manifesta que el sistema proposat és “absolutament injust i només pretén restringir encara més l’accés a l’educació superior de qualitat, i aquest és un dels principals motors de mobilitat social”.

Així, condemna “l’actitud del ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, per dur a terme mesures lesives per a tot el sistema universitari de l’Estat espanyol, i per adoptar una política d’estruç, tancant els ulls davant els múltiples informes negatius previs a les seues mesures, deixant d’escoltar tota resposta i, a més, no donant la cara davant de l’estudiantat en el CEUNE, òrgan que ell mateix presideix”. La plataforma també ha exigit la paralització immediata del projecte de Reial Decret de reordenació de les ensenyances universitàries oficials i la realització d’un estudi conjunt entre el Govern i els col·lectius que integren la comunitat universitària.

Posicionament de la CRUE D’altra banda, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), formada per cinquanta universitats públiques i vint-i-sis privades de l’Estat, va acordar en una assemblea extraordinària, celebrada a Madrid aquest dilluns, una moratòria en la implantació del reial decret aprovat divendres passat dia 30 pel Consell de Ministres. D’aquesta manera, la normativa no s’aplicaria fins el curs 2017-2018.

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València