logodreta

No dónes l’esquena a la salut

Taller d’Higiene Postural que s’ha celebrat aquesta setmana al Campus dels Tarongers.

Taller d’Higiene Postural que s’ha celebrat aquesta setmana al Campus dels Tarongers. Foto: Miguel Lorenzo

JÚLIA MURILLO. Dolències, lesions musculars, problemes circulatoris i absentisme laboral es podrien evitar si prestàrem atenció a les indicacions de la prevenció en la higiene postural. Aquesta és una de les coses que han aprés alumnes de la Universitat en el Taller d’Higiene Postural que s’ha realitzat aquesta setmana al Campus dels Tarongers.

El taller ha sigut una de les propostes de la Setmana Saludable, organitzada pel Vicerectorat de Sostenibilitat i Planificació, la qual ha inclòs tallers, activitats i conferències sobre els estils de vida saludable, el risc cardiovascular, l’impacte dels residus o la higiene postural.

En el Taller d’Higiene Postural han participat alumnes de Fisioteràpia. L’objectiu ha estat que des dels primers cursos es comence a difondre la prevenció per a cuidar l’esquena i realitzar activitat física.

En el Taller d’Higiene Postural han participat alumnes de Fisioteràpia. L’objectiu ha estat que des dels primers cursos es comence a difondre la prevenció per a cuidar l’esquena i realitzar activitat física. Foto: Miguel Lorenzo

La Facultat de Fisioteràpia ha participat per primera vegada en la Setmana Saludable i ho ha fet amb dos tallers d’higiene postural, un al Campus dels Tarongers i altre al Campus de Burjassot-Paterna. Amb els tallers es pretenia difondre la prevenció i la promoció de cuidar l’esquena i la postura en general, és a dir, ensenyar l’abecé de la fisioteràpia. “La idea era que foren els mateixos estudiants de la facultat els qui participaren en aquestes iniciatives per a intentar conscienciar la població des del campus universitari”, apunta Núria Sempere, professora de Fisioteràpia.

En el taller han participat alumnes de Fisioteràpia i el seu objectiu principal ha estat que des dels primers cursos –segon i tercer– es comence a difondre la prevenció per a cuidar l’esquena i realitzar activitat física. Isabelle Soliva Cazabán, estudianta de tercer curs de Fisioteràpia, destaca la vessant positiva d’aquest tipus de tallers: “Ens serveixen per aplicar tot el que estem estudiant i ser conscients de com de malament ho fa la gent. El que es busca és que molta gent es beneficie dels consells i acudisca menys al metge”.

 

Prevenció i consells pràctics

Per tal de fer l’activitat més dinàmica, professorat i estudiantat de Fisioteràpia han utilitzat maquetes que simulen un ordinador per a explicar quina és la postura correcta. A més, mitjançant esquelets i barres s’ha explicat als assistents de quina manera es fan les descompensacions en la columna i com una mala postura pot afectar la nostra salut. D’altra banda, s’han abordat casos reals per a donar resposta a quan una persona necessita aplicar-se fred o quan aplicar-se calor davant de qualsevol colp o lesió. Si u ha d’estar molt de temps de peu és millor menejar-se de tant en tant per tal que s’estimule la circulació de la sang, o a l’hora d’alçar pes sempre s’ha de fer amb l’esquena recta. Els especialistes han donat consells per a situacions quotidianes que serveixen per a millorar la nostra salut a llarg termini. Passar moltes hores asseguts amb els muscles avançats també pot produir varius, mala circulació, problemes d’esquena i molts dolors musculars. A més, dolències, lesions i la incapacitat laboral, que cada vegada és més comuna, serien molt fàcils d’evitar mantenint una bona postura i fent exercici físic.

Des de la infància les persones s’acostumen al sedentarisme, per això el que cal difondre és la prevenció i la cultura de mantindre la postura, ja que això evita visitar el fisioterapeuta i prendre medicaments. El més adequat és tindre sempre l’esquena recta i còmoda amb les cames sense creuar, i combinant totes les hores de sedentarisme amb activitat física com ara estiraments musculars o natació. Una bona cadira, col·locar l’ordinador a dos dits per davall de la línia horitzontal de la vista i mantindre la columna allargada contra la gravetat són també algunes de les recomanacions que es transmeteren en el taller. “Està demostrat científicament que amb una bona prevenció un huitanta per cent de problemes de lesions musculars per tipus postural s’evitarien”, afirma Sempere.

 

 El taller ha sigut una de les propostes de la Setmana Saludable, organitzada pel Vicerectorat de Sostenibilitat i Planificació.

El taller ha sigut una de les propostes de la Setmana Saludable, organitzada pel Vicerectorat de Sostenibilitat i Planificació. Foto: Miguel Lorenzo

Més cura en època d’exàmens i estrés

Les èpoques on aquest problema s’agreuja són la d’exàmens en el cas dels universitaris i les d’estrés en els oficinistes. “Quan una persona té estrés personal està més decaiguda i la situació fa que també es tensen més els músculs i es mantinga la sifosi dorsal”, explica Sempere.

Respecte a la importància que tenen aquests tallers en l’educació primària, la professora apunta que se n’imparteixen però “no hi ha prou tallers per a cuidar l’esquena des de menuts. Cada vegada hi ha més iniciatives des del Col·legi de Fisioterapeutes i des de la Facultat de Fisioteràpia. S’estan promovent moltes iniciatives amb les AMPES i col·legis públics, per a intentar difondre la bona postura, però no sols s’han de transmetre en la infància sinó que cal parlar amb mares i pares, mestres i professorat perquè tota la comunitat estiga implicada”. En aquest sentit, Mercè Balasch i Bernat, professora associada de la Universitat de València, assenyala que “seria important traslladar aquestes xarrades a les escoles amb els xiquets i previndre així aquestes alteracions en la postura i males adaptacions per tal que no arriben a ser problemes més importants en l’edat adulta”.

 Al taller d'higiene personal s’han tractat casos reals per a donar resposta a quan una persona necessita aplicar-se fred o quan aplicar-se calor davant de qualsevol colp o lesió

En el Taller d’Higiene Postural s’han tractat casos reals per a donar resposta a quan una persona necessita aplicar-se fred o quan aplicar-se calor davant de qualsevol colp o lesió. Foto: Miguel Lorenzo

Al llarg de tota la sessió celebrada durant el matí de dimarts 28 d’abril van anar sumant-se més curiosos per a tindre més coneixements sobre la higiene postural. El mateix estudiantat de la Facultat de Fisioteràpia ha anat acostant-se a les cafeteries del campus per a mostrar als seus companys les tècniques i oferir-los consells. Amb l’experiència adquirida en el taller, els futurs professionals s’han adonat que molts dels companys no sabien de músculs ni d’aspectes generals sobre la columna vertebral, i que la iniciativa ha tingut molt bona acollida.

La Setmana Saludable es realitza en diverses universitats, emmarcada dins de les activitats de la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables amb motiu de la celebració de dos dies mundials: el de la Seguretat i la Salut en el Treball (28 d’abril) i el de la Salut, commemorat el passat 7 d’abril. Aquesta xarxa forma part dels projectes impulsats per l’Organització Mundial de la Salut per a fomentar entorns saludables.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València