logodreta

Alicia Moreno: “Afrontarem l’Europeu Universitari de Futbol 7 amb les màximes aspiracions”

 Alicia Moreno és futbolista i estudianta. Amb les seues companyes d’equip de la Universitat de València ha guanyat la medalla d’or en el Campionat Nacional Universitari disputat a Càceres el passat mes d’abril. Foto: Miguel Lorenzo.

Alicia Moreno és futbolista i estudianta. Amb les seues companyes d’equip de la Universitat de València ha guanyat la medalla d’or en el Campionat Nacional Universitari disputat a Càceres el passat mes d’abril. Foto: Miguel Lorenzo

JORGE CHENOVART. Alicia Moreno és futbolista i estudianta. Després d’una fructífera trajectòria en el Llevant UE, dedica el seu temps a jugar al futbol sala i a estudiar Magisteri en Educació Primària. Junt amb les seues companyes d’equip de la Universitat de València, ha guanyat la medalla d’or en el Campionat Nacional Universitari disputat a Càceres el passat mes d’abril. El seu gol en la final davant la Universitat d’Extremadura va suposar el 4-3 en el marcador i la victòria per a les vitrines de la Universitat. Un nou èxit per a una dona que combina l’esport i l’estudi d’una vocació com ara la de donar classe.

–Guanyàreu el Trofeu Autonòmic, ara el Nacional. Amb quines expectatives afronteu l’Europeu?

–El Campionat Europeu el jugarem el 2016, perquè es disputa a any vençut. L’afrontem amb les màximes aspiracions, ja que som les actuals campiones d’Europa.

Després d’una fructífera trajectòria en el Llevant UE, Alicia Moreno dedica el seu temps a jugar al futbol sala i a estudiar Magisteri en Educació Primària. Foto: Miguel Lorenzo.

Després d’una fructífera trajectòria en el Llevant UE, Alicia Moreno dedica el seu temps a jugar al futbol sala i a estudiar Magisteri en Educació Primària. Foto: Miguel Lorenzo

–L’equip continua mantenint la seua columna vertebral o hi ha hagut variacions?

–Hi ha alguna incorporació nova, però mantenim el bloc que va aconseguir l’Europeu. A més, tenim la sort que totes ens coneixem d’altres campionats quan jugàvem en equips diferents. Això serveix per a competir molt millor.

–Després de la teua etapa en el Llevant UE, quins són els teus objectius?

–Ara estic jugant a futbol sala en una lliga autonòmica, una cosa totalment diferent al que era el Llevant. La meua idea principal és acabar bé la carrera de Magisteri en Educació Primària i amb l’equip de futbol sala canvien els meus objectius esportius.

–Quins enfrontaments han sigut claus per a la lluita pels títols autonòmic i nacional?

–Durant l’etapa del CAEU sabíem que el primer partit contra la Universitat d’Alacant seria el més important i el guanyàrem. A partir d’ací estàvem convençudes que tots els partits els anàvem a traure.

–A Espanya el futbol masculí és l’esport rei. Estàs d’acord amb el tòpic que els homes cobren més perquè també generen més diners?

–Jo crec que tampoc no es vol que la dona genere això. Que l’home ho genera, sí, però tampoc no hi ha ningú que faça res perquè la dona també ho aconseguisca. La Reial Federació Espanyola de Futbol no pren la iniciativa. Si des de dalt no deixen que la dona avance, és impossible que la dona puga generar res per si mateixa.

Alicia Moreno: “Si vas a Alemanya veus com el futbol sí que genera espectadors, afició i bones quantitats econòmiques, perquè s’aposta per això”. Foto: Miguel Lorenzo.

Alicia Moreno: “Si vas a Alemanya veus com el futbol sí que genera espectadors, afició i bones quantitats econòmiques, perquè s’aposta per això”. Foto: Miguel Lorenzo

–Què suposa ser dona i esportista d’elit?

–Els homes i les dones tenim moltes coses en comú, com ara el sacrifici. El fet que la dona no cobre tant la porta a compaginar el seu esport amb la cerca d’un treball i la realització d’aquest. A nivell futbolístic, el femení és molt vistós. Si es milloraren les instal·lacions i s’incitara la gent a anar, els camps s’omplirien més i el futbol femení milloraria.

–Quins són els exemples a seguir?

–Si vas a Alemanya veus com el futbol sí que genera espectadors, afició i bones quantitats econòmiques, perquè s’aposta per això. El problema ve del futbol a Espanya. Si a Alemanya es competeix bé és perquè no hi ha diferències amb el masculí.

“És una satisfacció veure com els xiquets poden aprendre de tu”

“El fet que la dona no cobre tant la porta a compaginar el seu esport amb la cerca d’un treball i la realització d’aquest”

“El més important és mantindre el descans. Si als matins tens classe i per les vesprades entrenes, és important arribar a casa i poder descansar”

–Com va ser el dia a dia durant les concentracions? Va haver-hi temps per a relaxar-se?

–Si vols competir en el CEU hi ha poc de temps per a l’esplai personal. L’anècdota més curiosa ens va succeir quan anava a començar el sorteig de camp i l’àrbitre ens va preguntar si havíem eixit la nit anterior. Jo li vaig respondre que no i es va sorprendre. De fet, ens va tornar a preguntar si eixiríem la nit següent i li vaig tornar a dir que no, si arribàvem a la final. Va tornar a sorprendre’s. Em resulta curiós el grau de compromís que nosaltres posem, perquè venim a guanyar.

Alicia Moreno. Foto: Miguel Lorenzo.

Alicia Moreno. Foto: Miguel Lorenzo

–Durant anys has compaginat el futbol i l’estudi…

–Es porta com es pot. La meua carrera té molts treballs en grup i és complicat perquè no es pot arribar a tot. Però amb voluntat i iniciativa es va traient. És igual que et coste algun any més, ja que l’important és tindre la carrera.

–Els teus companys i companyes de classe es van sorprendre en dir-los que eres futbolista?

–Se sorprenien un poc, perquè la gent no està acostumada a veure dones futbolistes. Però quan els dius que guanyes campionats i que tens beques per treballar en l’esport és quan s’adonen del que realment fas i comencen a interessar-se pel futbol femení.

–Com es cuida una esportista d’elit?

–El més important és mantindre el descans. Si als matins tens classe i per les vesprades entrenes, és important arribar a casa i poder descansar. No tenim el mateix temps que els homes per a relaxar-nos. Per a rendir necessites un alt grau de compromís perquè, si no, no ho fas.

–Arran de la polèmica del cas Gala León en la Federació de Tennis, teniu algun problema que vos entrene un home?

–En tota la meua carrera els entrenadors han sigut homes. El problema és la mentalitat que puguen tindre els homes en pensar això. El vestuari és l’única cosa diferent, però jo mai no he tingut problemes. A mi m’és igual, que se sàpia portar un equip bé em basta.

–Estudies Magisteri per vocació?

–M’agraden els xiquets i vull treballar amb ells. És una satisfacció veure com els xiquets poden aprendre de tu. Aquesta etapa la valorem poc i té més importància de la que podem pensar.

 

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València