logodreta

Els avantatges d’estudiar a les biblioteques de la Universitat

Foto de portada:  Pablo Cucar, Bea Serrano, Ximo Soler i Javier Naharros, estudiants d’Història, a la Biblioteca d’Humanitats. Foto: Miguel Lorenzo. Dalt:  Lucía Navarro (estudianta de Dret), Javier Nieto (Psicologia), Ariadna Montoro (Dret) i Ana Lázaro (Treball Social). Foto: Miguel Lorenzo.

Foto de portada: Pablo Cucar, Bea Serrano, Ximo Soler i Javier Naharros, estudiants d’Història, a la Biblioteca d’Humanitats. 
Dalt: Lucía Navarro (estudianta de Dret), Javier Nieto (Psicologia), Ariadna Montoro (Dret) i Ana Lázaro (Treball Social). Fotos: Miguel Lorenzo

REDACCIÓ. “Són instal·lacions amples, hi ha prou silenci, es diferencien els diferents llocs d’estudi, hi ha diverses sales, aire condicionat, ens reunim i anem a dinar, resolem dubtes… Estudiar en grup t’obliga a concentrar-te i estar en la teua faena”, diu Javier Naharros, estudiant d’Història. Com ell, molts estudiants preparen la primera convocatòria d’exàmens a les biblioteques de la Universitat, tres de les quals, les de Ciències, Humanitats i Socials, des d’aquest dissabte passat i fins el pròxim 10 de juliol, ja obrin les 24 hores.

Vicent Boix, de Pedagogia, ens conta: “A casa no em puc concentrar molt, mai no he pogut fer-ho. A més, enguany anem amb pressa, acabem les classes divendres 22, i dimarts ja tenim el primer examen”. I és que el pròxim dilluns, 25 de maig, comença la primera convocatòria d’exàmens, que s’estendrà fins divendres 12 de juny. En aquest sentit, Boix apunta: “Jo ampliaria el servei donant més espai. A estudiar ve moltíssima gent. Pel que fa a l’horari, està bé, perquè fins a una setmana abans no ve ningú a estudiar”.

De la mateixa opinió, en la necessitat d’un espai més gran, és Javier Nieto, estudiant de Psicologia, qui reconeix que el context convida a l’estudi, encara que en el conjunt del servei que ofereix la Universitat “hi ha moltes coses criticables”. “Molt poc espai, a la fi acabes massificat. Et convide a vindre en dues setmanes”, apunta. Mireia Matoses, estudianta de Filologia Catalana, assenyala que acudeix a les biblioteques quan no es pot concentrar a casa, i en moltes ocasions, com que fa ús del servei de biblioteques pel dia, en no haver-hi places, ha hagut d’estudiar per la nit. “Per la nit està més lliure. De dia s’omplin totes les biblioteques i sales d’estudi. Obrir aules seria una solució”, comenta.

 Alejandro Calvo, Elena Pérez i Iriana Petrova, estudiants de Psicologia, Traducció i Interpretació i Filologia Espanyola, respectivament, a la Biblioteca d’Humanitats. Foto: Miguel Lorenzo.

Alejandro Calvo, Elena Pérez i Iriana Petrova, estudiants de Psicologia, Traducció i Interpretació i Filologia Espanyola, respectivament, a la Biblioteca d’Humanitats. Foto: Miguel Lorenzo

Obrir més aules, més espai, obrir amb més antelació… Són algunes de les propostes de l’estudiantat consultat per INFOUNIVERSITAT dimecres a la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà. “Caldria que l’horari de 24 hores es poguera dur a terme un mes abans dels exàmens per a preparar-los millor”, diu Javier Naharros. Una opinió que comparteixen Lucía Navarro, estudianta de Dret: “Sense l’obertura de 24 hores estaríem perduts, jo a casa no puc estudiar. Estudie de dia i de nit, i si hi haguera més hores, més hores”; i Ariadna Montoro, també de Dret: “Cal més espai i, a més, les biblioteques haurien d’estar obertes els caps de setmana, tots els caps de setmana”, opina aquesta estudianta.

La Biblioteca de Ciències Socials (planta 1), al Campus dels Tarongers; la d’Humanitats (Campus de Blasco Ibáñez); i la Biblioteca de Ciències (al Campus de Burjassot-Paterna) estan ja obertes les 24 hores del dia, fins el 10 de juliol a les 21 hores. L’excepció és aquest cap de setmana la Biblioteca d’Humanitats, que és col·legi electoral i estarà tancada des de dissabte 23 de maig a les 14 hores fins dilluns 25 de maig a les 8:15 hores.

 

Mireia Matoses, estudianta de Filologia Catalana. Foto: Miguel Lorenzo.

Mireia Matoses, estudianta de Filologia Catalana. Foto: Miguel Lorenzo

Concentració

En el que sí que hi ha un consens entre l’estudiantat és en els avantatges de la concentració per a preparar els exàmens a les biblioteques de la Universitat. Elena Pérez, de Traducció i Interpretació, diu: “Tenim més concentració ací que a casa, perquè a casa et distraus més fàcilment, els pares et demanen coses, i per això ací és millor”, o com diuen Vicent i Laura, els quals fan un màster d’Història: “Treballes en companyia, tens menys distraccions, i un horari marcat, és a dir, hi ha un temps per a estudiar. A casa no es diferencia tant com si estàs ací”, en opinió d’ell; o Laura: “Vinc ací perquè l’ambient d’estudi generalitzat ajuda a centrar-te molt més. Jo estic a favor que la biblioteca en període d’exàmens dure tot l’any. Si no tota la biblioteca, sí algunes sales. És una qüestió econòmica, ja ho sé, però sí que hi ha diners per a altres coses i no per a les biblioteques”.

La mateixa opinió té Ana Lázaro, de Treball Social: “Vindre amb companys de la mateixa carrera et pot ajudar. Pots concentrar-te, eixir, aclarir-te, parlar amb gent coneguda i relaxar-te un poc”. Lázaro també considera “essencial” l’extensió del servei de 24 hores: “Jo no obriria a una setmana de començar els exàmens, sinó que començaria prou abans”.

 

Vicent Boix, estudiant de Pedagogia. Foto: Miguel Lorenzo.

Vicent Boix, estudiant de Pedagogia. Foto: Miguel Lorenzo

Trobar el millor lloc, que condisca el temps d’estudi

I per a remeis que fan més efectiu l’estudi, la solució d’Iriana Petrova, de Filologia Espanyola, Grau en Estudis Hispànics, que estudia tant a casa com a la biblioteca i que empra el servei entre classes. “Procure menjar més xocolata i nous, que tenen omega 3 per a la memòria”, destaca. Com a recursos per allargar la vetlada i aprofitar més hores per a estudiar, el café, tant per la nit com pel matí; una bona hidratació i menjar suficient; taps en les orelles o música per aïllar-se del context. També hi ha qui busca els millors llocs: on no pegue el sol, on passe poca gent, prop de la bibliografia necessària, en companyia de l’estudiantat conegut, al racó més solitari de la biblioteca, prop (o lluny) de l’eixida de l’aire condicionat.

Cal recordar que durant l’horari extraordinari d’obertura 24 hores de les tres biblioteques no hi haurà servei de préstec, i que per accedir a qualsevol dels tres centres en aquest període els usuaris s’hauran d’identificar amb la targeta universitària o qualsevol document que els acredite com a membres de la Universitat de València.

Salva Rausell, Omar Sánchez i Sergio Orrios, estudiants d’Història. Foto: Miguel Lorenzo.

Salva Clausell, Omar Sánchez i Sergio Orrios, estudiants d’Història. Foto: Miguel Lorenzo

I per a peticions, la d’Alejandro Calvo, de Psicologia: “Seria raonable que el servei de 24 hores estiguera tot l’any, excepte a l’estiu. Una proposta és que en determinades hores poguera entrar gent aliena a la Universitat. Si a les deu vénen, dins no hi ha a penes gent, però no poden entrar. Si són de formació professional, oposicions…, jo a partir de determinada hora permetria que gent aliena a la Universitat poguera entrar”.

Els usuaris i usuàries de les biblioteques de la Universitat són l’estudiantat, el professorat, el personal d’administració i serveis (PAS), residents al Col·legi Major Rector Peset, persones pertanyents a institucions que han signat un conveni amb la Universitat i membres de l’Associació d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat.

 

 

 

infouniversitat © 2021 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València