logodreta

Donna Hicks: “Cal la figura del mediador amb capacitat moral a Síria. Si no n’hi ha, estem en risc d’arribar a una guerra global”

Donna Hicks és professora de la Harvard University i una referència a nivell mundial en mediació de conflictes i dignitat humana.

Donna Hicks és professora de la Harvard University i una referència a nivell mundial en mediació de conflictes i dignitat humana.

JORGE CHENOVART. Fotos: Miguel Lorenzo. Donna Hicks és professora de la Harvard University i una referència a nivell mundial en mediació de conflictes i dignitat humana. Dimecres passat va participar en la Trobada d’Excel·lència Internacional VLC/Campus, un marc en el qual va oferir diverses conferències sota el títol Entendre el conflicte des de la dignitat humana: una responsabilitat de tots. La trajectòria de l’experta en mediació passa per conflictes com els d’Orient Mitjà, Cuba o Irlanda del Nord i també en treballs en el món de l’empresa privada.

–Amb els conflictes polítics i econòmics que viu la societat globalitzada, quin és el paper que té la figura del mediador o mediadora?

–Arran de les meues experiències vitals i laborals entenc que si les parts del conflicte intenten resoldre el conflicte per elles mateixes, això és una cosa impossible. La càrrega emocional existent en aquest tipus de conflictes és tan gran que priva la capacitat de resoldre’ls per si mateixes. És necessari el paper d’un professional, d’un mediador que sap de dret i del tema en qüestió, per aportar la seua ajuda i resoldre el conflicte.

“La zona més candent és la d’Orient Mitjà, amb el problema palestí i la situació de Síria, amb la qual tenim un risc d’arribar a una guerra global amb les intervencions últimes de Rússia”

“És necessari el paper d’un professional, d’un mediador que sap de dret i del tema en qüestió, per aportar la seua ajuda i resoldre el conflicte”

“En la majoria de les ocasions, quan hi ha un conflicte, les parts tenen una gran dificultat per a sentir empatia cap a l’altra part”

 

–La conferència es diu Entendre el conflicte des de la dignitat humana; una responsabilitat de tots. Com d’implicada està la gent del carrer?

–En la majoria de les ocasions, quan hi ha un conflicte, les parts tenen una gran dificultat per a sentir empatia cap a l’altra comunitat i fer-se càrrec de la realitat de l’altra part. Fer-se’n càrrec i sentir aquesta empatia és el primer que es perd en els conflictes. És important per a tot el món, no sols per a les persones que estan implicades en les negociacions, que siguen conscients que poden perdre la sensibilitat sobre el conflicte i saber que qualsevol tipus d’acció per part de la comunitat o individus en particular té repercussions en l’altra part. Hem de considerar la dignitat de tots per a considerar les necessitats de cadascun d’ells.

Hicks-4

Donna Hicks.

–Cuba, Irlanda del Nord i ara Orient Mitjà. Després de l’obertura en les relacions entre Estats Units i el país del Carib, quin és el conflicte on seria més necessària la figura del mediador?

–La resposta és fàcil. Jo crec que la zona més candent és la d’Orient Mitjà, amb el problema palestí i la situació de Síria, amb la qual tenim un risc d’arribar a una guerra global amb les intervencions últimes de Rússia. Per tant, cal la figura d’un intermediari amb autoritat moral a Síria. Si no n’hi ha, estem en risc d’arribar a una guerra global.

–Quines tècniques de mediació recomana a països amb crisis internes, tant polítiques com econòmiques, com és el cas d’Espanya?

–En aquest tipus de conflictes hem de conéixer les diferents parts implicades. Amb quines parts hem de negociar i, una vegada identificades, veure com pot ser l’intermediari més adequat. Així doncs, entenem que la dinàmica és problema, parts i intermediari. Generalment, quan trobem un conflicte a nivell nacional i és la nostra pròpia gent la que es veu afectada, la que és infeliç, les solucions han de ser molt concretes. Aquests problemes requereixen intermediaris amb habilitats especials.

Donna Hicks ha participat en la Trobada d’Excel·lència Internacional VLC/Campus, amb diverses conferències sota el títol Entendre el conflicte des de la dignitat humana: una responsabilitat de tots.

Donna Hicks ha participat en la Trobada d’Excel·lència Internacional VLC/Campus, amb diverses conferències sota el títol Entendre el conflicte des de la dignitat humana: una responsabilitat de tots.

–En el camp laboral i relacionant-ho directament amb el problema de la crisi, com és el valor del mediador per a l’empleat i per al cap?

–En el meu cas particular, estic implicada en dues negociacions entre patronal i sindicats. En les dues vaig posar com a obligació que les parts havien de respectar la dignitat de l’altra part. Els vaig posar com a model els meus deu principis per a respectar la dignitat. Qualsevol part ha de respectar la dignitat i així es podrà construir una solució. A partir d’aquest moment és quan et sents amb un paper veritablement rellevant i crucial per a la negociació.

La trajectòria de Donna Hicks, experta en mediació, passa per conflictes com els d’Orient Mitjà, Cuba o Irlanda del Nord i també per treballs en el món de l’empresa privada.

La trajectòria de Donna Hicks, experta en mediació, passa per conflictes com els d’Orient Mitjà, Cuba o Irlanda del Nord i també per treballs en el món de l’empresa privada.

–D’ací a uns minuts parlarà amb estudiants de la Universitat de València. Ací hi ha sindicats amb vinculacions polítiques constatades. Quan sorgeix el conflicte, ens trobem davant d’una mateixa situació que en termes polítics?

–És la mateixa la resposta, però aplicada al món de la universitat. La base ha de ser la dignitat de les dues parts. Una vegada acceptes aquestes bases i es comprometen a respectar la dignitat de l’altra part, no et pots imaginar com de fàcil és buscar solucions. Per exemple, és més fàcil donar a conéixer a les parts que les seues opcions poden violar els drets de l’altra part. Quan tenim un barem comú que segueix o respecta la dignitat de tots és més fàcil arribar a una solució.

–Com veu l’evolució del mediador en l’imaginari col·lectiu? Vosté creu que sabem el que és un mediador?

–Seria l’ideal. M’encanta la pregunta. Tots nosaltres, els mortals normals, sempre estem en un conflicte i representem els propis interessos, però si tenim en compte la figura del mediador hem de pensar com és la solució i la causa per la nostra banda del problema. Si som capaços de posar-nos en el lloc del mediador que escolta les dues campanes que sonen i és imparcial, això ens ajudarà també a solucionar el problema amb una actitud més proactiva.

–Què espera d’aquesta trobada?

–Una discussió molt animada, on els estudiants puguen resoldre dubtes i també plantejar-ne de nous.

 

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València