logodreta

Donna Hicks, mediadora internacional, advoca per la defensa de la dignitat en el treball en un encontre a la Universitat

Donna Hicks, professora de Harvard especialitzada en la mediació amb un currículum de més de vint anys d’experiència en conflictes a Orient Mitjà, Colòmbia, Cuba o Irlanda del Nord, durant la seua intervenció a la Facultat d’Economia.

Donna Hicks, professora de Harvard especialitzada en la mediació amb un currículum de més de vint anys d’experiència en conflictes a Orient Mitjà, Colòmbia, Cuba o Irlanda del Nord, durant la seua intervenció a la Facultat d’Economia.

JORGE CHENOVART. Fotos: Miguel Lorenzo. Quatre conferències amb una mateixa premissa: la resolució de conflictes en el marc del respecte a la dignitat humana. Aquesta ha sigut la base de la visita a la Universitat de València de Donna Hicks, professora de Harvard especialitzada en la mediació i amb un currículum de més de vint anys d’experiència en conflictes a Orient Mitjà, Colòmbia, Cuba o Irlanda del Nord. La visita s’emmarcava dins de la Trobada d’Excel·lència Internacional VLC/Campus sobre conflicte i dignitat humana organitzada per la Generalitat Valenciana i l’Institut per a l’Ètica en la Comunicació i les Organitzacions (IECO).

Són les dotze i mitja del migdia i Donna Hicks es disposa a parlar amb els estudiants en la segona de les jornades. El recinte escollit és la Sala Sánchez Ayuso de la Facultat d’Economia. Es tracta d’una trobada amb estudiants i professors, “una experiència vital i exclusiva, per a ensenyar i aprendre valors”, afirma la professora en declaracions a INFOUNIVERSITAT, diari digital de la Universitat de València. La sala es va omplint com era d’esperar, ja que la comunitat universitària ha hagut d’inscriure-s’hi amb antelació. “Estem parlant de xifres que superaran les cinc-centes persones entre les quatre xarrades”, explica l’investigador de l’IECO Tomás Baviera, qui és impulsor de la visita.

Conferència institucional de Donna Hicks dins del Fòrum de Cooperació de la Generalitat Valenciana, al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat.

Conferència institucional de Donna Hicks dins del Fòrum de Cooperació de la Generalitat Valenciana, al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat.

Tot preparat perquè Donna Hicks parle sobre dignitat humana en una classe magistral on els valors morals se situen com a bàsics per a la mediació del conflicte, ja siga laboral, universitari o polític. La professora fa referència al seu llibre Dignitat: el paper essencial que exerceix en la resolució de conflictes i explica la raó d’aquest inici: “Crec que és un tema fonamental de la condició humana i a pesar d’això coneixem molt poc sobre el particular. Vaig tindre un amor a primera vista amb la dignitat”, explica Hicks.

Segons Hicks, la part humana dels participants d’un conflicte cal entendre-la des de dins. Es tracta de posar-se en el lloc de l’altre amb l’empatia com a principal bandera, tant en la política com en el món laboral. Per a la qual cosa Hicks conta que es va veure així implicada en un dels seus primers casos i rebutjà per complet l’atac desproporcionat d’una part cap a l’altra, aleshores simplement va pensar a realitzar una pregunta imperativa: “Parla’m de la violació de la teua dignitat moral”. A partir d’eixe moment, segons explica la professora, tots aquells que van ser preguntats van alçar la mà per a explicar la història, on la degradació durant dècades i l’odi que s’havia generat eren una porta cap a la llum.

 D’esquerra a dreta: José Manuel Pastor, degà de la Facultat d’Economia, Donna Hicks, Manuel Guillén, professor de l’Institut per a l’Ètica en la Comunicació i les Organitzacions (IECO).

D’esquerra a dreta: José Manuel Pastor, degà de la Facultat d’Economia, Donna Hicks, Manuel Guillén, professor de l’Institut per a l’Ètica en la Comunicació i les Organitzacions (IECO).

Una de les qüestions sobre la qual va posar l’accent en la xarrada amb estudiants i professors és que qualsevol camp pot ser tractat de la mateixa manera si se centra la qüestió del respecte a la dignitat humana en ambdues parts. El món universitari i el polític no són tan diferents, segons apunta Hicks. “El sofriment d’una de les parts a través de la violació de la dignitat és el que em mou. No podem continuar atacant els altres, és normal que tinguem tants conflictes internacionals, ja que no fem cas de la dignitat”, explica. Com a exemple del perdó, assegura que Nelson Mandela va ser el seu referent, després de llegir la seua biografia, que va ser recomanada pel sacerdot i Premi Nobel Desmond Tutu. “Mandela ens va donar una lliçó al món sencer i ens va dir que amb valor, passe el que passe, encara que puguen ferir la teua dignitat, aquesta és teua, de ningú més, i cal recuperar-la”, sentencia Hicks.

 

Dignitat de l’ésser humà

Després d’investigar sobre la dignitat de l’ésser humà, Donna Hicks va extraure la conclusió que “totes les persones volen ser tractades de la millor manera, volen que s’accepte la seua identitat, des del punt de vista polític, laboral, i la dignitat necessita aquest reconeixement per a evitar el sofriment”, apunta la professora. En aquest punt afegeix que la inclusió en grups socials, formar part d’algun grup amb seguretat, és una cosa que l’ésser humà necessita des de la infància.

Clara Martínez, vicerectora de Sostenibilitat i Planificació de la Universitat, i Donna Hicks.

Clara Martínez, vicerectora de Sostenibilitat i Planificació de la Universitat, i Donna Hicks.

La cultura de l’empresa com a exemple per a mantindre la dignitat, va concloure, necessita d’una organització positiva per part del sector laboral al qual un pertany i fer així que el treballador se senta millor. “És millor treballar en condicions de respecte de la dignitat humana per a fer-ho de manera més eficient i coordinada”, apunta Hicks.

Les respostes a la conferència no tarden a arribar, complint les expectatives. Pablo Ariño, estudiant d’Administració i Direcció d’Empreses, afirma que “desconeixia la tasca d’aquesta dona i m’ha cridat l’atenció la importància de la dignitat en el sector laboral de l’empresa”. Tomás Baviera (IECO) afirma que és una manera d’aportar continguts de valor externs a la carrera, al mateix temps que suposa un èxit poder comptar amb aquest tipus de personalitats, en un espai universitari que ja no es regeix per assistència a conferències a canvi de crèdits de lliure opció, sinó pel plaer de conéixer altres maneres d’entendre la realitat laboral.

 

Dignity, llibre de Donna Hicks.

Dignity, llibre de Donna Hicks.

Moviments religiosos

Hicks no va voler deixar de banda en una de les reunions les modificacions culturals en referència a moviments religiosos que provoquen conflictes bèl·lics d’escala mundial. “Es tracta de reduir la ignorància i de fer veure les diferències culturals amb els refugiats i, sobretot, de recolzar les causes que retornen la seguretat i la dignitat a l’ésser humà”, explica.

Donna Hicks, durant la seua intervenció a la Facultat d’Economia.

Donna Hicks, durant la seua intervenció a la Facultat d’Economia.

La visita a la Facultat d’Economia, que va comptar amb la presència del degà, José Manuel Pastor, i del professor de l’IECO Manuel Guillén, va ser completada amb la trobada amb empresaris al Saló d’Actes de la seu d’Adeit, un taller amb investigadors de l’IECO i una conferència institucional dins del Fòrum de Cooperació de la Generalitat Valenciana al Col·legi Major Rector Peset.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València