logodreta

Estudiants de la Universitat formen una associació per a tractar la desnutrició als camps de refugiats sahrauís

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

BERTA RODRIGO MATEU. L’estudiantat de la Universitat de València no dóna l’esquena a les crisis humanitàries que hi ha arreu del món, i una prova és la iniciativa que un grup d’estudiants del Grau de Nutrició Humana i Dietètica ha tingut amb els refugiats sahrauís i que ha donat lloc al naixement de l’associació Adinu (Associació de Dietistes i Nutricionistes Universitaris).

La idea es remunta uns mesos enrere, quan un grup d’estudiants es va plantejar la possibilitat de formar un equip de treball solidari i de cooperació. El camí d’Adinu és curt però constant i exitós. Ja d’entrada s’han convertit dins de la institució acadèmica en un referent de solidaritat i compromís amb els refugiats sahrauís, i així ho demostra el fet que al llarg de febrer i març estan portant a terme una sèrie d’activitat per a conéixer i fer pública la realitat en què viu aquest col·lectiu de refugiats.

El calendari més immediat de l’associació inclou activitats que persegueixen promoure aquest esperit solidari entre la resta de la comunitat universitària. Recentment es van celebrar a la Facultat de Farmàcia unes jornades de sensibilització en matèria de nutrició en les quals participaren destacats membres d’organitzacions internacionals com ara Metges Sense Fronteres i que van pivotar, principalment, sobre la problemàtica de la desnutrició infantil aguda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’interés d’aquests estudiants pels problemes de desnutrició infantil al Sàhara els ha portat a participar també en el Sahara Marathon, un esdeveniment esportiu de caràcter internacional que va tindre lloc el passat 23 de febrer. Durant les activitats paral·leles, els estudiants van tindre l’oportunitat d’entrar en contacte amb la realitat dels refugiats i conéixer de primera mà una problemàtica inexistent a l’Estat espanyol, la desnutrició infantil aguda. Hi van participar nou membres de la Universitat, una de les quals Raquel Moret, graduada en Nutrició, qui afirma que el viatge “ens ha desbordat satisfactòriament perquè en pocs dies hem tingut una activitat desenfrenada de reunions amb cooperants, metges, especialistes…”. Moret assenyala que visitar aquesta comunitat de refugiats “és un viatge gratificant, dels que no s’obliden. Conéixer la dura realitat en què viuen aquestes persones queda per sempre gravat en la nostra ment. A més, tenen una cultura d’acolliment per damunt de les seues possibilitats. Tot i la misèria en què viuen, no ens ha faltat de res”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les conclusions d’aquesta presa de contacte seran exposades divendres 11 de març en el III Congrés d’Estudiants de Nutrició Humana i Dietètica de València, que té lloc a la Facultat de Farmàcia, amb una ponència titulada Una mirada cap al futur en cooperació i ajuda humanitària: experiència en el Sahara Marathon. És precisament Raquel Moret qui farà públiques les conclusions. La jove nutricionista explica que són cinc els principals problemes relacionats amb la nutrició que pateixen aquests refugiats; per una banda, l’anèmia ferropènica i la celiaquia, detectades principalment entre la població infantil i les dones embarassades i lactants; per una altra, la diabetis, la hipertensió i el sobrepés o obesitat que pateixen sobretot els majors.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Adinu treballa ja en nous projectes i accions de sensibilització i cooperació en poblacions vulnerables. Marisa Guillén, professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública i cap visible de l’associació dins del col·lectiu del PDI, ha fet una valoració molt positiva tant del naixement de l’associació com de la seua participació en el Sahara Marathon. La docent ens avança que “hi ha el propòsit d’iniciar una col·laboració amb el Ministeri de Sanitat del Sàhara perquè estudiants de la Universitat de València puguen fer pràctiques extracurriculars als campaments sahrauís”. Per a Guillén, aquesta iniciativa obri un ventall de possibilitats tant des de la vessant professional com de la humanitària.

Guillén, a més, que ha participat en l’edició 2016 del Sahara Marathon, ha sigut, casualment, la guanyadora en la categoria femenina d’aquesta carrera de deu quilòmetres. Des del departament on treballa es feliciten per aquesta victòria que, segons diuen, posa de relleu “la implicació del col·lectiu de docents en activitats solidàries i de cooperació”.

infouniversitat © 2022 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València