logodreta

La Ruta de la Seda, un fil d’or

U n moment de la conferència.

En les imatges, diferents moments de la conferència inaugural del congrés.

JORGE CHENOVART. Fotos: Miguel Lorenzo. La idiosincràsia valenciana no pot comprendre’s sense la influencia de la seda al llarg dels últims cinc segles. És per això que la Universitat de València ha iniciat el congrés El fil d’or. Història de la Ruta de la Seda i els seus vincles amb València, que té com a objectiu donar a conéixer la història d’aquesta ruta a través de diverses conferències i activitats divulgatives.

Dilluns 9 de maig es va inaugurar el congrés a la Facultat de Geografia i Història, un esdeveniment sorgit de l’adhesió al protocol de col·laboració amb diverses entitats públiques i privades de la ciutat de València, entre les quals l’Agència Valenciana de Turisme, l’Ajuntament de València, el Col·legi d’Art Major de la Seda, per a l’assessorament i la realització d’accions en el coneixement i la difusió de la ruta. La degana de la facultat, Ester Alba, ha afirmat que és necessari posar en valor el patrimoni valencià i reivindicar el poder de la ruta: “La Universitat pretén donar a conéixer el nostre patrimoni històric, artístic, material i immaterial, que té València com una de les localitats clau en la realització d’un teixit com la seda”, va apuntar. A més, va remarcar que la seda forma part de la memòria cultural valenciana, del paisatge valencià emmarcat en els horts de regadiu, on les masies tenien un paper fonamental.

Ruta-Seda-Fil-d'Or-Ester-Alba

Una de les finalitats del congrés és avançar en el coneixement científic a través d’especialistes. Per aquesta raó durant la setmana que dura aquest esdeveniment s’intentarà promoure una mirada interdisciplinària a través d’historiadors d’art, restauradors, conservadors culturals i gestors de l’especialitat. Es tractaran temes com ara la caracterització dels itineraris culturals; pintures per a teixits de seda; restauració de béns culturals; la seda com a producte estratègic des de l’àmbit econòmic; la història de la seda valenciana i els seus referents geogràfics; les relacions amb altres disciplines artístiques, com ara la ceràmica; i l’evolució arquitectònica del Col·legi de l’Art Major de la Seda, entre altres.

El catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de València Ricardo Franch ha sigut un dels encarregats de la posada en marxa del projecte, i va fer un breu repàs per la història de la seda a València. Destacà la influència genovesa. “Des del segle xiv es va difondre tot el cultiu de morera procedent de Gènova, i des d’allí transferiren a València tota la tecnologia que estaven emprant per a l’elaboració dels teixits luxosos de seda”, va explicar. La recuperació d’un coneixement artístic i cultural, oblidat fa dècades, serveix per a entendre fins i tot aspectes curiosos de la tradició oral i de carrer valenciana, com ara el famós carrer de Velluters, procedent del gremi que durant quatre segles va treballar la seda a València i que, segons afirmà Franch, va ser el més important de València.

Ruta-Seda-Fil-d'Or-4

Fundat el 1479, el gremi de velluters va aconseguir tal posició a la ciutat que durant el segle xvi el control de la morera va ser molt important, ja que s’exportava cap a Castella, concretament a Toledo, on es proveïa la cort. Després d’un segle d’intensa producció de la fibra de seda i del desenvolupament professional de la manufactura, el gremi va obtindre el privilegi de nomenar-se Col·legi d’Art Major de la Seda el 1686. “Això va donar pas al fet que el segle xviii fóra el de màxima esplendor de la sederia valenciana, València es converteix en el centre seder més important de la monarquia i per tant el més important d’Espanya”, va apuntar Franch. Aquest procés d’expansió va convertir València en una autèntica ciutat industrial on hi havia aproximadament quatre mil telers que donaven treball a més de huit mil persones i que indirectament proveïa econòmicament la meitat de la població. “La indústria de la seda marcava la fisonomia de la població a través de la seua ocupació, les seues relacions socials i les seues manifestacions culturals”, afirmà Franch.

El congrés conclourà dilluns 16 de maig amb un taller per a potenciar la conservació tèxtil i de la seda.

 

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València