logodreta

Trenta anys del Parc Natural de l’Albufera: hora de mirar al futur

Albufera-llac

ANNA BOLUDA. Enguany se celebra el trenta aniversari de la declaració del Parc Natural de l’Albufera i la data resulta idònia per a fer balanç i mirar, també, cap a on anar. Aquest és l’objectiu del Simposi PNA 2016, que tindrà lloc els dies 25 i 26 de novembre al Jardí Botànic. “Més que una reflexió sobre el passat, el que ens interessa és fer un diagnòstic i marcar les línies d’acció per al Parc Natural d’ara endavant, per al futur”, destaca l’arquitecte i urbanista Carles Dolç, un dels membres del comité organitzador del simposi.

La declaració de l’Albufera com a Parc Natural, amb la protecció que això representa, va tindre lloc el 1986, “i ens els últims vint anys les institucions han respectat el parc natural i s’han dut a terme determinats avanços, però també hem viscut una certa situació de stand-by. Ara la nova administració ha mostrat més interés, sens dubte, així que crec que estem en un moment d’optimisme pel que fa al Parc Natural de l’Albufera. Hi ha esperances de millora”, apunta Carles Dolç.

Foto: Miguel Lorenzo.

Foto: Miguel Lorenzo

Cinc eixos temàtics
Les jornades s’han organitzat al voltant de cinc eixos temàtics: una valoració general de la protecció i conservació del Parc Natural, el usos que se li donen, l’estat de l’aigua, l’agricultura i l’ordenació del territori. “Un dels temes destacats serà, sens dubte, l’ecoturisme com a ús de l’Albufera, i la pressió creixent que té com a resultat així que passen els anys”, explica Carles Dolç. El programa del simposi indica que es debatrà sobre l’allotjament, l’oferta turística actual i l’equilibri entre la preservació natural i l’ús de l’espai públic. “Un altre tema de debat serà l’estat de l’aigua de l’Albufera, perquè tot i que hi ha hagut avanços al llarg dels últims trenta anys, queden moltes qüestions pendents”, indica Dolç. Sobre la taula es posarà l’objectiu de recuperar la qualitat de les aigües de l’Albufera dels anys seixanta i les condicions actuals de depuradores, vessaments i l’aigua del llac. També es parlarà sobre el cultiu de l’arròs, “que és part essencial del parc natural”, i els temes que se’n deriven, com ara la modernització del sistema de reg, la crema de la palla de l’arròs o l’ús de pesticides. Pel que fa a l’ordenació del territori i l’urbanisme, Dolç assenyala que “cal reflexionar, per exemple, sobre l’anomalia que suposa l’autopista que es dirigeix al cor del parc natural però que acaba de manera brusca”.

Com a colofó es farà un debat amb els punts principals destacats en els diferents eixos temàtics.

Obert a l’estudiantat
La inscripció al Simposi PNA 2016 es posarà en marxa en els pròxims dies i està oberta a estudiantat, professionals i activistes de diversos àmbits. Entre els ponents hi ha, entre altres, experts en biologia, geografia, enginyeria agrònoma, enginyeria de camins, canals i ports, arquitectes i urbanistes, però també especialistes en sociologia i antropologia social o en economia rural i agroambiental, a més de representats de l’administració local i autonòmica o de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

El Simposi PNA 2016 està organitzat per la Universitat de València en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, la Conselleria d’Ordenació del Territori, l’Ajuntament de València i la Universitat Politècnica de València, i compta amb el patrocini de Caixa Popular.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València