logodreta

Formació en propietat intel·lectual amb el Programa Pan-European Seal

Foto-Grup-Munich

Jorge González, Ana Valls i Az Eddine Derkaoui, a Munic.

ANNA BOLUDA. Aprendre cobrant, millorar idiomes i adquirir un any d’experiència professional internacional és el que ofereix el Programa Pan-European Seal, obert a graduats i estudiantat de postgrau d’una trentena d’universitats europees, incloent-hi la Universitat de València. Es tracta d’un programa de pràctiques remunerades a l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), amb seu a Alacant, i a l’Oficina de Patents Europea (EPO), a Munic. Amb una durada de dotze mesos exactes, el Programa Pan-European Seal permet adquirir coneixements específics sobre patents i propietat intel·lectual, però no només des del punt de vista legal. “Cada persona és assignada a un departament segons vinga de dret, del món de les finances o de carreres tècniques”, explica María García, una de les cinc seleccionades de la Universitat de València enguany per a l’EUIPO. “A mi, per parlar cinc idiomes i tindre també un màster en direcció d’empreses, m’han posat en el departament d’atenció al client”.

 

Pràctiques de qualitat i a prop de casa

Maria-Garcia

María García.

María García és llicenciada en Dret pel CEU i Màster en Estudis Internacionals i de la Unió Europea a la Universitat de València. Ja havia fet pràctiques al Consolat General d’Espanya en diverses ciutats d’Alemanya, dels Estats Units i de la Xina, i també a la seu de les Nacions Unides a Ginebra, i va sol·licitar aquest programa “perquè portava tant de temps fora que tenia ganes de passar un temps més a prop de casa”.

Va començar el programa Pan-European Seal el mes d’octubre i encara li costa de creure la quantitat de formació que li estan oferint. “Tenim cursos tant de dret com d’altres àrees de coneixement com ara comunicació, gestió de projectes, ofimàtica o tècniques de direcció. Hi ha una plataforma en línia amb més d’un centenar de cursos que podem fer dins de les nostres hores d’oficina, i també tenim classes presencials. La major part d’aquest programa és aprenentatge, la formació continuada és brutal, jo no havia vist mai res de semblant”, afirma.

 

Munic, experiència internacional

Un altre grup d’estudiants de la Universitat de València va triar aquest programa a l’Oficina de Patents Europea (EPO) a Munic. “Havia acabat el màster i buscava una experiència fora d’Espanya, una estada internacional no ja com a estudiant sinó com a part del meu desenvolupament personal i professional. Aquest programa encaixava perfectament amb les meues aspiracions, perquè a més Munic és el cor de l’enginyeria a Europa, i per això em va resultar molt atractiu”, explica Jorge González, graduat i Màster en Enginyeria Electrònica Industrial per la Universitat de València.

Jorge González.

Jorge González.

En el seu cas, els primers mesos s’han centrat en la formació específica. “Els qui tenen formació en dret ja posseïen alguns coneixements sobre la propietat intel·lectual, però als d’altres carreres més tècniques ens van oferir una formació molt completa en aquest àmbit. Són cursos que t’ensenyen a treballar en companyia”, diu Jorge González. “Primer rebérem formació general sobre la classificació i cerca de patents, i després cadascun tenim un tutor individual en el nostre departament amb qui podem posar en pràctica el que hem aprés, no només de manera hipotètica, sinó també amb els casos reals amb què s’està treballant”, aclareix Ana Valls, una altra de les participants en el programa. Graduada i doctora en Arquitectura per la Universitat Politècnica de València, l’any passat cursava el Màster de Professorat d’Educació Secundària a la Universitat de València quan li va arribar la informació del Programa Pan-European Seal i s’hi va interessar de seguida. “En arquitectura ja havia entrat en contacte amb el món de les patents i la propietat intel·lectual i vaig pensar que el programa podia ser una bona via per aprofundir en aquest coneixement. I també em resultava interessant treballar un temps fora, en una gran companyia i en un ambient molt internacional”.

Ana Valls.

Ana Valls.

A l’EPO treballen persones de quaranta-huit nacionalitats i els participants en el programa de pràctiques són també d’arreu d’Europa. Enguany la remuneració que reben a l’Oficina de Patents Europea és d’uns mil quatre-cents euros bruts, amb una dedicació de jornada completa, de quaranta hores setmanals. “Per a ser unes pràctiques, estan molt ben pagades, en comparació amb el que et pots trobar en qualsevol altra beca de formació, sobretot a Espanya”, diu Jorge González. En el cas de l’oficina de l’EUIPO a Alacant, la remuneració actual és de mil euros mensuals.

 

Formació en idiomes

A més de la formació sobre patents, propietat intel·lectual i altres àrees delconeixement, el Programa Pan-European Seal ofereix una formació extra en idiomes. “Es dóna per fet que l’anglés ja el domines, però a més pots estudiar alemany o francés”, diu Jorge González des de Munic. Tant ell com Ana Valls han optat per aprendre alemany durant aquest any.

María García, a l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea a Alacant, està perfeccionant francés i alemany i, tot i que majoritàriament allí es parla en anglés, “en el dia a dia acabes escoltant els cinc idiomes oficials de l’EUIPO: anglés, francés, alemany, espanyol i italià”.

 

Grup d'Alacant.

Grup d’Alacant. D’esquerra a dreta Monika Petkute, Lucas Flores, Marina Gironés, María del Mar Zafra i María García.

Perspectives laborals

Participar en el Programa Pan-European Seal no garanteix cap tipus de vincle laboral posterior: “Per arribar a treballar ací ens hauríem de presentar i seguir el mateix procés que qualsevol altra persona candidata, amb les mateixes possibilitats que qui ve de fora, tot i fer l’any de pràctiques”, explica Ana Valls. “Però la formació que estem rebent és molt interessant si t’agrada el món de les patents i la propietat intel·lectual, i et pot obrir moltes portes en altres empreses com a especialista en el tema, per a la redacció de les sol·licituds de patents, en l’altra banda del procés”.

“Per a mi està sent una experiència molt positiva, tornaria a demanar-ho sense dubtar”, diu Jorge González. “Però ara mateix no m’agradaria quedar-me a treballar ací, perquè tot i estar relacionada amb la meua carrera és una faena molt burocràtica, no arribes a formar part del procés de creació de patents, que és el que a mi m’agrada més. Tot i això, em serà molt útil saber com funciona una patent, i tot el que estic aprenent ara segur que em servirà més endavant quan estiga treballant en una empresa”.

María García també fa una bona valoració del programa: “És una molt bona experiència en l’àmbit europeu, i això és sempre positiu. I el tema de la propietat intel·lectual m’està resultant interessant. No sé si em podré dedicar a açò professionalment, però no ho descarte. I el millor és que no només aprens sobre aquest tema, sinó sobre molts altres àmbits que et poden vindre bé en el futur”, conclou.

 

Requisits

Per a optar al Programa Pan-European Seal cal haver completat un grau universitari i tindre com a mínim un nivell B1 d’alguna de les cinc llengües de treball d’aquestes entitats (anglés, francés i alemany, en el cas de l’EPO, més espanyol i italià per a l’EUIPO).

La presentació de sol·licituds per al curs que ve s’ha realitzat a principis de març. La Universitat de València fa una primera selecció de les candidatures i la valoració final la realitzen les dues oficines europees.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València