logodreta

Rafah Hajjar, campió olímpic de matemàtiques i física

Rafah Hajjar.

ANNA BOLUDA. Rafah Hajjar té dèsset anys, és de Casinos, cursa segon de batxillerat i és un apassionat dels números i les fórmules des que té memòria. “A mi sempre m’han agradat molt les matemàtiques, i quan era xicotet mon pare ja em plantejava jocs i problemes a casa, més enllà del que feia a l’escola, i cada volta m’agradaven més”, explica per telèfon. Quan va començar l’ESO va conéixer les Olimpíades Matemàtiques i ja va participar en les proves corresponents a aquella edat. “Com que anava traient bons resultats, m’he anat presentant a més”. Enguany ha aconseguit el millor resultat d’entre tots els participants en les Olimpíades Matemàtiques de Batxillerat, les de més nivell, i també ha guanyat una de les deu medalles d’or a l’Olimpíada Espanyola de Física. El pròxim cap de setmana es presenta, a més, a les proves de química.

 

Campió nacional

Aquest tipus de competicions tenen diverses fases, amb una primera prova regional per tal de seleccionar els participants en les proves estatals. Rafah Hajjar ha aconseguit classificar-se en tres disciplines en les quals s’havia presentat: matemàtiques, física i química.

En l’Olimpíada de Matemàtiques, que es va celebrar recentment a la Universitat d’Alcalà d’Henares, es va haver d’enfrontar amb sis problemes durant set hores, sense opció a usar calculadores o cap altre dispositiu electrònic. “Els problemes estan ordenats segons la dificultat: dos més fàcils, dos mitjans i dos més difícils”, explica Rafah Hajjar. “N’hi va haver un que no vaig saber resoldre, però els altres cinc sí”. Això és el que el va situar en la primera posició, com a primer classificat absolut d’entre les sis medalles d’or que es concedien en la competició, que va comptar amb un total de setanta-set participants.

En el cas de les Olimpíades de Física, que van tindre lloc a principis d’abril a la Universitat de Girona, Rafah Hajjar va quedar tercer d’entre els deu primers que en aquest cas rebrien medalla d’or i la classificació per a la fase internacional.

 

Propera parada: les Olimpíades Internacionals

L’èxit de Rafah Hajjar en les proves nacionals l’acredita per a formar part de l’equip espanyol en la competició internacional amb la resta de guanyadors de la medalla d’or. La 58a Olimpíada Internacional de Matemàtiques se celebrarà a Rio de Janeiro a mitjans de juliol. La de Física, a Indonèsia, justament en les mateixes dates. “Amb aquesta coincidència m’he vist obligat a triar en quina participe, però tinc claríssim que me’n vaig a la de Matemàtiques, a Brasil”, explica il·lusionat.

 

El programa Estalmat, clau en la seua preparació

Mentre cursava els quatre cursos d’ESO, Rafah Hajjar va participar en el programa Estalmat de la Comunitat Valenciana, que enguany compleix deu anys. “Aquest programa funciona en deu comunitats autònomes. Cada any fem una prova a principi de curs per a seleccionar un total de vint-i-cinc xiquets o xiquetes per comunitat, i els oferim passar dos anys amb nosaltres. Cada dissabte, tret de vacances i festius, fem tallers i activitats lúdiques sobre les matemàtiques més enllà del currículum de secundària”, explica Rafael Crespo, actualment vicerector d’Estudis de Postgrau a la Universitat de València, principal impulsor d’Estalmat CV mentre va ser degà de la Facultat de Matemàtiques i ara com a coordinador del programa. “L’objectiu és estimular el talent d’aquests xiquets i xiquetes, com si fóra una pedrera de futbol, però amb les matemàtiques”.

Rafah Hajjar va començar a participar en l’Estalmat CV perquè la professora que tenia a l’institut el va animar a presentar-se a les proves d’accés. “Per a mi ha sigut molt important formar part d’Estalmat, perquè les matemàtiques que es donen a classe no tenen res a veure amb el que fem allí o el que es pregunta a les Olimpíades; no són problemes tan tècnics, sinó més de pensar, d’aplicar la lògica, i això a mi em resulta molt més divertit. I aquest tipus de matemàtiques les vaig descobrir gràcies a Estalmat”.

Tot i això, no hi ha una manera concreta per a garantir els resultats en les Olimpíades. “Per a preparar-te pots fer problemes i mirar edicions anteriors per a veure quins tipus de problemes posen, però no hi ha un temari establit, poden preguntar qualsevol cosa que tinga relació amb les matemàtiques o la física”, explica Hajjar.

“En realitat, no hi ha cap relació entre Estalmat i les Olimpíades”, aclareix Rafael Crespo, “perquè la convocatòria per a les proves la fan les universitats de cada lloc, però és habitual que una gran majoria dels seleccionats hagen passat pel nostre programa. En Estalmat els participants ja porten temps entrenant-se en aquest tipus de plantejament i sol resultar-los fàcil quedar dels primers. Enguany, per exemple, dels sis participants valencians en la fase nacional, quatre havien passat per Estalmat CV i els quatre han tingut medalla, d’or, de plata o de bronze”.

 

Un futur amb doble titulació

Ara els plans més immediats de Rafah Hajjar passen per acabar el batxillerat a l’IES de Camp de Túria, a Llíria, on estudiantat i professorat l’han felicitat per les seues victòries, i també per preparar l’accés a la universitat. “Normalment tinc bones notes en tot, però en matemàtiques és on vaig més per davant respecte del nivell de segon de batxillerat”, diu. També acabarà l’últim curs de trompeta al Conservatori de Grau Mitjà.

Per l’any que ve, Hajjar té clar quina opció triarà: “M’agradaria estudiar una doble titulació de matemàtiques i física, perquè són les dues coses que més m’agraden. Com que ací a València no s’ofereix aquesta doble opció, em tocaria fer les dues carreres senceres, i això no ho veig viable, de manera que he decidit anar-me’n a Barcelona on sí que puc matricular-me directament en la doble titulació”, conclou Rafah Hajjar.

 

infouniversitat © 2024 All Rights Reserved

Infouniversitat, periòdic digital de la Universitat de València. Disseny i edició digital: T. Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüística: Agustí Peiró. Edita: Universitat de València